54
  • Epikurosz
    http://index.hu/tudomany/urkutatas/hpro080923/
  • Epikurosz
    "Saggitarius A* én ezt úgy képzelem mint üveggyöngyöket a tányérban, a tányéron belül kaotikus lehet a mozgásuk"

Nincsenek üveggyöngyök. Ami oda bejut, az pozdorjává van zúzva.
  • Soundmaker
    Ha így van akkor a következő fordulónál nyugodtan nekivághatunk a nyílt űrnek naprendszerestől... nem? Mégis egy spirálkarban forgunk - ahogy írtad - galaxisunk tömegközéppontja körül... Ha tömegközéppont körül forgunk az már gravitációs kölcsönhatás... szóval valamilyen erő hat a csillagrendszerekre.Saját tengely körüli forgás az úgy van ahogy mondod, de nem bóklászunk összevissza a tejútban... Saggitarius A* én ezt úgy képzelem mint üveggyöngyöket a tányérban, a tányéron belül kaotikus lehet a mozgásuk, de a galaxismag körül sűrűsödő csillagok garvitációs tere nem engedi nagyon bóklászni az egész objektumot, de az objektumban lévő fekete lyuk, vagy lyukak valószínűleg egymással kölcsönhatásba léphetnek így taszigálhatják egymást...

Na most mint hangsúlyoztam ez csak az én véleményem, sem tudományosan megalapozott érv se semmi más nincs rá. Csak a véleményem közöltem, és pláne nem okoskodás képen...
  • Tetsuo
    a cim engem is felrevezetett, a cikk egesz jo, de lehetne hosszabb.
  • Tetsuo
    gondolom azokra a csillagmozgasokra gondolt, amibol veljuk a bazinagy tomeget a Tejutrendszer kozepen.
  • sonicXX
    Kár, mert a cikk elég tárgyilagos. Egyébként szerintem a címmel sincs baj, csak azt, hogy mért így gondolom akkor fogod megérteni, ha elolvasod a cikket.
  • bvalek2
    ...elég erősek ahhoz hogy a galaxisunk csillagait forgásra késztessék

A galaxis csillagai teljesen maguktól, a saját tehetetlenségük miatt forognak a saját forgástengelyük körül, és keringenek a galaxis közös tömegközéppontja körül, nincs szükségük segítségre.
  • Epikurosz
    "teljesen mindegy hogy stabil vagy nem stabil az egész Sagittarius A*."

"A magban akkora garvitációs mezők feszülhetnek amelyek eleve összetartják az egész hóbelebancot"

Hát, akkor stabil, okoska!
    (A meddig, az részletkérdés)
  • Soundmaker
    Szerény véleményem szerint teljesen mindegy hogy stabil vagy nem stabil az egész Sagittarius A*. A magban akkora garvitációs mezők feszülhetnek amelyek eleve összetartják az egész hóbelebancot. Ettől függetlenül amennyit tudunk a dologról a tömegvonzás és a Sagitarius A*-ban lévő objektumok ide-oda is taszigálhatják egymást akár fényévekre. Ettől függetlenül irdatlan energiák feszülhetnek ott egymásnak, elég erősek ahhoz hogy a galaxisunk csillagait forgásra késztessék. Persze erről igen keveset tudunk, de pont ezért jó ez a program, ez által betekintést nyerhetünk majd a galaxisok felépítésébe, és azok működésébe.
  • Epikurosz
    LHC kiskáté, sajnos csak angolul
  • kukacos
    Ahogy mások is írták: jelenleg nincs más stabil modell, ami lehetővé teszi ennyi tömeg egy helyen tartását hosszú ideig. Pl. lehetséges lenne, hogy milliónyi csillag kering őrült pörgésben egymás körül egy ekkora térrészben, de egy ilyen rendszer bizonyíthatóan instabil. Ez persze nem azt jelenti, hogy a modell helyes, csak azt, hogy jelenleg eddig terjed a fantáziánk.
  • mclevi
    2012 ben mar megint vilagvege http://ujkelet.ro/index.php?option=content&task=view&id=10199&Itemid=33
  • Epikurosz
    Ez is tanulságos:
    "The formation of black hole analogs on Earth in particle accelerators has been reported. These black hole analogs are not the same as gravitational black holes, but they are vital testing grounds for quantum theories of gravity.[50]

