53
-
Epikurosz #53 EBBEN AZ A vicc, hogy a színváltozás nem jelent életet. Képzeld, elolvad a jég, előtűnik a sötétszínű talaj, utána megint befehéredik, amikor lehull a hó. -
#52 Ebben az a vicc, hogy ezt már az egyik magyar csillagász is megemlítette úgy jó 4-5 évvel ezelött. Akkor lehurrogták szegényt mondván baromságokat beszél. Azt most tessék... -
Epikurosz #51 Megint, most már legalább századszorra fedezték fel, hogy volt víz a Marson. -
meteoreső #50
Az amerikai telepeseknél ez volt.
De még mindig jobb módszer minthogy valaki saját zsebre eladja a hold telkeket.. -
Epikurosz #49 ezt hívják első foglalás jogának?
ius primus conquistas? -
meteoreső #48 ez egy vicces fórum de nem baj mert ilyen is kell...
De azért valóban azt képzeljétek el hogy mi lenne ha görcsölünk még vagy 10 évet nagy miliárdokért elmenne pár csóringer űrhajós miközben halálos dózisú sugárzást szenvednek és kiderül hogy nagy spárgaültetvények vannak ott.
plussz kis tábla: Bocs már a mienk ! -
Flashy #47 de méér spárgát? nem lehetne inkább rántott hús? -
bvalek2 #46 Ha a Bioszféra 2-ről beszélgettek, én úgy hallottam, hogy azért nem termeltek elég oxigént a növények, mert sterilizálták a talajt (hogy szimulálják a marsi baktériummentes kőzetet). Ezért sok növény gyökerének hiányoztak a nitrogénmegkötő, meg rothadék lebontó egysejtűek. A megoldás az, hogy ezeket a baktériumokat is vinni kell oda, nem elegendőek a fák meg a zöldségek. Vagyis teljes tápláléklánc kell, ahol a növények termelnek, az emberek fogyasztanak, a baktériumok pedig lebontanak, úgy mint a Földön. -
#45 Akkor most végül mégis működik a TEGA vagy hogyan is tudták ezeket megállapítani ?
Eddig arról volt szó, hogy nem tudják beleönteni a homokot mert összetapadtak a szemcsék. -
kvp #44 Mar leteszteltek es mukodott. Az egyetlen gond az volt, hogy tobb oxigen kellett mint amennyivel eredetileg szamoltak. Persze ahol van viz, ott konnyen lehet belole oxigent gyartani. Igazabol mar csak az van hatra, hogy az egesz cuccot osszepakoljak egy nagy urallomasra (=nem legkori urhajo) es atvigyek Mars koruli palyara. Aztan mar mehet is a leszalloegyseg. Ehhez most mar csak penz es akarat nincs. -
LPG #43 csak annyi kéne, hogy tudjon teremni minden ami kell az embernek. egy zárt rendszerben. lélegezni közvetlenül úgy sem lehet majd a marson soha ... ha csak nem az embert módosítják :)
mi, még nem fejlesztették ki a marsi növényeket és egy 100% önellátó bázist?? -
JL666 #42 mikor lehet átköltözni? -
brueni #41 marhák, na meg a hangyák. ők a legnagyobb metán termelők a földön, és a metán is üvegházasít. nem kicsit, nagyon...
megaz autók, mega gyárak, mega dohányosok, mega vulkánok, megmég sokminden... -
Fenjoy #40 Már meg is találták:
http://www.youtube.com/watch?v=70b8F48kA3c&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=SH9n0MxeVLI&NR=1
-
#39 szerves szén esetében arra gondolnak szerintem, hogy növényi forrásból lettek...
