Hunter

Megszületik az űregyezmény Európa és Oroszország között?

Az európai és orosz űrhivatal vezetői Oroszország a 15 tagállamot tömörítő Európai Űrügynökséghez (ESA)való csatlakozásának lehetőségéről tárgyalnak, ami mondanunk sem kell nagy jelentőségű lépés lenne Európa számára.

A döntés eredményeképpen az ESA mind űrrepülési tapasztalatait, mind a világűr elérését tekintve egyenértékűvé válna a NASA-val. Bár hivatalos ajánlat még nem született, az elmúlt hónapok megbeszélés-sorozatai és a nyilatkozatok arra utalnak, hogy mindkét fél alaposan fontolgatja a lehetőséget. A múlt heti Berlini Légibemutatón az Orosz Repülési és Űrrepülési Hivatal (PKA) új vezetője, Anatolij Perminov az orosz Itar-Tassz hírügynökségnek nyilatkozott, miszerint alapjaiban támogatja az egyesülést, azonban Oroszország teljes jogú tagságot akar az ESA-tól. Perminov, aki korábban az orosz katonai űrprogramot irányította, már részletekbe menő tárgyalásokat folytatott az ESA szintén új keletű, tavaly júliusban kinevezett vezérigazgatójával, Jean-Jacques Dordain-nel.


Az orosz Szojuz talán a világ legmegbízhatóbb űrrakétája

Dordain már egy tavaly októberben kiadott dokumentumban, az Agenda 2007-ben javasolta a munkakapcsolat létrehozását Oroszországgal, társtagként felvéve az ESA soraiba, ami Kanadához hasonló státuszt biztosítana az oroszoknak. A társtagok részt vehetnek egyes projektekben és döntésekben, azonban nem kell kötődniük az ügynökség szabályzatához. Ehhez társul egy úgynevezett "joust retour" politika, ahol a tagok az ESA-tól az ügynökség projektjeibe befektetett pénzük arányában kapnak szerződéseket.


Az ESA 2015-2020-ra ki akarja fejleszteni következő generációs űreszközét

Az orosz űrkutatás egyik alapproblémája jóideje a pénz. Bár az ország kiterjedt tapasztalatokkal rendelkezik az emberi űrrepülés terén és talán a világ legmegbízhatóbb rakétáját is magukénak mondhatják, a krónikusnak mondható pénzhiány miatt nehézségekbe ütközhet a teljes jogú tagság megszerzése. Azonban "ahol megvan a szándék, ott meg van az előrejutás lehetősége is", mondta Giovanni Bignami, az ESA űrtudományi tanácsadó testületének elnöke. Az ESA akár át is írhatja szabályzatát, úgy hogy tagjai pénz helyett szolgáltatásokkal fizethessenek.

Az ESA közeledését Oroszországhoz jól példázza a kouroui űrkikötőben a Szojuz rakéták számára alkalmas új kilövő állás építése, ahonnan 2007-től indulhatnak az orosz rakéták. Bignami mindenesetre "hatalmas sikerként" értékelné az oroszok csatlakozását, és Oroszország űripara is kapna egy állandó megrendelőt, miután az az Egyesült Államok biztonsági szabályzásai következtében az amerikaiakkal folytatott egyeztetéseik egyre bonyolultabbá váltak. Ráadásul náluk már törvény is tiltja az orosz űreszközök vásárlását, mivel feltételezéseik szerint az oroszok Iránnak szállítanak nukleáris technikákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [NST]Cifu #18
    Azért én Oroszország EU tagságát nem támogatom, nem annyira "civilizált" ország, mint akár bármelyik most belépett új EU tagország...

