Hunter

Anyagiakban megerősödve folytatja az ESA

Az európai űrhivatal szinte a teljes kért finanszírozási összeget megkapta tagállamaitól az elkövetkező öt évre, egyedül az orosz Kliper fejlesztési költségvetése került megnyirbálásra.

A 17 tagállam és Kanada illetékes miniszterei kedden két napos tanácskozásra tettek pontot Berlinben. Az ESA a kért 8,4 milliárd eurós összeg 97%-át, 8,1 milliárdot kapott meg a 2006-2010 közötti időszakra Európa űrkutatása és az űrszektor versenyképességének fenntartása érdekében. A támogatás a tudományos oldalnak is kedvez, így zöld utat kapott az egyik legköltségesebb projekt, a Merkúrra irányuló BepiColombo is, melynek megnyirbálásától leginkább tartott az űrhivatal.


Balról jobbra: Glos, a német kereskedelmi és technológiai miniszter, Dourdain az ESA vezérigazgatója és Kreutzberg az ESA igazgató-tanácsának vezetője

Számos már futó program folytatása mellett több új, nagy volumenű projekt is jóváhagyást kapott, melyek a Huygens és a Mars Express példáját követve újabb felfedezésekhez, stratégiai adatokhoz és új szolgáltatásokhoz vezetnek, valamint nem utolsó sorban megszilárdítják helyzetünket a globális kereskedelmi piacon. A miniszteri döntések célja a nemzetközi partnerekkel való kapcsolatok mennyiségének és minőségének növelése is. Az ülésen meghatározták az űrhivatal adott időszakra vonatkozó kötelező tevékenységeit, mind tudományos, mind alaptevékenységeket, valamint az opcionális programokat is. Utóbbiak közé tartozik a Föld megfigyelés, a telekommunikáció, a műhold navigáció, az emberi űrrepülés, a mikrogravitáció, űrkutatás és a kilövőeszközök fejlesztése.

Az ESA a döntések értelmében folytatni fogja Föld megfigyelő programját és a BepiColumbo mellett szintén kétségesnek tartott Nemzetközi Űrállomás hasznosításával (ELIPS) kapcsolatos programját. Bár ez utóbbira a kért 800 helyett csak 700 milliót szavaztak meg, így is jelzésértékűnek szánják az ISS-ben résztvevő többi partner felé. Folytatódik a kilövő rendszerek fejlesztése, valamint a Telekommunikációs Rendszerek Fejlett Kutatása (ARTES) program a technológiákra, alkalmazásokra és demonstrációkra összpontosítva. Új programként érkezik a Globális Környezeti és Biztonsági Megfigyelő (GMES) Űrkomponens valamint a Globális Föld Megfigyelő Rendszerek Rendszere (GEOSS) kezdeményezésben Európa képviselete.

Az újdonságok között szerepel a vörös bolygón az élet jelei után kutató ExoMars, ami a vártnál nagyobb pénzösszeget, 724 millió eurót kapott, valamint a Core program, ami a jövő űrkutatási expedícióit készíti elő. Az ülés résztvevői abban is megállapodtak, hogy kizárólag európai kilövő rendszereket használnak a kereskedelmi és űrkutatási küldetésekhez az orosz és egyéb országok rakétái helyett annak ellenére, hogy esetleg azok olcsóbbak lehetnek. Ennek értelmében az ESA nagyobb prioritást kell hogy adjon az Ariane 5-nek és kistestvérének, a Vegának, ami 2007 végén repülhet először.

Az ESA - mint arról korábban már beszámoltunk - szerette volna támogatni az orosz Kliper fejlesztését. Erre a célra kétéves periódusra 50 millió eurót kérvényeztek, azonban Németország, Olaszország és Franciaország is megvétózta a javaslatot, így a Kliper kikerült a költségvetésből. Az ESA szóvivője sajnálatát és egyben bizakodását fejezte ki, hogy a következő 2008-as miniszteri találkozón a Kliper újra bekerülhet a kalapba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indestructible #45
    Kösz!
  • [NST]Cifu #44
    Ajánlott link.
  • Indestructible #43
    valaki el tudja magyarázni hogyan is véd pontosan minket a föld elektromágneses mezeje, ill, hogyan is van ez kapcsolatban a gravitációval?
    tudunk bármilyen hasonló mezőt generálni, ill. meglévőt bárhogyan is manipulálni?
  • stibi #42
    Hát jó kedveském .Hallgatok tanulok figyelek kussolok de NEM NYALOK.Meg nem skalpolk indiánt nem veszem el az életét se földjét se nem megyek el az egymással vitázó népekhez rendet tenni csak azért hogy aztán hazahordjam a kőolajukat ingyen mert ugye segitettem nekik először összeveszni aztán békétkötni....Na de ennek semmi köze az űrkutatáshoz.Csak elragadtattam magam ha valakit is megbántottam vele hát E L N É Z É S T K É R E K Visszatérve az ESA hoz egy egészséges verseny nem egymás ellen hanem egymással az mindenképpen jó
  • [NST]Cifu #41
    Igen, elvileg jövőre kezdik meg a szuperszonikus teszteket, ha jól tudom. De még így is igencsak lassan halad a program...
  • zpe #40
    És mi a helyzet a Phoenix projekttel? Úgy tudom,hogy az eddigi modell aerodinamikai tesztek jól sikerültek.
  • dondore #39
    OFF

    Neked inkabb hallgatnod kellene, de jo melyen!
    "nem is toltunk ki annyi nemzettel nem raboltunk ki mindenkit önző módon gátlástalanul mint ahogy ők tették" - Nem, mi??? Mindek dumalsz, osztod az eszt? Inkabb uljel a hatadon, figyelj, tanulj es kussolj!
  • Caro #38
    Folyékony hidrogénnel töltött fal, műanyag, szupravezető tekercs.
    Mind védenek a kozmikus sugárzástól.
    Az első kettő a nagy energiájú fotonoktól, az utolsó a töltött részecskéktől.
  • [NST]Cifu #37
    A NASA jó ideje dolgozik olyan aktív és passzív védelmi megoldásokkal, amelyek megvédik a satnya kis emberi lényeket a hajótestben, vagy más bolygók felszínén. :)
    Nemrég (fél-egy éve?) volt hír, hogy már ott tartanak, hogy kisérleti szinten igen vékony rétegekben alkalmazott technológiákkal képesek kiszűrni a káros sugárzásokat (az eddigi megoldások legtöbbje vagy nagyon sok helyet igényelt (vastagnak kellett lennie) vagy nagyon nehéz volt).

    Hajtóművekre vannak alternatívák. Az atomhajtómű lenne a legideálisabb megoldás, ezekkel három hónapon belül el lehet érni a Földről a Marsot (persze amikor a két bolygó közeli állapotban van).

    A robotjárművek fontossága megkérdőjelezhetettlen, de az emberes űrkutatást sem szabad elhanyagolni, hiszen ha elhanyagolják, akkor annyival több időre lesz szükség az alapvető kutatások kikisérletezésére (az emberi szervezetre gyakorolt káros hatások kiküszöbölése, a szocializáció problémája, az elszigetelt helyeken való tartós élettel fellépő problémák feltárása és megoldása, stb.).
  • [NST]Cifu #36
    A katonai jellegű programok jelentős része a Pentagonon vagy más szerveken keresztül van támogatva, pl. a CIA pénzelte és pénzeli ma is a kémműholdak többségét (de az USAF és az US NAVY is rendelkezik saját műholdprogramokkal). Az űrsiklóprogram valóban drága, de alapvetően a rosszul, pazarlóan megszervezett rendszer miatt.