amúgy a vörös bolygó c filmben algát telepítettek a marsra nem mohát, és végülis nem is az fejlesztette az o2-t, hanem valami marsi bogár, ami az algán élt, szal sci-fi
nem kell ám feltalálni a spanyolviaszt, sztem a názások többsége is látta a filmet, csak ők kicsit reálisabban látják a lehetőségeit a terraformálásnak
én csak abban reménykedem, hogy olajat ne találjanak, mert az a civilizáció végét jelentené :) -
snorbi #38 Sajna régen kellett utoljára kémia órára járnom :)
Mi az a "szerves szén"? Arra gondoltam, hogy esetleg szerver szénvegyület lehet, de a szén az szén, nem? :) -
darkhill #37 elég az is ha a növények kifejlődnek! utána az expediciós csapat elviszi a kellékeket h üvegházat v valamilyen épülettel lefedje és azt az épületet megtelíti oxigénnel v nagy területet fednek le és átszivják az oxigént egy kis kamrába ahol az asztronauták élhetnek... ha a növényeket akkor viszik magukkal amikor odamennek idő lesz amig kifejlődnek :S szvsz -
kukacos #36 Hát ez a gépi terraformálás nem túl esélyes. A föld légkörében egymilliárdszor millió tonna oxigén van, a kisebb Marsnál is közel hasonló nagyságrend kellene. A Föld acéltermelése pl. 1300 millió tonna. Biológiai úton talán néhány százezer év alatt megoldható lenne, ha lenne elég víz. -
n3whous3 #35 A gravitáció se teszi lehetővé, hogy számottevő légkör tudjon kialakulni, de bizakodni lehet, hogy valamennyire meg lehet oldani... -
darkhill #34 Mondom aki szereti nézze meg a "red planet" v "vörös bolygó" nevü filmet abban pont ugyan igy van h mohafélét lőnek ki a marsra...csak a para annyi volt h 30 év alatt megjelentek valami féle bogarak is ami sztek kicsit lehetetlen 30 év alatt. de az 5let h ilyen nővényt löjjenek ki sztem tökéletes, és elöbb utobb a légkör is kialakulna bár arra biztos több idő kellene de van még idő addig amig eljutunk a marsig :S -
Voronyezs #33 Köszönjük ezt az értelmes hozzászólást atomanti...máshol hülyéskedjél jó? -
WoHu #32 Rolika tudod ezek olyan hülyék hogy még azt sem tudják hogy a Mars zöld és kék ott az ég. Kérlek írj már egy levelet a "köcsög názásoknak" hogy ne a földet kapirgálják hanem inkább a helyi burjánzó növény- és állatvilágot fényképezzék. Biztos több támogatást kapnának. Bár úgyis eltitkolnák amit találnak, mert ugye mindent eltitkolnak meg elferdítenek ezek a mocskos Szabadkőművesek. Annyira, hogy az egykori szovjet szondák adataid is megmásították, így ugyanazat a kopár vörös képet mutatta mint amiket ma is látunk. Világméretű összeesküvés van kéremszépen, Rolika megmondta már 5 évvel ezelőtt is!
Aztán nem komolyan venni, mert megkeresnek a Templomosok és szörnyű rituálé keretében feláldoznak Szaddam Husszeinnek. -
davos80 #31 Miazamars? -
kow83 #30 Ez eddig a legjobb módszer. Kilőni többszáz genetikailag módosított mutációt és az evolúció majd elintézi. Már jelenleg is ki vannak fejlesztve extrém terhelést bíró gabonafélék.
Kicsi labdacsokat, vagy nyilakat kellene ledobni a mars felszínére, amiben víz van és landolás után leereszt, majd befúr egy magot a földbe.
Ha viszont ott is megjelennek gabonakörök egy 'bemutató' kézzel, akkor erősen el kell gondolkodni majd :) -
darkhill #29 Akkor már inkább érdemesebb nővényt kilőni mint robotot, ha a robot elromlik para van és tényleg sokba kerülhet ha viszont növényt nyomsz ki az ugyis szaporodna! a robot nem fog. egy idő után eléggé gyorsá válna a folyamat. a sugárzástól sztem ne tartcs ha rákos lesz a növény és elöbb hal meg sem lesz para -
#28 hogy az embernek mennyire jó a ritkább levegő, azt magashegyeken meg lehet tapasztalni. nem véletlen mennek egy Himalája tetejére sokan oxigénpalackkal. -
#27 hát, figyelembe véve a környezetet, a jelen növényeinél még a kevéssé hatékony gépek is jóval hatékonyabbak. esetleg génkezelni kéne a leginkább szóba jöhető növényeket, talán úgy már lenne, amelyik kibírná a klímát. amúgy, a marsi légkör nagyrésze széndioxid, abból akár napenergiával is lehetne termelni oxigént, de igensoká tartana. a növények jó esetben szaporodnának is, míg ilyen gépeknél inkább csak a hibák szaporodnának idővel.