    Az ESA-t nem köti közvetlenül semmi az EU-hoz, két külön intézmény, sőt, van nem EU tag ország, aki az ESA-ban teljesjogú tagország...
  • [NST]Cifu #17
    A "Szojuz" indítórakéta az R-7 rakétacsalád tagja, és az R-7 (ha jól emlékszem a NATO "SS-6" néven ismeri) volt a világ első interkontinentális ballisztikus rakétája (ICBM). A "legnépszerűbb" változatóból, a Szojuz 11A511U variánsból 699 fellövésből csak 18 volt sikertelen (vagyis a fellövések 97.42%-a sikerült), ezen a téren tényleg a legmegbízhatóbb...
  • Ratty #16
    Szerintem mindenképpen pozitívum az h az ESA nyit az oroszok felé is!!! Nekem egyenlőre az a célom, hogy magyarország csatlakozzon, mert több melóm lesz diploma után de ez nem fontos:P:P
    Szerintem mind2en jól járnának ha csatlakoznánk! Mindenképpen be fog következni a közeljövőben, de ez egy hosszútaávú procedúra:(
    És azért magáncégek is résztevesznek a fejlesztésekben, mert az amerikai kormány nem anyira támogatja a fejlesztéseket (lásd X33)
    Sajnos az is igaz, hogy amíg nem lát benne a kormáyn hadi lehetőségeket is, addig nem fogja anyira támogatni:(
    Mindenképpen hosszú távon kéne gondolkozni, de sajna a mai világban ez még nem lehetséges:(
    Egynelőre csak reménykedjünk, hogy 10 éven belül tagok lesznek az oroszok az EU-ban is és az ESA-ban is:)))
  • Duzsuki #15
    Nem csak az oroszok (szovjetek) dolgoztattak német mérnökökkel a hires NASA is velük dolgoztatott, mert egyedül nagyon bénák voltak.
    Az oroszok meg a ballisztikus rakéta fejlesztés miatt tettek szert ekkora tapasztalatra. Abban ők a legjobbak.
  • Tetsuo #13
    Jah, és szerintem ez még ma is így van. ;(

    Cat-tel teljesen 1et értek, az űrkutatás egyáltalán nem lesz nyereséges jó néhány évtizedig, míg a nano és gén -technológiák már döngetik az ajtókat.
    Az űrkutatás sajna, extra hobby gazdag kormányoknak, ill óvatos előretekintés az űrhadviseléshez lazán/szorosan kapcsolódó fejlesztések, ugyanis -szerintem- ebben a században a politika ill társadalom óriásit fog változni legalábbis valószínű. (Kína gazdasága, a 3.világ nyomora, USA - EU?, arabok..ki tudja? Oroszo. pedig ellesz a diktátoraival meg a maffiával még ezer évig.)
  • Robko #12
    világ legmegbízhatóbb rakétáját is magukénak mondhatják."
    Én még emlékszek, hogy a Szovjetek még egy motorkerékpárt sem tudtak összerakni olyan rozzant volt Riga, Werovina.
    Gondolom minden erejüket a fegyverkezésbe öszpontositották. Mert valahogy a hatalmat fent kellett tartani.
    De azt se felejtsük el, hogy a második világháború után a német tudósoknak köszönhetik a nagy tudást rakéta fejlesztésben.
    Az Oroszoknál nem gyakran írják meg az újságok, azt hogy valami kis zűr volt a fellövésben, cenzúra.
    Így könnyen mondható hogy minden tökéletes.

  • Mice #11
    "azonban Oroszország teljes jogú tagságot akar az ESA-tól."

    nem csak az elejét olvastam el, és vili az is, hogy a következő sorokban Kanadát említi példának, de valaki külön mondja már el léci, hogy milyen 2 féle úton (mert a teljes jogún kívül biztos van másmilyen is ha nem akar az lenni) csatlakozhat Oroszország az ESA-hoz.

    a két féle csatlakozási módinak külön-külön milyen előnyei hátrányai lehetnek a 2 oldalnak?
  • [HUN]PAStheLoD #10
    az utolsó sorokkal sajnos 1et kell értenem :/
  • NEXUS6 #8
    háj Cat!

    "a nanotechnológia és a genetika középtávon sokkal jelentősebb, mint az urkutatás"

    Ezt nem tudhatjuk, mert mindkettőnél még csak az alapkutatásnál tartunk.

    Miközben, az űripar lassan évtizedek óta rendelkezik olyan technológiákkal, amiket alkalmazva nagy valószínűséggel nyereséges, prosperáló vállalatok lennének létrehozhatók.

    Felmérések tanusága szerint az emberek jelentős pénzeket lennének hajlandók űrtúrizmusra fordítani. Az űrtúrizmushoz szükséges űripart az állami űrkutatási hívatalok nem akarják és pénzügyi fedezet hiányában nem is tudják kiépíteni. Eközben a civil cégek még kevesebb pénzügyi/tudásbeli tőkével rendelkeznek, mint az államiak.

    Hasonló a helyzet, mint az atom ipar megteremtése idején. Ha nem lehetett volna a technológiával bombát készíteni, valószínűleg a mai napig nem lennének atom erőművek.
    Ha a nagyhatalmak nem érzik, hogy katonai/gazdasági hátrányba kerülnek amiatt mert nem fejlesztik ki az olcsó nagy szállítókapacitású űrtechnológiát, akkor nem is fognak rá állami pénzeket költeni. Még akkor sem, ha úgymond az emberiség hosszútávú érdeke ezt kívánná.

  • [NST]Cifu #7
    Tény, hogy az űrkutatásra, űriparra iszonyú keveset költenek, pedig szerintem középtávon is iszonyatos potenciál van benne...