Alex

A Voyager 2 is elhagyta a Naprendszert

Harminc évvel az indulása után a Voyager 2 elhagyta Naprendszerünket, azt a térséget, ahol a Napból érkező részecskék uralják az űrt.

Azt gondolhatnánk, hogy a Naptól sok milliárd kilométerre lévő térség tökéletesen üres, pedig nem így van. A Napból minden irányba folyamatosan áramlanak ki a töltéssel rendelkező részecskék, és ezekkel együtt haladt a Voyager 2 egészen 2007. augusztus 30-ig. 7,8 milliárd mérföldre a Naptól egy teljesen új régióba, a csillagközi űrbe érkezett, ahol a gázok és a sok tizmillió évvel ezelőtt felrobbant szupernóvák visszamaradt mágneses tere lassítja le a napszél áramlását - nyilatkozta egy hétfői sajtótájékoztatón Edward Stone, a Voyager projektvezetője, a Kaliforniai Műszaki Intézet munkatársa.

A szonda műszerei szerint a napszél 250 mérföld/másodperc sebességről hirtelen 60-ra zuhant, csatlakozott a bejelentéshez John Richardson, az MIT kutatója, a Voyager plazmakutatásaiért felelős vezető. A Voyager 1 gyorsabb a Voyager 2-nél, de más irányba haladt. Előbbi már 2004 decemberében átlépte a határoló lökésfrontot, de öreg műszerei közül több már nem működőtt, adatokat nem rögzített. A Voyager 2 a Naphoz lényegesen közelebb lép ki a rendszerből, ami azt mutatja, hogy a Nap által uralt terület, a helioszféra nem pontosan gömb, hanem sokkal inkább elnyújtott alakú.


"A gömb déli részén a lökésfront egy millió mérfölddel van közelebb a Naphoz, mint az északi részen" - mondta Stone. "Valami kivülről benyomja a helioszférát. Úgy hisszük, egy mágneses mező zavarja meg az egyébként gömbszerű alakot." Stone nyilatkozata szerint még jó sok időnek, kb. 7-10 évnek el kell telnie, mielőtt a Voyager űrszondák teljesen kiérnek a Naprendszerből és a csillagközi űrbe érnek. A kutatók reményei szerint ez még az előtt meg fog történni, hogy az űrhajók rádióaktív izotópokkal táplált elemei végleg kifogynak az energiából, amit 2020 és 2025 közé tesznek.

Persze senki ne panaszkodjon jelenlegi akkumulátorai lényegesen rövidebb teljesítménye miatt, hiszen a NASA a Voyagerek minden lényeges műszerét legkapcsolta, és csak egy 20 Wattos adóvevőt táplálnak energiával. A Voyager 1 2020-ra 13 milliárd mérföldre lesz a Naptól, a Voyager 2 pedig 122 milliárdra. Ez nagyságrendileg 148 és 122-szerese a Föld - Nap távolságnak. A Voyager 1 10,6 mérföldet tesz meg másodpercenként, a Voyager 2 9,3-mat.

A Voyagerek által kitaposott utat más szondák fogják követni. Első a 2015-ben a Plutóhoz érkező New Horizons lesz, majd a 2008 júniuásában induló IBEX (Interstellar Boundary Explorer) követi, mely célzottan a Nap határzónáját fogja kutatni. A kutató reményei szerint utóbbi felderíti majd a Voyager 2 által tapasztalt furcsaságot: a napszélnek 1 millió fokosnak kellene ott lennie, de a mérések szerint az ennél jóval hidegebb, csak 200 000 fok. "Az elvesző hőenergia valószínűleg az ionrészecskék gyorsítására ment el." - mondta Stone. Az Ibex a gyorsan változó határfront részecskéit is vizsgálat alá veszi: Stone közlése szerint a Voyager 2 a Naptól kifelé haladva, a turbulens területen áthaladva legalább ötször keresztezte a lökésfrontot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • L3zl13 #95
    "Ha ezelőtt 200 éve azt mondta volna vki, hogy sugárhajtású repülő gépezettel fogja körberepülni a földet hülyének nézik, és asse tudták volna, hogy miről beszél!"