They act like black holes because of the correspondence between the theory of the strong nuclear force, which has nothing to do with gravity, and the quantum theory of gravity. They are similar because both are described by string theory. So the formation and disintegration of a fireball in quark gluon plasma can be interpreted in black hole language. The fireball at the Relativistic Heavy Ion Collider [RHIC] is a phenomenon which is closely analogous to a black hole, and many of its physical properties can be correctly predicted using this analogy. The fireball, however, is not a gravitational object. It is presently unknown whether the much more energetic Large Hadron Collider [LHC] would be capable of producing the speculative large extra dimension micro black hole, as many theorists have suggested.[51]" by Wiki.
  • Epikurosz
    Elkéstem:
    "A quark star lies between neutron stars and black holes in terms of both mass and density, and if sufficient additional matter is added to a quark star, it will collapse into a black hole." by Wiki
  • Epikurosz
    Igen, igen: Chandrashekar határ.
    Szerintem ott kvarkleves lesz, de csak tipp.
  • magus
    kozmikus szörnyeteg
    mintha a blikket olvasnám

végig se olvastam a cikket, ezt a stílust gyorsan felejtsétek el
  • Tetsuo
    Eddig ez a leghelyesebb elmelet es eleg valoszinu.. szoval a #32-ben a szamolgatasod nem fogja megdonteni.. LOL
  • Tetsuo
    Galaxisunk kozponti feketelyukától nem fél senki.. honnan vetted eztet?
  • bvalek2
    A fehér törpék és a neutroncsillagok felső tömeghatára viszont viszont tapasztalati tény. A nagy kérdés, hogy mi történik az anyaggal, amikor már semmit tud ellenállni a gravitációs vonzásnak? Talán végre elméletek helyett eredményeket is kapunk a tudósoktól, sok múlik a Sagittarius A megfigyelésén.
  • L3zl13
    Igen. Ez az elmélet.
    Csakhogy a fekete lyukak létezése még mindig csak elmélet (bár jelenleg a leg elfogadottabb), ezért ezzel nem igazolható az, hogy X tömeg fölött fekete lyukká omlik össze az anyag.

Talán a CERN majd változtat ezen, ha sikerül mikro szingularitást létrehozni vele.
  • locz
    Szerintem meg hülyeségeket beszéltek, és mi akik nem értünk hozzá el is hisszük, hogy ti okosak vagytok...
  • bvalek2
    Fehér törpe sűrűségű anyagból nem képes 1,44 naptömegnyinél több együtt maradni, mert a gravitációs vonzás miatt összeomlik. Ugyanígy van a neutroncsillagokra is egy felső tömeghatár, 2 naptömeg környékén. Afölött minden anyagmennyiség szükségszerűen fekete-lyukká omlik össze, különösen ha több millió naptömegről van szó.
  • L3zl13
    "a Sagittarius A* átmérője nagyjából ... 50 millió kilométernek felel meg." + "Ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy az ott rejtőző objektum egy fekete lyuk, a jelenlegi elméletek szerint ugyanis nincs más elfogadható magyarázat ilyen mérvű tömeg ilyen kis területen való jelenlétére."

Kicsit számolgattam:
    Fehér törpéből ekkora térfogatban (25 millió km sugarú gömb) ~72 milliárd naptömegnyi anyag férne el ekkora helyen.
    Neutron csillagból több mint 15 *10^18 naptömegnyi.

Ha nem gömbbel számolok, hanem egységnyi (Neutron csillagnál 20km, Fehér törpénél 12000km) magasságú hengerrel (így némileg közelítve a forgás miatt elnyúlt ellipszoidot, mint szélsőséges esetet) akkor:
    Fehér törpéből 4,3 millió naptömegnyi, Neutron csillagból pedig 1562,5 milliárd naptömegnyi férne el ekkora térfogatban.

Akkor miért nincs más magyarázat "sz@ros" kis 4 millió naptömegnyi anyag ekkora helyen való koncentrációjára?

