115
  • Tinman #115
    Mire beállítod a csigát stabilra, addigra 2 ügyes srác felviszi.
    Szintenként pihi.

    Nem olyan rég egy haverral 6.-ra vittünk egy 67kg-os tűzhelyet, fogás nulla.
    Nem kell sietni, 10 perc alatt felvittük, de minden szinten egy kis nyújtózás, szusszanás volt.
  • Epikurosz
    #114
    Van egy gyakorlati kérdésem:

    Az egyiptomiak akár 50 tonnás köveket is megmozgattak, felhasználtak a piramisok építésénél.

    Az én problémám most az lenne, hogy egy 50 kg-os hűtőszekrényt levigyek a 4 emeletről a földszintre, majd egy másik helyen felvigyek a 2 emeletre.
    11 és 6 méteres szintkülönbségekről van szó. A vízszintes szállítás most nem téma, csak a függőleges. Ráadásul nekünk az az előnyünk, hogy ismerjük a csigát!

    Tehát egy olcsó, csigás megoldás érdekelne. Hogyan lehet ezt megtervezni, és gyorsan kivitelezni.
  • Epikurosz
    #113
    Apránkint előkerül minden.
  • édiedi1
    #112
    A Hermina Happy Land lakótelep betonból épül(t). Azért a múlt idő, mert az Ügyészség óvással élt az építkezés ellen! http://www.geocities.com/zugloimonstrum/
  • babajaga
    #111
    "Egy amerikai tanulmány szerint az egyiptomiak betont használtak "

    Érdekes az senkinek eszébe se jut hogy hol a francba készítették volna a cementet, ráadásul ilyen nagy mennyiségben? Hol van ennek bármi nyoma. Mi a fenével égették és őrölték? Sok hülye áltudós!olyan helyen cementet készíteni ahol nincs tüzelőanyag?
  • babajaga
    #110
    "Barsoum professzor találta nevetségesnek, mondván annyira azért nem ostoba"

    Bizony előfordult hogy nagy professzorok nagyon ostobák voltak.
  • Zozo76
    #109
    Szinte tuti hogy azt is atfurtak. Talan tudjak is mi van mogotte. Azert van a nagy csond... Nem akarjak felizgatni a kozvelemenyt. Lehetseges hogy amit talaltak az egeszen megvaltoztatna a multrol alkotott nezeteket.
  • Epikurosz
    #108
    Ilyen volt már, ha jól emlékszem. No, nem egy egész piramist húztak fel, A-tól Z-ig, hanem pár követ megforgattak.

    Apropó: a Kheopsz piramis "titkos csatornájának" eljutottak-e már a végére. Mostanában nem olvastam róla. Egy német pasas még 2001-ben eljutott egy fémajtóig, azt nagy csinnadrattával átfúrták 2004 körül, és mögötte találtak egy másik ajtót. Utána meg nagy csönd.
  • HUmanEmber41st
    #107
    Azért csak ki kellene próbálni 1 azaz 1 darab követ kifaragni a 20 km-re levő bányából, és kizárólag emberi erővel odaszállítani. Valami Spekt, vagy NatGeo összedobhatná rá a pénzt..
  • brueni
    #106
    mellesleg a nagy piramis kb 1milla kőtömbből áll. ha a ti kétperces taktidőtöket veszem, akkor két év alatt kész a piramis.
  • brueni
    #105
    cssss. epi! ne itt, még félreértik...
  • Epikurosz
    #104
    No, Guttent tág nektek!
    Megyek egyet korzózni, majd este még benézek.
  • Epikurosz
    #103
    brueni!

    Röhögj, de le ne fordulj!
    Kár lenne a kis popsidért. :-))

    Különben, ha ilyen jó a morálod, miért nem kutatsz fel nekünk olyan honlapokat, amelyek általunk nem ismert technológiákat írnak le? Hm?
  • brueni
    #102
    ezt kikérem magamnak. énbaromból csak egy van.

    ja és én nem írok nagybetűket...
  • brueni
    #101
    5, mert föntről is el tudták kezdeni.

    már kezdek lefordulni a röhögéstől!...
  • brueni
    #100
    milyen is az a piramisépítő szerszám?

    véső-kalapács vagy betonkeverő?
  • BiroAndras
    #99
    "kétpercenként kellet a helyére rakni egy követ..."

