48
  • Aphrodité
    #48
    Cat!
    Akkor ezen az alapon mehetne a többi hal is, más pontyfélék is!
    Sokkal nagyobb gondot fog jelenteni annak a következménye, hogy eladták a Balaton környékét...
    Olyan hyper-super luxusüdülőtelepet építenek ki körbe, aminek a forgalmát a Balaton nem valószínű hogy túléli-bár ne így legyen. Úgy tervezik, hogy télen fűteni fogják a vizét, hogy gördülékenyen menjen az idegenforgalom. s még meg is akarják magyarázni, hogy ez milyen jó nekünk. Majd magyar családok számára is elérhető áron... és milyen fantasztikus lesz.. :-(
    Hiába.. "az emberi agy csak felfelé véges, lefele végtelen"
  • szivar
    #47
    Bocsánat a tévedésemért. Százalékos adatokat tudsz adni? Mert legtöbb helyen csak lekanalazzák a sűrejét illetve leülepítik a maradékot, oszt' kész a tisztított víz. Legalábbis itt Magyarországon. Mert elméletben sokmindent alkalmazhatnak, de anyagilag már nem kifizetődő, tehát le van szarva...
  • XuChi
    #46
    Mondjuk inkább ugy a "szemetes mederben". Hány tonna szemét pihenhet a duna fenekén?
  • NKing
    #45
    NA...Ez lehet hogy új lehetőségeket nyit meg. Mire odaérnek a 4-es metróval, már nem is kell alagutat fúrni, elég ha átmegy a sín a mederben
  • Nandusz
    #44
    Tévedés...vegyi tisztítás van. A hormonális anyagokat, amelyek különböző gyógyszerek formájában, illetve fogamzásgátlót fogyasztó nők vizeletei által kerülnek bele, azokat nem tudják ki vonni a szennyvízből. Ez a bibi...már bocs
  • szivar
    #43
    Hupsz, ez Marcellnek ment volna...
  • szivar
    #42
    Sajnos a ganajtisztító telepeken (szennyvízre gondoltam) sincs vegyi tisztítás, úgyhogy ilyen tekintetben a szennyvíz tisztítása annyit ér mint halott farkán a vizes borogatás. Közben meg több milliárd dollárt invesztálnak olyan kutatásokba és fejlesztésekbe, amikkel az álltalunk beszennyezett vizet fogyaszthatóvá teszik számunkra. Sajnos a trágyalé tisztítása többe kerülne, mint az ivóvízé, amit már a természet egysoron 'tisztított'. Hmm. ebbe egy kicsit belebonyolódtam :(.
  • szivar
    #41
    A Dunában is lehet, legfeljebb sűrű köhögésed és hígfosásod lesz egyszerre....
  • Marcell
    #40
    Teljesen igazad van.
    A ferfiak peldaul elkezdenek noiesedni a sok vizbe jutott noi hormon miatt. Persze nem azt mondom, hogy "hasadékunk" is lesz (copyright by Szt. Varecza Laci), de fokozatosan hatassal van mindenkire a fogamzasgatlok maradekanyaga.

    En nem a vizszint miatt aggodom, hanem a teljes elszennyezes miatt. A Dunabol kifogott halak mind betegek, majuk 2x-3x akkora mint normalis esetben.
  • szombi
    #39
    De abba legalább lehet fürödni...
  • tar86
    #38
    A Tisza van veszélyben mert ciánnal szennyezik be az aranyásók.
  • Gerygrey
    #37
    a balatont is "csapolni" kellet mert tul magas volt a vízszint, és a csapból si ez folyt, hogy x év után engedik a vizet

