Hunter

Felszín alatti óceánra utaló jelek a Titánon

A NASA Cassini űrszondája bizonyítékokat talált egy víz és ammónia óceánra a szaturnuszi hold, a Titán felszíne alatt.

A hold forgásának radarméréseiből származó felfedezés részleteiről sajtóközleményben számoltak be a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának kutatói. "Szerves dűnéivel, tavaival, csatornáival és hegyeivel a Titán az egyik legváltozatosabb aktív és Föld-szerű felszínnel rendelkező égitest a Naprendszerben" - nyilatkozott a tanulmány szerzője, Ralph Lorenz, a Cassini radar tudósa, a Johns Hopkins Alkalmazott Fizika Laboratóriumának munkatársa. "Most már láthatjuk a Titán forgásából eredő változásokat, ablakot nyitva a hold felszín alatti területeire."

A küldetés tudományos csapatának tagjai a Cassini Szintetikus Apertura Radarját használták fel az adatgyűjtéshez. Az adatok 2005. októbere és 2007. májusa közötti időszakból származnak, ez alatt a szonda 19 alkalommal repült el a Titán melletti. A radar áthatol a hold sűrű, metánban gazdag légköri ködén, soha nem látott felszíni jegyeket tárva a kutatók elé, egyben meghatározva a felszínen elfoglalt helyeiket.

Az első radarvizsgálatokból a tudósok és a radarmérnökök 50 egyedi ismertetőjegy elhelyezkedését állapították meg, majd tavakat, kanyonokat és hegyeket határoltak be a Cassini későbbi átrepüléseiből származó adathalmazból. Megfigyeléseik szerint a meghatározó felszíni jegyek akár 30 kilométerrel is eltolódtak várható pozíciójuktól, az észlelt szisztematikus elmozdulásokat pedig nehéz lenne megmagyarázni, ha nem választaná el a hold jeges kérgét egy belső óceán a magjától, ami jelentősen megkönnyíti a kéreg mozgását.


"Úgy véljük körülbelül 100 kilométerrel a jég és a szerves anyagokban gazdag felszín alatt van egy ammóniával feldúsított folyékony vízből álló óceán" taglalta Bryan Stiles, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának kutatója, aki szintén közreműködött a tanulmány elkészítésében. A Titán vizsgálata a Cassini-Huygens küldetés egyik fő célkitűzése, mivel mélyfagyasztva megőrizhetett számos olyan kémiai összetevőt, ami a Földön megalapozta az életet. A bolygóméretű Titán az egyetlen hold a Naprendszerben, ami sűrű légkörrel rendelkezik, sűrűsége másfélszerese a földiének.

"A szerves anyagokban bővelkedő környezet és a folyékony víz rendkívül vonzó az asztrobiológia számára" - mondta Lorenz. "A Titán forgásának további tanulmányozásából jobban megismerhetjük ezt a vizes belsőt, és mert a kéreg forgása, valamint a légköri szelek kapcsolatban állnak, ezért évszaki változásokat is felfedezhetünk majd az elkövetkező néhány év során." A Cassininek egyáltalán nem kellett sokáig várnia, hogy megint elé táruljon a Titán. Március 25-én újra szemügyre vette az óriásholdat, bevetve Ion és Semleges Tömegspektrométerét a Titán felső légrétegeinek vizsgálatához, illetve látható fényű és infravörös térképező műszereivel nagy felbontású felvételeket készített a hold délkeleti kvadránsáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #41
    Nagyon nincs igazad.
    Sehogy.
    A "Non tangere circulos meos!" nem működött 2000 éve sem (Arisztotelész Szüraküzájában), és nem működik ma sem. Nem lehet úgy tökéletes köröket rajzolni a homokba, hogy közben embereket gyilkolnak le melletted. Ez az, amit Jézus sem volt képes felfogni, illetve ő Arisztotelésznél annyival továbblépett, hogy észrevette, és szót emelt ellene, de tovább már nem lépett.
  • dez #40
    Akkor nem épp baglyokkal kellene példálózni...
    Persze te nyilván nem akarod ezt észrevenni, stb.
    És máris itt a politizálás...
    Na ezért nem kellene.
  • JohnyHUN #39
    De ha van víz a Titánon akkor egyértelmű hogy van levegő is(H2(O)). nah mind 1 ez egy hülye kiállítás volt egy nem kémikustól.
  • L3zl13 #38
    Na kellett neked szólnod... :D
  • Epikurosz #37
    Nem politikát, hanem elveket, pontosabban egészséges, korrekt, tisztességes elveket szeretnék "belecsempészni" mindenféle vitába.
  • dez #36
    Azért jó lenne, ha nem próbálnál rendszeresen politikát csempészni ide...
  • willcox #35
    Mindkettőjükkel egyetértek (BZs és SzG).
  • Epikurosz #34
    Ebben egyetértünk. A lényeg, hogy az embernek legyenek elvei, elképzelései, és álljon ki értük bátran.
  • willcox #33
    Persze. Ha sejtés sincs, az a tudomány csődje, és az baj. De az is baj, amiről én írtam. Ugyanis nem mindegy, hogy a tudomány hogyan tálalja az infókat.
  • Epikurosz #32
    Azért gondolom ismered azt a - nem, nem irodalmi kifejezeést, hanem - matematikai fogggalmat, hogy: feltételezés, de olyan is van - megsúgom -, hogy sejtés (ang.: conjecture).
    Aztán, vagy igaz, van nem. A baj akkor kezdődik, amikor már sejtés sincs. Érted!?