Hunter

Exobolygókat elemzett a Spitzer

Először sikerült a NASA Spitzer űrtávcsövének elegendő fényt összegyűjteni a Naprendszeren kívüli bolygókról ahhoz, hogy beazonosítsa légköreik molekuláinak jeleit.

Az eredmények, melyek jóval előbb érkeztek mint arra a csillagászok számítottak, jókora lépést jelentenek a Földhöz valamelyest hasonlító sziklás exobolygók és az esetlegesen rajtuk kialakult élet kutatása irányába. "Óriási meglepetés" - összegzett tömören az űrtávcsövet felügyelő tudományos csapat tagja, Michael Werner, a NASA pasadenai Sugárhajtómű Laboratóriumának munkatársa. "Nem gondoltuk volna a Spitzer tervezésekor, hogy ilyen drámai lépést fog tenni az exobolygók elemzésében."

Az infravörös csillagászati eszköz két különböző gáz-exobolygó színképét szerezte meg, az egyik a Vulpecula csillagképben található HD 189733b, a másik pedig a Pegazusban lakozó HD 209458b. A Spitzer egy spektrográf segítségével szétválasztja az objektumokból érkező fényt különböző hullámhosszokra, amiből megállapítja az égitest spektrumát, feltárva az objektumot alkotó vegyületek "ujjlenyomatait". Az űrtávcső a "másodlagos fogyatkozás" technikájával nyerte ki a bolygók színképét, ilyenkor a bolygó áthaladását vagy eltűnését követi nyomon szülőcsillaga előtt, illetve mögött.

A technika a bolygó fényváltozásait méri, ami csak infravörös tartományban működik. A Hubble korábban végzett hasonló méréseket a HD 209458b esetében, ez a műszer azonban a csillag fényváltozásait követte nyomon a bolygó áthaladásakor. A most megfigyelt exobolygókat a kutatók "forró Jupiterekként" emlegetik, mivel típusukat tekintve a Jupiterhez hasonló gázóriások, viszont jóval közelebb keringenek csillagaikhoz.


Az adatok szerint a két bolygó szárazabb és felhősebb, mint azt az elméletek sugallták. Az elméleti tudósok szerint a forró Jupitereknek ugyanis rengeteg víz halmozódott fel légkörében, így őket is meglepte, hogy a Spitzer vizsgálatai egyik bolygó esetében sem állapított meg hasonlót, pedig mind a számítógépes modellek, mind a bolygók tömege arra utal, hogy jelentős vízmennyiséget kellene magukban hordozniuk. A kutatók szerint ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az elméletek hibásak, mivel a HD 209458b parányi homokszemcsékre, szilikátokra utaló jeleket is mutatott légkörében. Ez jelentheti azt, hogy ugyan van víz a bolygó légkörében, viszont azt magas, poros felhők takarják, melyekhez hasonlóval nem találkoztunk saját naprendszerünkben.

A fentebb említett Hubble megfigyelések különálló elemeket azonosítottak, melyek a bolygó atmoszférájának legtetején helyezkednek el, mint a nátrium, oxigén, szén és hidrogén, míg a mostaniak átfogó képet adnak a bolygókról, melyek színre jóval sötétebbek, mint a Naprendszer bolygói. "Az új megfigyelésekkel finomítani tudjuk eszközeinket, melyekkel egy napon megállapíthatjuk a Földön kívüli élet létét" - nyilatkozott Mark R. Swan, az elemzéseket végző csapat vezetője, aki egyfajta főpróbaként értékelte a mostani eredményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • plamex #14
  jó ez a fantazy rajz ...
  Azért jó lenne elruccanni és megnézni mi is van ott :)
 • L3zl13 #13
  Meghallottátok, a "víz" varázsszócskát, és máris elkezdtetek fantáziálni. Pedig amennyire elrugaszkodtatok a valóságtól, a vízpára megléte vagy hiánya a bolygó légkörében teljesen mellékes dolog a mesebeli lények létezése szempontjából.
 • NEXUS6 #12
  "Meddig áltatták már magukat az álmodozók, hogy kicsi zöld lények rohangálnak a marson ( ráadásul legtöbbször humanoidnak képzelték ). Őrizzük már meg a realitásérzetünket!"

  "Felejtsd el.
  Minden leehtséges, de még sincs minden.
  A Marson is lehetne fejlett civilizáció, de nincs."

  Várjuk ki a végét!
  F-117 sem létezett, de aztán bejelentették!;)))
 • NEXUS6 #11
  "A kutatók szerint ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az elméletek hibásak, mivel a HD 209458b parányi homokszemcsékre, szilikátokra utaló jeleket is mutatott légkörében. Ez jelentheti azt, hogy ugyan van víz a bolygó légkörében, viszont azt magas, poros felhők takarják, melyekhez hasonlóval nem találkoztunk saját naprendszerünkben."

  Vagy ami szerintem eddigi ismereteink alapján sokkal valószínűbb, hogy a bolygót egy nagy törmelék korong/gyűrű rendszer veszi körül. Vagybármi más.
  ;)))
 • Borzpapir #10
  Srácok! Nehogymár repkedő halakat vizionáljunk gázoriásokra! Hagyjuk ezt az exobiológusokra. Kissé előrerohantunk. Elég kicsi az esélye, hogy itt, rögtön mellettünk van élet ( vagy éppen nagy ), de hol van az még, hogy talizzunk velük, vagy mittomén. A cikk sem erről szól. Szó se volt róla, hogy ezeken laknak. ( lehet jönni a szilícium alapú élettel, meg sötöbö, mint ahogy jónéhány cikkben az elmúlt 2 évben ) Meddig áltatták már magukat az álmodozók, hogy kicsi zöld lények rohangálnak a marson ( ráadásul legtöbbször humanoidnak képzelték ). Őrizzük már meg a realitásérzetünket!
 • immovable #9
  Jogos!
 • dara #8
  A Wright-fivéreknek vajon nem lett volna túl fantasztikus pl az F-22?
 • beatz #7
  "Ez jelentheti azt, hogy ugyan van víz a bolygó légkörében, viszont azt magas, poros felhők takarják, melyekhez hasonlóval nem találkoztunk saját naprendszerünkben." wow
 • Pluskast #6
  Ez is egy lehetséges elmélet, de nekem erröl az egészről az jut eszembe, hogy mielött felfedezték volna Amerikát és a többi kontinenst. Miket gondoltak annak idején az emberek, hogy micsoda vizi szörnyek élnek az ismert vizeken túl és micsoda mesebeli figurák létezhetnek:) Ne érts félre lehet, hogy ilyen lények léteznek de ez nekem kicsit túl fantasztikus.
 • GABOR16 #5
  a távcső (lejelneg) űrteleszkóp akart lenni...