    Igen, ez tavaly nyáron volt, most meg azt mondták a hírekben hogy valami új vízelvezető rendszert kezdenek építeni, mert kritikusan magas a vízszint és nem győzik leereszteni...
  • szombi
    #36
    Lehet hogy a moszatok megeszik, de nem EGYMILLIÓ ember fekáliáját és mittudoménmijét!
    A Duna vízhozama 2200 m^3/sec, ezt elosztva EGYMILLIÓ-szor 0.15 m^3 - el, és megkapod,
    hogy 1 m^3 - re majdnem 1 liter HÁZTARTÁSI feka jut! Gondolom ilyen vízben nem volna gusztusod bármit is csinálni!
    Az ipar csak hab a tortán, nem azt kell okolni! Az ipar Budapesten szennyez talajt, eget, vizet egyaránt...
  • ssdb
    #35
    ez gáz, de sztem a kormányok nagy része nem is törődik vele...
  • szivar
    #34
    Öööö. Tudod hogy mennyi vegszer kerül a háztartásokból a (pl)Dunába? Vízlágyító, mosópor, fehérítő, sampon, szappan és tusfürdő, fog(k)rém, vízkőoldó, egyébb háztartási szerek. Továbbá ösztrogén és egyébb hormonok a fogamzásgátló tablettákból és a természetes anyagcseréből, paracetamol és egyébb fájdalomcsillapítók, egyébb gyógyszerek (ugyanis a szervezet a beszedett tablettáknak a jó részét kiüríti).
  • Csirke4
    #33
    Ipari szennyezés a legnagyobb baj a többit megeszik a kis musdafasdok meg szöszmöszök a vízben :p
  • Vorpal
    #32
    A pozitivum : nem kell több hid majd
  • szombi
    #31
    és szkafandert...
  • beatz
    #30
    vegyenek fel gumicsizmát
  • Marcell
    #29
    A budapesti szennyviznek "CSAK" (LOL!) 50%-a omlik tisztitatlanul a Dunaba. Foleg Budarol. Ha jol emlekszem a Lanchid kornyeken lathato jol, ahogy a barna trugyi bearamlik.
  • szombi
    #28
    mióta épül? 30 éve? mennyit fog ellátni? 20 százalékot?
  • Clarke
    #27
    éppen ezért épül a csepeli szennyvíztisztító
  • szombi
    #26
    Ok, én 80-at hallottam régebben, de ma a híradóban mondták be, hogy 50%.
    Tehát Budapest szennyvizének 50%-a(beleértve a fekáliát és az ipari szennyezést)
    kerül a Dunába. Emiatt én jobban aggódnék, mintsem a mederkotrástól vagy szabályozástól!!!!!!
  • JTBM
    #25
    Vagy az SG fordította szerencsétlenül a cikket v. a cikk volt szerencsétlenül megírva, de ha az ember azt olvassa, hogy a Duna kiszáradhat a közeljövőben, akkor már eleve nem veszi komolyan a többi, esetleg értelmes részét.

    A Dunával kapcsolatban:
    A folyónak és az élővilágnak teljesen mindegy, hogy mesterséges v. természetes-e a meder, csak az a lényeg, hogy a meder az élővilág számára kedvező-e vagy nem.

    Hiába teljesen természetes egy sivatag, ha nincsenek benne élőlények. De ha odavezetnek egy mesterséges csatornát, máris lesz élővilág.

    A haragos zöldeknek nem azért kellene lobbizni, hogy ne alakítsák a Duna medrét, mert azt nem fogják tudni elérni, hanem azért, hogy a környezetet ápoló módon tegyék.
  • cain
    #24
    ez bizonyára kimért, hiteles adat... =)
  • kricsi
    #23
    Ha eléri a belső szerveket azon már nem. :)
  • k9duli
    #22
    Akibe ez a szar belemegy, azokon lehet még segíteni?
  • szivar
    #21
    Szardár Szarovár-gát, ha minden igaz. Persze a valósághoz az is hozzátartozik, hogy India egy jó részén a monszun esőzéseiből áll az ivóvíz nagy része, a folyókból mondhatni hogy csak végszükség esetén látják el a lakosságot, a nyári szárazság vége felé, ha elfogytak a felhalmozott tartalékok. Rövid távon nem veszélyezteti az ivóvíz készleteket, de 5-15 év távlatában már igen, pláne ha a klímaváltozás is közbelép.

    Továbbá a hülyeséggel kár példálózni, mert az kortalan és végtelen, továbbá bárhol felütheti a fejét, járványos méreteket öltve percek alatt :].
  • kricsi
    #20
    Az egyiptomiakat gyötrő betegségek közül talán az ún. bilharzia volt a legrettenetesebb, amelyet egy trópusi élősködő (lapos féreg) okoz. A vízben élő parazita a véráramba kerülve kezdetben hasmenést, hányást okoz, később máj- és veseelégtelenség alakul ki, míg végül a beteg borzasztó kínok között hal meg.

