Hunter

Nincs többé "vakegér"

Floridai tudósoknak egy génterápiás eljárással sikerült az örökletes vakság egyik formájának gyógyítása. Az egereken elvégzett beavatkozás több gyakori szembetegség kezelését teheti lehetővé.

A Florida Egyetem kutatói a Nature Medicine-ben publikálták eljárásukat és eredményeiket. A William W. Hauswirth által vezetett csoport egy ártalmatlan vírus segítségével juttatta el a korrekciós géneket olyan egerekbe, akik egy genetikai hibából adódóan szinte teljesen elvesztették látásukat. A felfedezés azt bizonyítja, hogy lehetséges a vizuális élesség és a színlátás szempontjából legfontosabb csap-sejtek célbavétele és megmentése.

"A csap-látás határozza meg, hogy valaki vak, vagy sem. Ha sikerül eljuttatni egy bizonyos gént a csap sejtekhez, az jótékony hatással lehet az összes vakságra, nem csupán az örökletesre. Akár a vakság két leggyakoribb formájánál, a korral járó makuláris rendellenesség és a diabetikus retinopátia esetében is megmenthető a látás, amennyiben sikerül megcélozni a csapokat" - magyarázta Hauswirth. A makuláris degeneráció a látóideg vagy a retinán lévő makula, az éleslátás helyének károsodása, míg a diabetikus retinopátia - ahogy neve is mutatja - cukorbetegség által okozott szemkárosodás.

A kísérletben részt vett egerek a vakság egy kevésbé gyakori válfajával küzdöttek, ami szinte teljes színvakságot és rendkívül gyenge centrális látást eredményez. A génterápiát az egerek szemének alretinai területén alkalmazva alig két hónapra volt szükség a retinai aktivitás beindításához. A 21 kezelt egérből 19 reagált pozitívan a kezelésre, a 19-ből pedig 17 rágcsáló szemén az elvégzett mérések gyakorlatilag az egészséges egerek szemével megegyező adatokat tükröztek vissza.

A kutatók a méréseken túl egy vizuális tesztnek is alávetették az egerek egy kisebb csoportját. Négy monitort helyeztek el egy mozgó hengert szimulálva, melynek falára függőleges csíkok voltak festve. A kutatók tudták, hogy az egerek látják a csíkokat, a látó állatok ugyanis ösztönösen a csíkok felé fordítják fejüket. A csíkok elvéknyításával - hasonlóan a szemészeti olvasótábla egyre zsugorodó betűihez - látási képességeiket is sikerült felmérniük. Az eredmények szerint a kezelésre pozitívan reagáló egerek mindegyike normális vizuális képességekkel rendelkezett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #12
  A lúdtalpat is, csak jól ki kell tömni a cipőt!
 • Mr Gumby #11
  Vagy nem.
 • Benedicht #10
  Gyogynovenyekkel a vaksagot is lehet gyogyitani mar evezredek ota.
  Vagy nem? Hoppa.
  :P
 • rotator #9
  Nagyon jó hír!
 • Rage47 #8
  pont ezt akartam írni:)
 • Timbo #7
  :(
 • Dredd #6
  édesanyámnak gyermekkora óta van problémája a retinájával, kezelték xenonnal még a 80-as években, lézerrel többször a 90-es évek óta, legutóbb műtéttel, amikor is felnyitották a szemüregét és feltöltötték olajjal (hogy a levált retinát az olaj a helyén tartsa). ehhez jön még a korral együtt járó hályogműtét (mindkét szemében szilikon lencse van ma már). és mindez a sok beavatkozás csak arra jó, hogy lassabban, illetve később veszítse el a látását, vagyis vakuljon meg. úgy, hogy egyébként egy könyvmániás, olvasni imádó tanárnő-könyvtárosnő. :(
  én ezek miatt fogadok mindig kitörő örömmel minden olyan tudományos hírt, amely a szem "megjavítását" célozza, talán valamelyikből még időben hivatalos eljárás lesz, ami édesanyámon is segíthet majd. talán pont ez, amiről a cikk ír. de várom a digitális alapú szem-implantátumokat, amelyekkel szintén bíztatóan alakulnak a kísérletek. nagy felfedezések előtt állunk, remélem.
 • Darth Sith #5
  Egy igazi felfedezés, végre! gratula!

  amúgy kiváncsi vagyok este benne lesz e a hírekben.. :P Mert hogy ki lőtte agyon és késelte meg a szomszédját majd feldarabolta és megette, az tuti... de ez..
 • halgatyó #4
  Majd a géntechnológiát ellenzők kitalálnak valamit, hogy miért is veszélyezteti az emberiség fennmaradását a "génmanipulált gyógyszeripar"...

  GÉÉÉÉÉÉNNNN! GÉÉÉÉÉNN!

  "Akinek az úr vakságot adá, az ne akarjon Istent játszva meggyógyulni..." vagy valami ilyesmit.
 • k9duli #3
  miértnem kérdezték meg az egereket hogy látsz?
  nalátod...
  végre valami nagyon hasznos felfedezés.