No nem azt mondom, hogy nincs ott fekete lyuk, csak azt, hogy ez az érv így hibádzik. Vagy valami lényeges elem kimaradt a cikkből. (Vagy csak én nem vettem figyelembe valami fontosat...)
  • Soundmaker
    Amúgy nem kell vészmadárkodni... Az a fekete lyuk már akkor ott volt a galaxis magban mikor a naprendszer még csak egy ködfoszlány volt ebben a térségben...
    Sőt szerintem a nagy koponyák hamarosan kisütik, hogy tulajdonképpen ez a szupertömegű fekete lyuk készteti forgásra "közel síkban" galaxisunk napjait illetve csillagködjeit. (szerintem logikus) Attól meg végképp nem kell félni hogy elnyel minket ugyanis cirka 44 Km/s -os sebességgel táncolunk a tejút középpontja körül naprendszerestől, kisbolygóstul, Földestül, CERNESTől, Jupiterestül mindenestül. a sebesség végett ilyen távolságból a központi fekete lyuk nem tud minket berántani (ha igen azt is évmilliárdok múlva addigra már naprendszer se lesz nyehhe). Szóval NO PARA :D

Persze lehet hogy a Cern ha beindul akkor berántja a föld helyére a központi fekete lyukat a galaxismagból.
  • chase
    Én mindenesetre nem vettem bérletet erre a hónapra még :)
  • Epikurosz
    A pont csak a közepibe van, kívül forog az anyag, mint a veszett.
  • Tetsuo
    Ha eltakarja a "fel egboltot" akkor mar reg nem elsz.. a gravitacio elobb szetszed.
  • FlyingV
    "Meg ráadásul mekkora már ez? Belezuhanna a napunk és pukk, semmi, meg sem kottyan neki. :D"

szingularitás, elvileg pontszerű, bár ezt így fura elképzelni.. ha a Nap belezuhanna (összezuhanna), akkor se lenne sokkal nagyobb :)
  • bvalek2
    Ha már ennyit offolgatunk, legyen némi köze a témához is, szerdán beüzemelik az Large Hadron Collider részecskegyorsítót a svájciak, és állítólag elkezdik termelni a Sagittarius A fekete-lyuk kistestvéreit meg valami strangelet-eket a CERN-ben. Ha igazuk lesz a vészmadaraknak, nem fogjuk megérni, hogy az SG.hu cikket ír róla, mert vagy beszívja a Földet egy luk, vagy forró lávává változtatja egy sztréndzslet, vagy átjönnek az X. dimenzióból vagy a jövőből a zufók, vagy összeomlik a vákuum, és elpusztul az univerzum, vagy befagy a pokol és előrehozott választások lesznek. Ha belegondolok, bármelyik lehetőség csak javítana a helyzetünkön, szóval hajrá LHC!
  • bvalek2
    magát az ősrobbanást nem tudnánk megnézni ezzel a távcsővel?

De igen, és nem is kell ilyen jó távcső hozzá. Amikor a mikrohullámú háttérsugárzásra néznek, magát a robbanást látják (illetve annak a halványuló "fényét").
  • globint
    Én már néhányszor belenéztem.
  • Epikurosz
    Pillantás a hídról
  • Epikurosz
    Kb. 26 ezer fényév.
  • rexi
    Milyen messze van tőlünk a galaxisunk közepe? Azért kérdem, hogy mennyi idő, még a rádióhullámok ideérnek?
  • Lost Lont
    Az eseményhorizonton belül eléggé közel van. Azon kívül talán nem. Ha annak a felületnek a szerencsésebbik oldalán vagyunk, és elég gyorsan kalimpálunk elfelé, akkor talán érdekes lehet a nagy büdös semmit látni magunk alatt, ahogy beteríti a fél égboltot feketeséggel. Félelmetes lehet, nem biztos, hogy kipróbálnám.
    Meg ráadásul mekkora már ez? Belezuhanna a napunk és pukk, semmi, meg sem kottyan neki. :D
  • Motoroj
    De szemetek.
  • Epikurosz
    OFF
    Amúgy a RTL Klub hírek részében olvasható a tudósítás:
    "Két napja nincs internet és telefonvonala 10 ezer kispestinek a színesfémtolvajok miatt. Fél éven belül másodszor rongálták meg ugyanazt a vezetékrendszert, de ezúttal a rendőrök elkapták a tolvajokat. A javítás azonban egy hétig is eltarthat.
    RTL Híradó - Báthory Róbert, 2008-09-06, 18:38
  • DrRadon
    Kizárt, hogy a Ládá Ezeröttel visszaérjenek.
  • NEXUS6
    Minmeghalunk itta világvége!!!!
  • NEXUS6
    Miért lenen az nekünk jó, hogy aztán idehoznák az egész cuccot a Földre eladni!?;(((

;D