    Egy kis plusz. :)
  • kricsi
    #19
    Ennyit a Nílus szabályozásáról...

    http://tmcr.usuhs.mil/tmcr/chapter2/large2/2-02A.jpg
    http://tmcr.usuhs.mil/tmcr/chapter2/large2/2-02B.jpg

    Őt nevezik Bilharziának

    foglalkozása: féreg
    munka és hobby:
    gumicsizma nélkül járkáló emberek megtámadása a Nílusban, majd az izmok között járkálva kisebb kellemetlenségeket okozva, a belső szervek megtámadását tekinti fő feladatnak. Ha ezt eléri onnantól annyi...
  • szombi
    #18
    Szerintem ez inkább csak figyelemelterelés, mert a folyókat leginkább
    a SZENNYEZÉS veszélyeszteti. A Dunába Budapest szennyvizének 80 %-a kerül TISZTÍTATLANUL.
    Tehát a pesti cigányok és politikusok fekáliája, az olajos, utcai víz,
    a szemétkupacok oldatai, a gyárak szennyvize mind mind oda folyik.
    Na, ezért nincs a Duna mellett strand!
  • Cat #17
    elsivatagosodnak vidékek, megszűnik.
  • Tyberius
    #16
    Azért feltételezem, az indiaiak sem annyira hülyék, hogy az ivóvízbiztonság rovására fejlesszenek élelmiszerbiztonságot. Ott is vannak mérnökök (talán még több is, mint Európában), az a dolguk, hogy az ilyesmit megoldják. Ez nem kommunizmus, ahol alkalmanként csak azért építettek gátat, mert szép nagy, és betonból van.

    Persze sokat segítene, ha konkrét neveket, helyeket említenél, hogy utána tudjak nézni, mert így a 4-5 millió meg a párszáz millió is csak a levegőben lóg.
  • asdasdasd
    #15
    Csak azt nem értem, hogy hova tűnik a víz? Pisilni mindenki szokott...
  • szivar
    #14
    Elviekben igazad van, de ha gyakorlatilag megszüntetik a folyó alsó szakaszán az ivóvíz egyik előállításának a lehetőségét, akkor 4-5 millió ember nyer valamit, párszáz millió meg veszít egy keveset.
  • Tyberius
    #13
    szivar: az egyenlet másik oldalán meg ott van az indiai népszaporulat, amit a mezőgazdaság fejlesztésével követni kell (nem ezrekről, milliókról beszélünk)... nem olyan egyszerű dolgok ezek.
  • szivar
    #12
    Itt van példának India. Ott vmi folyót -ami azt hiszem közvetve az indusba folyik- gáttal zártak le, hogy legyen elég víz az öntözéshez. Több ezer ember életét tették tönkre csak azzal, hogy elárasztották a lakhelyüket, tönkretették a megélhetésüket. A folyó vízhozamának majd 100%-a elmegy az öntözésre, a gát után már csak egy patakocska csordogál, a folyó lentebbi szakasza mondhatni teljesen kiszáradt, akik addig a halászatból éltek, azok indulhatnak a földönfutás sportágban.

    Apropó, árterek. A Tisza minden évben való áradását (amit főleg az ukrán, stb erdőirtásoknak köszönhetünk) szerették volna víztározókkal -amik a régi ártereken helyezkedtek volna el- elviselhetőbbé tenni, de az önkormányzatok és a lakosság egyes tagjainak tiltakozása, illetve passzív hozzáállása miatt ennek megvalósítására kicsi az esély.
  • szivar
    #11
    Nézz utána a Viktória tó esetének és majd megérted.
  • 1488
    #10
    akárcsak a cigányok
  • AgentKis
    #9
    Mondjuk nehezen is képzelném, hogy egy folyam a hajózás miatt kiszárad, hiszen a hajók nem fogyasztják a vizet, sőt még némi olajjal emelnek is a szinten

    Az viszont baj, ha a szabályozás miatt az árterek nem kapnak vizet. De a folyó/folyam attól még megmarad.

    Mondjuk nálunk a szabályzással már gyönyörűen tönkretették a Tisza környékét, a tisza mégsem szárad ki...