    És milyen igazuk lett volna! Tekintve, hogy akkor (és később az illető életében) nem létezett még sugárhajtású repülőgép, tehát ha valaki azt mondta volna, hogy Ő ilyennel fog repülni, akkor az nyilvánvalóan valótlant állított volna. :D
  • Kis-Bob #94
    A kommentemet utánaolvasás után írtam. Engem egy Science jobban meggyőz, mint te. Ne vedd sértésnek. Az, hogy lenézed a tudásom, nem izgat, mivel nem egy szakterületről vagyunk. 1011001-nek igaza van veled kapcsolatban, én is olvastam, illetve résztvevője voltam korábbi vitáidnak. Ez jobban minősít téged, mint engem az, hogy képtelenségekről és fantáziálásokról nem vagyok hajlandó tényszerűen vitatkozni. Egyébként (remélem nem mondok vele újdonságot), aki igazán szakértő valamilyen témában, az nem itt az SG bizonygatja a tudását. Igen, beismerem, én is bűnös vagyok, hogy sokszor olyan vitákba avatkozom bele, aminek semmi értelme. De higyjétek el, hogy nem ma kezdtem olvasni az SG-t, és tényleg rendkívül rosszul esik, hogy a kommentek színvonala egy bizonyos határ alá esett.
  • Sanyix #93
    "Ha ezelőtt 200 éve azt mondta volna vki, hogy sugárhajtású repülő gépezettel fogja körberepülni a földet hülyének nézik, és asse tudták volna, hogy miről beszél!" Hát azok akik síkhülyék voltak azok lehet hogy nem hitték volna el, de akik kicsit utánanéznek simán elhiszik, ugyanis a sugárhajtás alapját már az ókorban tesztelték :)
    De ezek... senki sem tudja tesztelni, senkinek sincs fogalma róla hogy lehetséges-e.
  • Yoshimitsu #92
    A végtelennek meg hol van az egyik szeglete???? :D:D:D:D:D:D:D
  • Yoshimitsu #91
    Szerintem szánalmas dolog egyáltalán bármit is okoskodni ilyesmiben.
    Különben meg néztem egyszer egy ismeretterjesztő filmet és abban az egyik nagytudású emberke azt mondta hogy a fény sebességénél nem lehet gyorsabban menni, mert kiszakad a tér vagy mi a f..z. :S:D

    Egyébként már megírtam a megoldásokat, de ha valaki lecsúszott volna róla leírom megint. :D
    Térgörbítés, teleport, dimenziósűrítés. :D Vagy ezeknek a tetszőleges kombinálása. :D Dimenziósűrítéssel lekicsinyítenénk magunkat akkorára hogy meg tudjuk lovagolni a fotonokat. :D Felpattannánk, és mondanánk hogy gyíí.:D

    Szerintem ettől komolyabb szinten egy netes fórumon beszélgetni szánalmas. :D
  • flashdesigner #90
    nyilván. a végtelen univerzum egyik szegletében már biztos sikrült valakinek e három dolgot egybekonbinálnia
  • flashdesigner #89
    létezik a világ nak a vége is hiszen a végtelenben törvényszerűen minden van, még vége is , de csak az egyik irányban van vége , a másik irányban végtelen ;-)
  • 1011001 #88
    (#83, #84) "Ezek után mindenki döntse el, hogy a ... mondatnak van-e értelme." - a kérdést ironikusnak szántam, a válasz természetesen határozott NEM. Mint említettem, egy kicsit (két félévet) tanultam fizikát - pont annyit, hogy a hülyeséget felismerjem, de ne érezzem magam szakembernek.

    (#85)
    "Van, hogy benézek valamit mert fáradt vagyok, de akkor azt beismerem" - te nem benéztél valamit, hanem hittél benne, és bizonygattad.
    "Ám te valószínűleg tőkéletes vagy minden pillanatban, sosem tévedsz" - nem vagyok tökéletes, de csak olyan témában nyilatkozok, amihez értek, ergo nem írok ökörséget, így nincs mit beismernem. Ez a felelősségteljes szakemberek egyik ismérve.
    "Egy gyárban valószínű jó műszakvezető lennél (rabszolga hajcsár)." - no comment...

    (#86)
    "Én legalább vállalom a nevem..." - ehhez a vitához tényleg nem adom a nevem: egyszerűen élvezem.
    "Aki ismer elismer, aki nem annak mind1 akátmit is mondok." - aki téged szakmailag elismer, azt én nem ismerem el.

    (#87) - Nem személyeskedtem. Roliika képességeit korábbi és jelen megnyilvánulásai alapján minősítettem - kortól, nemtől, bőrszíntől, vallásos meggyőződéstől függetlenül. Az adatait nem az NBH titkos aktáiból szedtem: mindenki eldöntheti, mihez adja a nevét.
  • Epikurosz #87
    "szerettem volna mindenkit értelmesebb, felelősségteljesebb hozzászólásokra buzdítani."

    személyeskedéssel?
  • roliika #86
    UI.: Én legalább vállalom a nevem, ál nickek mögé bújás helyett, aki ismer elismer, aki nem annak mind1 akátmit is mondok.