    A megoldás a párhuzamosítás. Elég nagy az a piramis ahhoz, hogy egyszerre akár több tucat követ is a helyére tehessenek. A kövek gyártása és szállítása meg futószalagos módszerrel (de nyílván nem tényleges futószalagon) történhetett, ahogy a modern gyárakban.
  • BiroAndras
    #98
    "Az a piramisépítő technológia már pengére forrta ki magát. Arra kéne rájönni, hogy a kiindulási alaptechnológiák ismeretében jóval könnyebb dolgunk lenne."

    Vannak arrafelé régebbi, kezdetleges piramisok is. Ezeken pl. az is látszik, hogy aeredetileg normál tégla méretű köveket használtak, és később fokozatosan növelték azok méretét, ahogy fejlődött a technikájuk.
  • Epikurosz
    #97
    igen, a büdöséletbe sem. :-)
    Elolvastam a Wiki cikkét (#88), és egy icipicit meginogtam, de nem annyira azért.
    Van ott egy idea, no azt elképzelhetőnek tartom: Atlantisz túlélői Egyiptomba menekültek, és az ő tudásukat felhasználva épültek a piramisok. Mondjuk, én már rég hittem ebben, ehhez nem kellett elolvasnom a Wikit. Én Atlantiszt vagy Mükénével azonosítom, vagy a Fekete-tenger környékén lehetett valahol egy ősi civilizáció, amely kb. 8 ezer éve pustzult el, amikor a Földközi-tenger vize áttörte a Boszporuszt.
  • Epikurosz
    #96
    "There was a town for the workers of Giza, including a cemetery, bakeries, a beer factory and a copper smelting complex. More buildings and complexes are being discovered by The Giza Mapping Project."

    A Wikiből. lásd: assdf #88
  • sonicXX
    #95
    Nekem meggyőződésem, hogy a büdöséletbe nem fogunk magunktól rájönni, hogyan építették a piramisokat egyiptomban. Ennek nagyon egyszerű okát látom: nem vagyunk rákényszerítve a megoldásra - sem anyagilag, sem ideológiailag, technikailag/technológiailag pedig főleg nem. Nagy törvény, hogy a szükségszerűség hozza magával a felfedezéseket. Amire nagy szükség van, azt valaki(k) fel fogja(k) találni, ugyanő vagy másvalaki(k) pedig kivitelezni, később pedig pengére finomítani.

    A megoldást véleményem szerint pedig rossz helyen keressük egyiptomban. Az a piramisépítő technológia már pengére forrta ki magát. Arra kéne rájönni, hogy a kiindulási alaptechnológiák ismeretében jóval könnyebb dolgunk lenne.

    A nagypiramisokról ha jól tudom megállapított dolog, hogy a felületüket mészkőlapokkal (talán pont a fent említett "betonnal") síkká tették, azaz a kövek nem látszódtak, illetve azt is feltételezik, hogy a csúcsaikat arannyal borították be. (megj.: ez nem szentírás, de úgy rémlik, hogy erről oldastam több helyütt is)

    Amit először is nagyon fontos lenne megtudni/megtenni, hogy több követ izzé-porrá kéne szedni különböző magasságonként. Engem nem lepne meg, ha a piramis tetejénél használt kövek mondjuk jelentősen kisebb súlyúak lennének a tövében használtaknál (ami mondjuk érthető is, mert az alapnak szilárdabbnak illik lennie annál, mint amit ráépítenek, azért, hogy a nyomást elbírják). Én egyelőre nem tudok róla, hogy történtek ilyen vizsgáltaok - könnyen lehet hogy történtek, de nem tudok ilyenről (ha igen, akkor érdekelnének a fejlemények).

    Görgőhasználat esetén a legnagyobb buli igazából talán az áttételek használata lehetne. De mivel erről lövésem sincs, hogy meddig lehetséges annyira bonyolult áttételes görgőszerkezetet építeni, amivel reálisan megmozdítható egy nagypiramisi kő, így erről nem nyilatkozom. Ehhez viszont feltételeznünk kellene, hogy ismerték a görgőket, és az áttételeket. Személy szerint logikátlannak tartom azt a feltételezést, hogy ennek a tudásnak az egyiptomi civilizáció nem volt birtokában. Azzal a matematikai, biológiai, kémiai, csillagászati, földrajzi és fizikai ismeretanyaggal rendelkező civilizációt, mint ami egyiptomot jellemzi, szvsz minimum trágárság olyan vádat felhozni veleszemben, hogy nem ismerték a görgőt.
    További problémának tartom, hogy egyiptom pontos tudásáról sosem lesz lehetséges pontos képet alkotni, mivel az egyiptomi tudás legfőbb tára, az alexandriai könyvtár közel porig égett (egyes feltételezések szerint maguk az egyiptomiak gyújtották fel hogy a tudás ne juthasson római kézre - az egyiptomiak pedig elég rafinált népségek voltak, ami a politikát, és az ahhoz kapcsolódó startégiákat/intrikákat illeti).

