Hunter

Kontaktlencse, áramkörök, bionikus szem

A Washington Egyetem mérnökei első alkalommal kombináltak egy hajlékony kontaktlencsét egy biológiailag biztonságos nyomtatott áramkörrel és egy fényforrással.

A bionikus szem nem egy sci-fiben tűnt már fel, bizonyára sokan el is gondolkoztak, milyen jó lenne ráközelíteni egy-egy távolba vesző részletre, vagy hasznos információkat kivetíteni az ember szemére, vegyünk csak egy vizsgát, hogy ne legyünk túl tudományosak, de egy ilyen megoldás nagy segítség lenne a látásukban korlátozottaknak is.


A kísérlet végeredménye egy parányi monitor, ami különböző képeket vetíthet a szemünkre. A mikroszkópos gyártási technikákkal előállított lencse természetesen a külvilágot is látni engedi, így számtalan alkalmazása lehet, olyanok is, amire eddig talán még nem is gondoltunk - fejtegette Babak Parviz az elektronikai fejlesztést végző csapat vezetője. Az eredményeket a héten megtartott Mikrolektromechanikus Rendszerek Nemzetközi Konferenciáján ismertette Harvey Ho, Parviz egykori tanítványa, jelenleg a livermore-i Sandia Nemzeti Laboratórium kutatója.

A prototípus egy elektromos áramkört, valamint egy vörös fényt kibocsátó diódát tartalmaz, bár utóbbi még nem bocsát ki fényt. A lencséket nyulakon tesztelték, egy-egy jószág 20 percen át viselte, az állatokon nem jelentkezett semmilyen kedvezőtlen hatás. Parviz szerint a bionikus szem behelyezése és eltávolítása ugyanolyan egyszerű lesz, mint a ma használatos hagyományos hajlékony kontaktlencséké, viselője gyakorlatilag nem is fogja észlelni a lencse jelenlétét.

A legnagyobb kihívást a biológiai biztonság elérése jelentette, az elektromos áramkörökhöz ugyanis szervetlen anyagokra és mérgező kemikáliákra is szükség van, amit nem igazán tolerál a szem. Parviz munkatársai az elektronikai részekhez csupán néhány nanométer vékonyságú fémrétegeket alkalmaztak, míg a fénykibocsátó diódák is csupán egyharmad milliméter átmérőjűek. Az összeállításhoz az úgynevezett "self-assembly", azaz önépítő mikro-előállítási technikát alkalmazták. Az elektronikai komponensek szürkés "porát" egy rugalmas műanyag lapra szórták, a parányi alkotóelemek alakja pedig megadja, melyik darabhoz tud hozzákapcsolódni, a darabkákat a hajszálerek, a kapilláris erők húzzák a megfelelő helyre.

Parviz hangsúlyozta, hogy az elektronikus kütyühalmaz egyáltalán nem befolyásolja a lencse viselőjének látását. A későbbi változatokba már bekerül a kétirányú, vezetéknélküli kommunikáció is, az egész energiaellátását pedig rádiófrekvenciás megoldás és napcellák elegye biztosítja majd, utóbbiak szintén a lencsén lesznek elhelyezve.

A végleges változatra mindenesetre jó ideig várni kell, viszont egy mindössze pár pixel megjelenítésére képes alapverziót "egész gyorsan" működőképes állapotba tudnának hozni, nyilatkozott Parviz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Falcon87 #103
    Tehát amiért szerény országunkban egy lepukkant elektronikai "szaküzletben" dolgozol, többet tudsz, mint a washington egyetem mérnökei. Grat.
  • gebana #102
    úúúúúúúúúúúúúúú :D ez dejólenne :D zhra, vizsgára, strandra, nyárra :D hajajjjj :D
  • Omega #101
    Gondoljatok bele mekkora királyság lesz ilyennel vizsgázni, ha majd kifejlődik ez a technológia. Én már így is lencsét használok egy ideje, de tutira váltani fogok erre.
  • dez #100
    Ha a #96-ast sem tekinted válasznak, akkor nem tudom, mit akarsz.
  • Mcsiv #99
    Látom sikerűlt a témát megcsűrnöd-csavarnod, éppen csak köze nincs ahhoz, amit én mondtam, de sebaj...
  • dez #98
    (Talán nem olyan nehéz ezt megérteni: ha valaki elektronikával és programfejlesztéssel foglalkozik, máris jobban értni a számtech nagy részét. Ehhez jön még némi érdeklődés néhány más téma iránt, egyes esetekben hobbiként, más esetekben valamivel behatóbban. Bizonyos dolgok meg az alapműveltséghez tartoznak, vagy legalábbis ahhoz kellene tartozniuk. És ha valakinek van egy bizonyos tudása, szereti azt másokkal is megosztani, mert ez hasznos dolog. Erről szól a net jó része.)
  • dez #97
    Csak nem rád jött a kisebbrendűségi komplexus, amiért én tisztában voltam egy ilyen alapvető dologgal, te meg nem? Most erről én tehetek?

    Érdekes egybeesés, hogy te pont csak azokat az írásaimat olvastad, ahol épp valami nem tetszik. Amúgy miért fáj az neked, ha valaki a semminél többet tud néhány témáról? Ja, bocs, tudom, birizgálja a komplexusodat. :)
  • Mcsiv #96
    nem konkrétan erre gondoltam, hanem úgy általánosságban. Eddig akárhány forumot olvastam sg-n, te mindenütt ott voltál és büfögted felfele ellenérzéseidet az adott írás irányába, utánna meg mint aki 20 éve az adott szakmában foglalkozik (legyen az akár elektronika vagy a szomszéd pistabácsi klónozása), elmagyaráztad hogy mindenki hülye, leszámítva téged:)
  • dez #95
    Miért, te nem tudsz odaemelni valamit a szemed közvetlen közelébe, ránézni a falra, és megállapítani, hogy azt a valamit teljesen homályosan látod? :)
    Egyébként ált. isk. fizika. ;)
  • toto66 #94
    Pap ír
    papír