Hunter

Egyetlen közös őstől származnak a kék szeműek

Egy új kutatás azt bizonyítja, hogy a kék szemű emberek egyetlen közös őstől származnak. A kék szem egy genetikai mutáció eredménye, ami 6-10 ezer évvel ezelőtt ment végbe, állapította meg a Koppenhágai Egyetem csapata.

"Eredetileg minden ember barna szemű volt" - mondta Eiberg professzor, az egyetem Sejt és Molekuláris Orvostani karának tanára. "Egy genetikai mutáció azonban hatást gyakorolt a kromoszóma OCA2 génjére, ami egy kapcsoló kialakulását eredményezte. Ez szó szerint kikapcsolta a barna szem létrehozásának képességét".

Az OCA2 gén a melanin termelésben részt vevő, úgynevezett P protein számára kódol. A melanin egy pigment, ezt ad színt a hajnak, a bőrnek és a szemnek. A kapcsoló, ami az OCA2-vel szomszédos génben található, nem kapcsolja ki teljes egészében a gént, csupán az írisz melanin-ellátását korlátozza le, így kapja a szem a világosabb tónust, a jól ismert kék színt. A kapcsoló hatása egészen sajátos, ilyen részleges befolyásra nem találunk példát a genetikában. Természetesen vannak olyan esetek is, amikor a kapcsoló a bőr és a haj irányába is leállítja a melanint, ez az albinizmus.

A szem színének váltakozásai mind megmagyarázhatók a melanin mennyiségével, a kék szemű egyéneknél azonban csak egészen kis fokú eltérés van a szem melanin tartalmában. A kutatócsapat Jordániától Dánián át egészen Törökországig vizsgálta a különböző nemzetek kék szemű egyéneinek mitokondriális DNS-ét. "Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy minden kék szemű egyén ugyanahhoz az őshöz köthető" - folytatta a gondolatmenetet Eiberg professzor. "Mindannyiuk megörökölte ugyanazt a kapcsolót, ami pontosan ugyanott helyezkedik el DNS-eikben". Ezzel szemben a barna szeműek tekintélyes egyéni variációval bírnak DNS-ük melanintermelő területében.

A barna szemek kékké mutálódása nem testesít meg sem pozitív, sem negatív mutációt, csupán egy a sok közül, ami nem befolyásolja az ember túlélési képességeit. Ilyen a hajszín, a kopaszság, a szeplők, vagy a szépség foltok. Ahogy Eiberg professzor megfogalmazta, "ez csupán azt bizonyítja, hogy a természet folyamatosan kevergeti az ember génállományát, egy genetikai koktélt alkotva az emberi kromoszómában, különböző változtatásokat próbálgatva".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Motoroj #219
    Nem azon volt a hangsúly.
  • gebana #218
    örülök a mutációnak :D
  • arrakistor #217
    így van : az evolúció csúcsán a szőke, kékszemű, kopasz (és kigyúrt) ember áll, aki beszél németül ( vagy legalább annyit kiválóan ki tud ejteni , hogy SŐŐN, JÁÁÁ! SŐŐŐN MUSSI!! DÁSZ ISZT MÁJNE MUSSI JÁÁÁ !!)
  • arrakistor #216
    lehet hogy a cikk írója, mutáns, vagy annak érzi magát, az is lehet , sőt valószínű, hogy a legtöbb ma élő ember(és élőlény) mutáns, viszont az biztos, hogy én nem az vagyok.
  • arrakistor #215
    az az összefüggés a kép és a szöveg közt, hogy a kép a valós evolúciót ábrázolja, illetve az evolúció egyes jellegzetes példányait, fázisait.
    a szöveg pedig arra utal, hogy nem minden mutáció szupernormális mutáció, sőt !
    "Egy a milliárdból" közelítőleg (nagyságrendileg) egy új faj, "egy a "billióból" egy új család , és "egy a trillóból" egy új rend létrejöttének rátája hozzávetőlegesen (a biológiai diverzitásnak, az
    élettér minőségének, a faj szaporulatának és sok egyéb más szempontnak a függvényében)

    Epikurosz:

    "Kicsi szívem, te nem fogsz semmilyen pert megnyerni, amíg a magyar nyelvvel nem jösz tisztába."

    Jó nemgond, amíg nem jöszök tisztába a magyar nyelvel, és nem tudom jól ragzani a magyartot, addig felfogadok egy jó ügyvédet.

    dez:

    "Ezt a legnagyobb tudósok sem merik így kijelenteni. "

    Mitől lesz valaki "nagy" tudós? Talán attól, hogy nagy az orra?

    "Esetleg az, hogy az ott nem az "univerzum képlete", mert olyan nincs is."

    Valóban nincs , viszont jobban szemlélteti a ∞ az mint az E=m*c² .
  • NessieGraf #214
    Egy nagyon rossz hírem van számodra! Mindannyian mutánsok vagyunk. Aztán ki milyenre sikerült...

    Addig nincs baj, amíg arra a kérdésre, hogy:
    - Anyu! Igaz az, hogy a majomtól származunk?
    nem azt a választ kapjuk:
    - Én nem, de te igen!
  • Epikurosz #213
    "Latin-Amerika legnagyobb országában gyakoriak az erőszakos bűncselekmények. 1996 és 2006 között közel félmillió brazíliait gyilkoltak meg egy múlt hónapban közzétett tanulmány szerint. Az áldozatok túlnyomó többségét agyonlőtték." (http://index.hu/politika/bulvar/bnk080209/)

    Másoknak háború kell ahhoz, hogy félmillió embert veszítsenek. A brazíloknak 10 év béke elég volt ehhez. Talán, ha több kékszemű, fehérbőrű emebr lenne ott, akkor másképp lenne.

  • Epikurosz #212
    a kedvenceid
  • Motoroj #211
    Nem tudom, hogy a kép és az alatta lévő szöveg közt mi az összefüggés?
  • Tekken5 #210
    De csak zavarodott vagyok...