Berta Sándor

Egér és billentyűzet helyett mágneses kontaktlencse?

A Massachusetts Technológiai Intézet (MIT) kutatója az amerikai haditengerészet megbízásából egy különleges kontaktlencse kifejlesztésén dolgozik.

James DiCarlo idegkutatót az Egyesült Államok Haditengerészetének Tengerészeti Kutató Irodája (ONR) bízta meg azzal a feladattal, hogy mágneses kontaktlencsék létrehozásával javítson az úgynevezett Eye-Tracking rendszereken. Az új megoldás képes lesz például ellenőrizni a pilóták szemmozgását és azt, hogy mennyire fittek és figyelmesek, nem fáradtak-e el.

A jelenleg használt Eye-Tracking rendszerek egy kamerát használnak, ami képes regisztrálni a pupilla mozgását. A rögzített és beérkező adatokat egy szoftver értékeli ki, majd grafikusan megjeleníti a látás folyamatát. "Ezeket az eszközöket eredetileg azért fejlesztették ki, hogy a számítógépeket kéz nélkül is lehessen irányítani" - mondta Bärbel Jüngel, az Eye-Tracking rendszereket a weboldalak értékelésére használó eResult cég egyik vezetője. Az eResult tesztelői a számítógép előtt ülnek és különböző honlapokat mutatnak nekik. A szemmozgás alapján látható, hogy mely portál és tartalom keltette fel az adott személy érdeklődését és melyik nem.



DiCarlos megoldásának előnye, hogy nincs benne kamera, hanem ehelyett egy fémdetektort rögzítenek a katonák fejének egyik oldalán. A mágneses kontaktlencsékbe beépített szenzorok érzékelik a helyi mágneses mezők minden apró változását és így kiszámítják a szemek mozgását. Az újfajta Eye-Tracking eszközöket azonban nemcsak a katonák és a pilóták, de például a mozgássérültek is használhatják a tolószékük irányítására.

A megoldás előnye, hogy teljesen száműzhető lenne a számítógép irányításából a billentyűzet és az egér, illetve, hogy gyakorlatilag bármilyen fény- és időjárási viszonyok között, bármilyen fejtartás mellett, gyors mozgás esetén is jól használható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #15
    aproneten már lehet szerválni?
  • Epikurosz #14
    Egy másik halva született ötlet.
  • mad mind #13
    De nem minden ember szeme viseli el a kontaktlencsét.
    Az a pilóta akinek a szeme nem bírja, azt kiszuperálják?
  • intrex #12
    Azért sem perel senki hogy agyoncsapta egy másfél voltos elem, pedig abban is áram van, meg a konnektorban is.
  • Inquisitor #11
    Itt csak kismilliószor nagyobb a sugárzás, nem de? :)
    Meg ha annyira ártalmatlan, akkor miért van megadva új telefonoknál a sugárzási érték, és miért használnak egyre több telefonnál hurokantennát?
  • hiftu #10
    Tök jó, hogy mindenki szidja a mobiltelefonokat a sugárzás miatt. Itt meg gyakorlatilag egy kis MR van a fejedre szögelve.. Grat. Majd jöhetnek az agytumort kaptam a szerkezettől perek.
  • Pewet #9
    Nem tudja valaki annak a programnak a nevét, amit BME-sek csináltak és egér helyett hasonlóan a szem mozgását követve irányítja a kurzort?
  • Sir Quno Jedi #8
    A gond a kontakencsével van. Márminthogy ehhez viselni kell, míg a kamerás megoldást csak felhúzod a fejedre és kész. Ezt meg be kell helyezni és sokan idegenkednek a kontaktlencsétől, nem is túl egészséges bentartani sokáig stb. én biztos nem szeretnék ilyesmit használni, míg meg nem oldják, hogy ne kelljen hozzá a szememben kotorászni. Mozgássérülteknek és pilótáknak jó, de magánfelhasználásra nyűgös!
  • bardocz #7
    ha kancsal viszont kettőt lő egyszerre :DD
  • Skynet #6
    Na ha ez bejön hány buzigyerek fog így cheatelni az fps-ekben...kicsit könnyebb/gyorsabb a célzás hacsak nem kancsal...