Hunter

Szomorú jövő várhat a Dunára

Hamarosan válságossá válhat több nagy folyó, köztük a Duna állapota is, állítja a WWF. A környezetvédő szervezet jelentésében egy tízes listát állított fel, felsorolva azokat a folyókat, melyek idővel eltűnhetnek a Föld színéről.

Az okok között megtalálhatók a gátak, a túlzott vízfogyasztás, legyen az lakossági, ipar vagy mezőgazdasági. Ide sorolható még a hajózás, a vízszennyezés, valamint a folyókba bekerülő idegen fajok és az éghajlat változás is. A tízes listán jelentős részben, öt folyóval képviselteti magát Ázsia, Európából a Dunát, Észak-Amerikából a Rio Grandét sorolták a végveszélybe sodródó víztömegek közé a szervezet szakértői. A jelentést a víz világnapjára, március 22-re időzítették, felhívva a kormányok figyelmét, hogy a víz legalább olyan fontos kérdés, mint a globális éghajlatváltozás problémája.

A WWF édesvízi programjának vezetője, Dr. David Tickner szerint a világ egy súlyos édesvízi krízis felé tart, ami minden tekintetben legalább olyan pusztító lehet, mint az éghajlatváltozás. Tickner hangsúlyozta, a világ gazdasági és politikai vezetőinek fel kell ismerniük, hogy nem a klímaváltozás az egyetlen sürgős környezeti kérdés, a folyók krízise ugyanilyen égető, a katasztrófák elkerülése érdekében nem lehet elodázni a cselekvést.

A WWF több nagy környezetvédelmi jelentést vett alapul a nagy folyókra veszélyt jelentő tényezők számszerűsítéséhez. A tízes lista tagjai: Salween, Duna, La Plata, Gangesz, Indus, Nílus, Murray/Darling, Mekong és a Jangce.

A fő okok szinte folyóról folyóra váltakoznak, a Dunánál például a hajózásban látják az elsődleges veszélyforrást. A WWF az új dunai hajózási útvonalakat ökológiailag és gazdaságilag is veszélyesnek tartja, a Duna-menti gátak pedig már tönkretették a folyó medencéjében található lápok és árterek 80%-át. Hasonló problémákat látnak a La Plata esetében is. A magyar vízügyi szakemberek szerint csak riogat a jelentés, bár a Duna vízszintjének ingadozása valóban szélsőségesebbé vált az utóbbi időben, kiszáradásra semmi jel nem utal.

A Tibetből Kínába folyó, majd Burmán és Thaiföldön is áthaladó Salween egyike a világ legkevésbé szabályozott folyóinak, Tibet kivételével azonban minden ország jelentős vízerőmű beruházásokra készül, amivel a folyó mellett élők megélhetését és a világ biológiailag legsokszínűbb mérsékelt égövi területeit sodorják veszélybe.


Az ausztrál Murray/Darling medence biodiverzitását máris tönkre tették olyan fajok mint például az európai ponty, ami mindössze 30 év leforgása alatt át vette az uralmat a terület folyóvizein. A ponty iszapos körülményeket teremt, mellyel gátolja a fotoszintézist. Az Indus számára egyértelműen az éghajlatváltozás jelenti a fő veszélyt, vize túlnyomó részben ugyanis a Himalája gleccsereiből származik, így a gleccserek eltűnésével a folyónak is búcsút mondhatnak. Az éghajlat változás sújtja a Nílust is, a Jangce szennyezettsége révén került fel a listára, a Mekongnál pedig a túlhalászás jelenti a fő kockázatot.

A WWF arra kéri a kormányokat, fordítsanak nagyobb figyelmet a folyók védelmére és a vízgazdálkodásra, különös tekintettel a vízfogyasztásban élen járó ipari szereplőkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Aphrodité #48
    Cat!
    Akkor ezen az alapon mehetne a többi hal is, más pontyfélék is!
    Sokkal nagyobb gondot fog jelenteni annak a következménye, hogy eladták a Balaton környékét...
    Olyan hyper-super luxusüdülőtelepet építenek ki körbe, aminek a forgalmát a Balaton nem valószínű hogy túléli-bár ne így legyen. Úgy tervezik, hogy télen fűteni fogják a vizét, hogy gördülékenyen menjen az idegenforgalom. s még meg is akarják magyarázni, hogy ez milyen jó nekünk. Majd magyar családok számára is elérhető áron... és milyen fantasztikus lesz.. :-(
    Hiába.. "az emberi agy csak felfelé véges, lefele végtelen"
  • szivar #47
    Bocsánat a tévedésemért. Százalékos adatokat tudsz adni? Mert legtöbb helyen csak lekanalazzák a sűrejét illetve leülepítik a maradékot, oszt' kész a tisztított víz. Legalábbis itt Magyarországon. Mert elméletben sokmindent alkalmazhatnak, de anyagilag már nem kifizetődő, tehát le van szarva...
  • XuChi #46
    Mondjuk inkább ugy a "szemetes mederben". Hány tonna szemét pihenhet a duna fenekén?
  • NKing #45
    NA...Ez lehet hogy új lehetőségeket nyit meg. Mire odaérnek a 4-es metróval, már nem is kell alagutat fúrni, elég ha átmegy a sín a mederben
  • Nandusz #44
    Tévedés...vegyi tisztítás van. A hormonális anyagokat, amelyek különböző gyógyszerek formájában, illetve fogamzásgátlót fogyasztó nők vizeletei által kerülnek bele, azokat nem tudják ki vonni a szennyvízből. Ez a bibi...már bocs
  • szivar #43
    Hupsz, ez Marcellnek ment volna...
  • szivar #42
    Sajnos a ganajtisztító telepeken (szennyvízre gondoltam) sincs vegyi tisztítás, úgyhogy ilyen tekintetben a szennyvíz tisztítása annyit ér mint halott farkán a vizes borogatás. Közben meg több milliárd dollárt invesztálnak olyan kutatásokba és fejlesztésekbe, amikkel az álltalunk beszennyezett vizet fogyaszthatóvá teszik számunkra. Sajnos a trágyalé tisztítása többe kerülne, mint az ivóvízé, amit már a természet egysoron 'tisztított'. Hmm. ebbe egy kicsit belebonyolódtam :(.
  • szivar #41
    A Dunában is lehet, legfeljebb sűrű köhögésed és hígfosásod lesz egyszerre....
  • Marcell #40
    Teljesen igazad van.
    A ferfiak peldaul elkezdenek noiesedni a sok vizbe jutott noi hormon miatt. Persze nem azt mondom, hogy "hasadékunk" is lesz (copyright by Szt. Varecza Laci), de fokozatosan hatassal van mindenkire a fogamzasgatlok maradekanyaga.

    En nem a vizszint miatt aggodom, hanem a teljes elszennyezes miatt. A Dunabol kifogott halak mind betegek, majuk 2x-3x akkora mint normalis esetben.
  • szombi #39
    De abba legalább lehet fürödni...