zsenyka,
2,7%-kal több, mint a semmi és légkör életképessége nem ezen múlik. de pl. üvegházakba meg lehet csinálni, hogy a légkörből venni a nitrogént, a talajjégből az oxigént, és mindezt napenergiával. az üvegházban pedig már a jelenlegi talajon lehetne termelni növényeket. szal ha minden igaz: víz van, kaját termelni helyben lehet, valszeg ásványok is vannak helyben, energiát is lehet jó eséllyel helyben előállítani. persze ezek még mindig elég pocsék körülmények, főként a légkör miatt, de a Naprendszer többi bolygóját elnézve még egész barátságos. -
#26 DE ha az embernek jó csak majdnem oxigén levegő (ezt sem tudom ,hogy igaz-e),nitrogén nélkül,akkor ritkább levegő is elég neki ,amibe magasabb a zokszigén koncentráció. -
#25 Jah és persze azt is jelenti ,hogy ritka a levegő,hogy nem biztos,hogy elég co2-van a bolygón,amit át lehet alakítani oxigénné. -
#24 Jaja ez hirtelen nem jutott eszembe amikor írtam,tul. képpen a terraformálás első lépése lenne ezeknek a gázoknak az elterjesztése a légkörben.Csak utána jöhetnének a növények ha már elviselhető a hőmérséklet.A sugárzás nem tudom mennyire számít növények esetében,szerintem számít,tehát még azt kéne tudni a mars mennyire csökkenti az űrből jövő sugárzás mértékét.
"Mars légköre ritka"
Ezzel nem igazán vágom mit akartatok mondani.Légköre ritka --> kevesebb a nyomás,kevésbé érzékeny a felszín a légkör összetételének változásaira.
Ebből a kettőből az utóbbi fontos most.De én úgy gondolom,ha elkezdünk oxigént termelni, attól még lehűl a környezet,csak nem olyan mértékben,mint itt a földön.De csak ha nem kompenzáljuk,valami más gázzal!
Illetve még érdemes figyelembe venni,hogy a légköri oxigén termeléshez nem muszáj növényeket ültetni.Elvileg mesterségesen is meg lehet oldani ,csak energia kell hozzá,amit talán lehetne napenergiából fedezni.Azt viszont nem tudom ez mennyire hatékony/gyorsabb a növényekhez képest.
-
kow83 #23 Busht kellene kilőni a Marsra pár díszmajommal és pár év alatt "tönkrevágnák" (igazából folytatnák azt mint itt) az egész bolygót, majd mehetnénk lakni oda :) -
#22 Igazad van. Továbbá azt is elfelejted Kornan, hogy a hosszútávú terv az oxigén légkörbeli elterjesztése lenne. Ehhez anno kellenek a növények, plusz arra amolyan algás trutyi is elég lenne eleinte. -
#21 azt elfelejted, h a Mars légköre ritka -
hodobaj #20 Hát a marsra nem CO2 kell és a földön se a CO2 a para azt felszivják a növények a CFC gázok(klór,fluor,szén) amik régen a hütökbe voltak 10000* jobbak az üvegházhatásba tehát ha a légkör 95% a CO2 az olyan minth a légkör 1% a lenne CFC gáz. -
#19 "Felszínének 90%-t sűrű esőerdők fogják borítani amelyek roppant üvegházhatást okozva tartják sakkban a Mars minden napnyalábból származó hő-energiáját."
Őőő az esőerdők miért is okoznak övegházhatást? Én eddig úgy tudtam,hogy mivel kivonja a levegőből a széndiokszidot,pont ,hogy csökkenti az üvegházhatást.Egyébként is a mars légköre 95%-ban CO2,ennél jobban már nem nagyon lehetne üvegházhatás. Tehát ,ha növényeket ültetnek elvileg csökken a hőmérséklet,ami amúgy is rohadt alacsony,maximum valami mohaféle maradna meg szabad környezetben.Egyszer a tv-be ngc-n vagy disco-n volt egy műsör,hogy az egyik jégkorszak is a földön tulajdonképpen a tengeri és egyéb növények túlburjánzásától jöhetett létre. -
darkhill #18 volt egy film nem emlexem a nevere de abba mohat lottek ki a marsra 20-30 evvel az elott h elso ember odaerkezett volna.. es a moha oxigent termelt. de felolem spargaval is nyomhatjak! csak felek h megdezsmalnak az egesz termest a marsiak :S -
TheZsenyka #17 Kemény 2.7% -
npityusk #16 vagy mondjuk ha az űrhajósokat csúzlival lőnék ki?:D -
WinG #15 Fogalmam sincs, minek fejlesztünk űrhajókat, hogy eljussunk a Marsra, amikor egy törölközővel stoppolva sokkal hamarabb és olcsóbban odaérhetnénk -
#14 Ugyan már... egy szimpla pokolkaput nyitnak majd, ennyi az egész...