SG.hu

Bioüzemanyag a polgári repülésben

Az Air France és kilenc másik jelentős légitársaság, köztük a KLM, a Boeing repülőgépgyártó vállalat és a bioüzemanyag-technológia fejlesztésében specialistának számító Universal Oil Products (UOP) elnevezésű cég, közösen aláírt egy kartát a bioüzemanyagok használatáról.

A kartát - amelynek megfogalmazásában zöld szervezetek, mint például a Természetvédelmi Világalap (World Wide Fund for Nature, WWF) és a Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsa (Natural Resources Defense Council, NRDC) is részt vettek - aláíró légitársaságok közösen kötelezettséget vállalnak a bioüzemanyagok olyan feltételek melletti fejlesztéséért, ellenőrzéséért és használatáért, amelyek elősegítik a környezetvédelmet, a gazdasági és szociális fejlődést.

A kartát aláírók vállalják, hogy csak megújuló forrásokból származó bioüzemanyagokat használnak, azaz olyan üzemanyagokat, melyek előállításához föld, víz vagy energia szükséges, és amelyek nem kényszerítik versenyhelyzetbe az élelmiszer-termelő szektort, nem veszélyeztetik az ivóvízellátást, illetve javítanak a helyi lakosság gazdasági körülményein.

Természetesen fontos szempont, hogy a bioüzemanyag előállításának teljes folyamata során - a talaj megművelése, az aratás, a termék kezelése és végső felhasználása - kisebb mértékű legyen az üvegházhatású gázok kibocsátása, mint a fosszilis üzemanyagok esetében.

Ezen közös kezdeményezés keretein belül a karta aláírói már bejelentést tettek két kutatási projekt elindításáról. Az egyik azt vizsgálja, hogy a fenntartható környezetgazdálkodás szempontjából milyen lehetőségek rejlenek a purgódió (jatropha curcas) elnevezésű növényben, illetve termesztése milyen szocio-gazdasági hatással lenne a fejlődő országokra. A kutatást a Yale Egyetem Erdészeti és Környezetvédelmi tanszéke (Yale University’s School of Forestry & Environmental Studies) vezeti.

A másik projekt az NRDC irányítása alatt áll. Ez a zöld szervezet a tengeri hínárból előállított üzemanyag a kartában lefektetett elveknek megfelelő előállítását tűzte ki céljául.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GABOR16 #2
    Rájöttem, hogy lesznek környezet barátak...
    Elmennek pl. Afrika egy szegényebb országába (ahol a vezetőknek fizetett jelképes összegért) kitermelik a zöldjüket (sok-sok műtrágyát használva, hogy jó sokan és nagyok legyenek a zöldjeik... ja és persze mellé egy kis génmanipulációt a meleg ellen?) amit ott is alakítanak át és teherhajókkal viszik a kész terméket az USÁ-ba...
    Így hűek lesznek önmagukhoz...
  • GABOR16 #1
    Nemáá... én enni akarok a jövőben.. nem repülgetni
    Ez arra lesz jó, hogy azt mondják "a mi repülőink zöldek" közben kimerítik a talajt amit ezáltal még erősebben műtrágyáznak majd (hogy azért a sima fű méretű égetnivalónál nagyobb és több nőjön), ami beleivódik a talajvízbe (ami már így is sok helyen kritikus minőségű), vagy a folyókba szivárog...