Hunter

Mégis lehetnek tengerek a Titánon

A tudósok meggyőződéssel állították, tengerek, óceánok rejtőznek a Szaturnusz holdjának köde alatt. A Cassini eddigi adatai cáfolták az elméleteket, szeptemberi elrepülése során azonban valami egészen figyelemre méltóra bukkant.

A Titánról szeptember 7-én készült felvételek egy hatalmas partvonalnak tűnő felszíni jegyet tártak a kutatók elé öblökkel és csatornákkal, melyek egy tengert táplálhatnak, vagy táplálhattak. A feltételezett partvonal nagyjából 1700 kilométer hosszú és 170 kilométer széles, jól kivehetően egy világos, egyenetlennek tűnő, és egy sötét sík területet választ el, átszelve a hatalmas hold déli féltekéjét.

Klikk ide!
A dombvidék (világos) és a sík (sötét) terület határa egy partvonal lehet
Klikk a képre a nagyobb változathoz

"Ez az a terület, ahol a legvalószínűbb a folyadék vagy egy nedves felszín jelenléte" - mondta Steve Wall, a szondát felügyelő Propulsion Lab radarcsapatának helyettes vezetője. Wall véleménye szerint, ha jelenleg nincs is jelen folyadék a felszínen, a közelmúltban egészen bizonyosan ott volt. Elmélete szerint a holdat időszakos esőzések vagy a talajból történő erőteljes folyadék beszivárgás áztatja.

A sötét területen látható világos minták arra utalnak, hogy egykor folyadék boríthatta, ami részlegesen visszahúzódott. Az öbölszerű jegyek szintén azt sugallják a tudósoknak, hogy a sötét-világos határvidék nagy valószínűséggel egy partvonal. A képfeldolgozó csapat szerint a felvételeken megfigyelhető egy csatornahálózat is, ami a világos területen keresztül fut, ez szintén folyadékok, feltehetően folyékony szénhidrogének jele. A 2004 októberében és 2005 februárjában végzett másik két radar letapogatással együtt a mostani rendkívül nagy felbontású felvételek legalább két különböző csatorna kialakulást azonosított a Titánon.

Klikk ide!
A csatornák hasonlítanak a Földön az esőzések hatására kialakuló vonalakra
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A szeptemberi felvételken látható csatornák többsége mély és hosszú, szögletes jegyekkel és néhány mellékfolyóval megtűzdelve, ami azt jelzi, hogy a folyadékok igen nagy távolságokat, több mint 100 kilométert tettek meg a felszínen, mély barázdákat vágva a Titán jeges kérgébe. Ezzel szemben a korábbi felvételeken a csatornák egy sűrűbb hálózatot alkotnak, ami az esőzésekre és forrásokra utal.

A Titánon biológiailag még nem aktív, a Földéhez hasonló környezet található. Két nagy különbség van a két égitest között; az egyik a folyékony víz hiánya, a másik a Titán rendkívül alacsony hőmérséklete.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Thrawn #23
    Nem volt rögtönzés. A Titanról szinte semmit sem tudtunk, a Huygens elég adatot gyűjtött ahhoz, hogy megtervezzenek egy komolyabb szondát (pénz kellene hozzá). Komoly súlykorlátozás is volt, nem önállóan, hanem a Cassini oldalán repült. Egy kifejezetten a Titanra szánt szondát már hosszabb élettartamra lehet tervezni, megfontolandó például egy ballon segítségével az atmoszférában repülő, hosszú élettartamú szonda megépítése, ami a Titan körül keringő egységen keresztül tartaná a kapcsolatot a Földdel.
  • Epikurosz #22
    A Sztalker nem egy akciófilm. Én végignéztem, és érdemes volt. Persze bele kell helyezni a kontextusba, a fennálló rend ellen is akart valamit üzenni a rejtett mondanivalóval. Ezért olyan, amilyen. gondolom a cenzoroknak sem volt türelmük végignézni, hát ez volt a cél. :-)

    A másik film, amelyet szintén Tarkovszkij készített Lem "Solaris" c. regénye alapján azért valamivel jobb, bár az sem bővelkedik akcióban.
    Ha akcióra vágysz, akkor nézd a Mátrixot, abban annyi akció van, hogy má fáj tőle az ember feje.
    Bocs, mi is itt a téma?

    Ja, a Titán.
    Érdekes egy világ lehet, annyi biztos. A Huygens szonda másfélórás működése azonban engem szószerint idegesített. Olyan volt ez, mint egy coitus interruptus - már elnézést, de azért több a semminél. Csak vaalhogy az embernek az az érzése, hogy az űrkutatatási programokban sok a rögtönzés.
  • Anteris #21
    élet a Titánon:

    -asszony erigy le a kútho' azt hozz mánn egy vödör gázt!
    -----------------------
  • HUmanEmber41st #20
    Igyál meg a filmnézés előtt 1 liter kávét..2 óra dögunalom..ehh
  • HUmanEmber41st #19
    Jah és a kifogott halat meg a tenyeredben főzöd meg...ha el nem párolog közben..
  • Robeast #18
    Stalkert még nem volt időm megnézni pedig itt pihen vinyón már több, mint fél éve. Egyszerűen nem tudom rávenni magamat... :)
  • plamex #17
    ha van tenger akkor lehet pecázni :)
  • Epikurosz #16
    Nemrég volt a Tv-ben egy hasonló film, amely ugyanerre az alapötletre épített. Már nem emlékszem a címére, de ott is az űrhajósokat a lelkiismeretük furdalja.
    Mostanában ritka a tisztességes sci-fi, mindig meg akarják fejelni valamilyen misztikus marhasággal.
    Üdítő kivétel volt a nemrég látott "Vörös bolygó", de például a Kapcsolat is még elment.
  • HUmanEmber41st #15
    Annyira szar nem lehet...talán még a jóöreg Sztalkert is felülmúlja a G. Clooneys változat?
  • Robeast #14
    Nézd csak meg a George Clooney-s változatot és könyörögni fogsz Tarkovszkijért :)