Hunter

Betiltják a hagyományos izzókat Ausztráliában

Az ausztrál kormány keddi bejelentése szerint lépcsőzetesen megszünteti a hagyományos izzók használatát, helyüket energiatakarékos kompakt fényforrások veszik át.

A kezdeményezés, melytől Ausztrália tisztább környezetet és alacsonyabb energiaszámlákat remél nem új keletű, világszerte több ország is tett hasonló lépéseket. Ausztrália 2004-ben közel 565 millió tonna üvegházgázt termelt. Az izzó cseréjével, amit 2012-re szeretnének a teljes lakosság körében elérni, elvileg évi 4 millió tonnával csökkenthetnék az értéket, ami nem egy nagy szám, azonban a sok kicsi sokra megy elven egy olyan lépés született, melyben a teljes lakosság részt vehet és pénztárcájuk sem bánja, vélekedett John Howard miniszterelnök.

Ausztrália nem az egyetlen, ahol a tartósabb és hatékonyabb energiatakarékos izzók teret nyerhetnek. Az USA két államában, Kaliforniában és New Jerseyben is folynak a szervezkedések, míg Kubában Fidel Castro már két évvel ezelőtt útjára indított egy hasonló programot, melyet barátja és szövetségese, a venezuelai Hugo Chavez is átvett, az elmúlt hónapokban több millió izzót cseréltetve le a lakosság körében. Az ausztrál szabályozás szerint fokozatosan betiltják azon hagyományos izzók forgalmazását, melyek nem felelnek meg az energiatakarékossági célkitűzéseknek. Kivételt képeznek azok a területek, melyen a kompakt villanykörték nem megfelelőek, például a sütő világítása vagy a kórházi műtők.

A 19. század végén Thomas A. Edison által tökéletesített, és azóta szinte változatlan technika lényege, hogy egy izzószálon elektromosságot vezetnek keresztül, ami fényt generál, a befektetett energia nagy része azonban hő formájában távozik. Az energiatakarékos fényforrások jelenleg jóval drágábbak, mint Edison találmánya, azonban mindössze ötödannyi energiát használnak fel és tovább is tartanak, ami hosszútávon versenyképesebbé teszi őket. A környezetvédők üdvözölték a döntést, azonban rögtön ki is használták az alkalmat, hogy figyelmeztessenek, az üvegház gáz kibocsátás jelentős része az ipar széntüzelésű erőműveiből származik, egyben felhívták a kormány figyelmét, hogy a megújítható energiára összpontosítsa figyelmét.

"Ez egy jó, pozitív lépés, azonban nagyon kis lépés. Csak akkor lesz bármilyen érezhető hatása, ha számos másik intézkedés követi" - nyilatkozott az Ausztrál Megőrzési Alapítvány szóvivője, Josh Meadows az ausztrál ABC rádióban. Ausztrália, akárcsak az Egyesült Államok, mereven elutasítja a Kiotói-egyezmény aláírását. Howard elnök szerint az sértené országa szénfüggő gazdaságát, azonban a nemrég napvilágot látott környezeti jelentés megingatni látszik nézeteit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #337
    A helyzet fokozódik.
  • szivar #336
    Megigértem hogy szólok. Mind a kettő egyszerre... Valami azt súgja, nem biztos hogy nem a hálózat feszültségingadozása a ludas... De csak a fénycsövek döglöttek meg.Olybátor tűnik hogy kimászott belőlük a gáz... Hiába na, ezt is Kínában gyártották. :D
  • dez #335
    Az ikrek sem egyformák, csak formailag.
  • dez #334
    Tudod, mindenkinek mindent tökéletesnem kell csinálnia, csak ő tévedhet (de az meg sem történt). :)
  • babajaga #333
    Az ikrek egyformák míg a két fém pontosan nagyon eltér. A szerző elmehet a fenébe ha feleslegesen rosszat ír. Ne találjon ki feleslegesen rosszat.
  • Piel #332
    Ha veszed a fáradtságot és jobban megnézed idéztem az oldalról amin megtaláltam, azok kedvéért akik nem akarják fárasztani magukat a kattintgatásokkal. Az a kis macskakaparásszerű a szöveg előtt és végén. Látod? A szerző ikerfémszalagnak mondja a bimetált, ami szó szerinti fordításban kettős fémet jelent. Szerintem rajtad kívül ezen nem akadt fel senki! Talán járhatnál önkontrol gyakorlatokra.
  • babajaga #331
    "egyik elektródja egy U alakban meghajlított ikerfémszalag."

    Ikerfémszalag az anyád kínja! Bimetall az ami két nagyon eltérő hőtágulású fém összevasalva.. Melegítéskor a nagyobb hőtágulású fém jobban nyúlik és a bimetall görbül vagy ha meg van görbítve kipróbál egyenesedni így zárhat áramkört. A glimm a melegítésre szolgál.
  • Piel #330
    http://mek.oszk.hu/00500/00572/html/viltech2.htm

    Ott van, úgy a közepe felé. Rákerestem hátha emlékeim megcsalnak, ezt KB 25 éve olvastam. Az előző megjegyzésemet visszavonom. .

    "A fénycsőgyújtó egy olyan, nemesgázzal töltött parázsfénylámpa (glimmlámpa), amelynek egyik elektródja egy U alakban meghajlított ikerfémszalag. A parázsfénykisülés hőjének hatására az ikerfém elektród megváltoztatja alakját, hozzáér az ellenelektródhoz és így zárja a fénycső katódfűtésének áramkörét. Az áramkörben folyó áram felmelegíti a fénycső elektródjait. Mivel a gyújtóban az elektródok zárlata miatt ekkorra már megszűnt a parázsfénykisülés, az ikerfém hűlni kezd és rövid idő elteltével megszakítja az áramkört. Az áramkör megszakítása az előtét önindukciója révén feszültséglökést hoz létre, ami begyújtja a fénycsövet, így az áram ettől kezdve a fénycső elektródjai között folyik. A fénycsőben kialakuló áramot az előtét vasmagos tekercsének impedanciája korlátozza."
  • Piel #329
    Rosszat néztél. Mégis szerinted hogy működik?
  • szivar #328
    Ha emlékeim nem csalnak, akkor glimmes a gyújtás.