    Így tulajdonképp összeszedve szerintem megállapíthatjuk, hogy sosem fog kiderülni, pontosan hogyan is készültek a nagypiramisok. Feltételezések lesznek, lehet hogy találunk egy _lehetséges_ módszert is rá, vagy többet, de pontos képünk sosem lesz. Ez pedig meg egy olyan dolog, hogy lesznek kisebb, meg lesznek nagyobb ökörségek mindig, a valódi megoldás hiányában pedig az egyik kedvenc mondásom jut eszembe Clint Eastwood-tól: "A vélemény olyan mint a segglkyuk: mindenkinek van belőle".
  • Epikurosz
    #94
    Ahaaaa!!!
    Tegnap reggeltél. Akkor te vagy brueni vagy a Vieri. :-))
  • Epikurosz
    #93
    Miből gondolod? :-)
  • kacsi01
    #92
    Epikurosz te még idén nem basztál egy jót ugye?
  • Epikurosz
    #91
    Biblio:
    http://www.djed.co.uk/index2.html
    http://www.theforgottentechnology.com/
    http://www.tsc-global.com/cheops.html
    http://members.aol.com/aditt48670/pyramid.html
    http://www.fullextra.com/anomalia/mondak/piramis_uj_elm.htm



  • Epikurosz
    #90
    Havas úr lapja hiteles
  • Epikurosz
    #89
    Milliószor leírtam, nem egyenként rakták a köveket.
    Sarokkő. Teccik tudni ez mi?
    Letettek négyet, és utána 4 fronton ment az attak.
  • assdf
    #88
    Jó sok hülyeséget olvastam itt...
    gizai nagy piramis
    Itt el lehet olvasni a nagy piramis épitésről néhány apróságot.
    Az alaptvető gond a hagyományos piramisépitési elméletekkel az hogy a tudósok tök jól kiszámitották/kikisérletezték hogy mittomén a homokból emelkedőt épitő feltolós módszerrel x emberrel y idő alatt fel lehet tolni egy követ és ezt elfogadták hivatalos elméletnek. Majd később kiderült hogyha ezzel a módszerrel csinálják akkor többszáz évig tartana megépiteni egy piramist... Ha elolvasátok a linket láthatjátok hogy a nagy piramist pusztán az ismert tények alapján illetve a becsült 20 éves épitési idő alapján kétpercenként kellet a helyére rakni egy követ... ebbe azért még egy mai gépekkel rendelkező kömüves banda is beleizzadna...
  • Epikurosz
    #87
    Adj nekik, Andris!
    Üsd, vágd őket, ahol éred.
  • BiroAndras
    #86
    "A mai technológiával egybe 200 tonnát több hónapos előkészítéssel tudnánk felemelni... egyet."

    Ne beszélj már hülyeségeket. Az AN-225-tel akár levegőben is szállíthatsz egy ilyen kavicsot.
  • Epikurosz
    #85
    "szóval ha 30000 ember építette volna, annak nyoma lenne. házak eszközök, infrastruktúra, temetők, ellátás, stb. "

    Épp egy ilyen munkásfalut (temetőt is) tártak fel nemrég a régészek, egy piramis közelében, te nagyokos. Piramisépítő szerszámokkal is.
  • Epikurosz
    #84
    Írod a sok baromságot. Miért nem olvasol utána a témának először?

    Ad. 1. A piramisokat főleg szabad egyéni vállalkozók építették, nem rabszolgák.
    Ad. 2.: Nincs semmilyen hiteles ősi jégmentes Antarktisz-térkép. A hamisítványokkal meg nem érdemes foglalkozni.
    Mindig mondom: tessék gondolkozni!
    Van, aki megfogadja, de a legtöbben nem.
  • dronkZero
    #83
    Na álljunk már meg egy pillanatra...
    Kicsit utánanéztem annak, amit írtatok. (Csak a Wikin)
    Vieri:
    Ez alapján Piri Reis 1513-ban készítette a térképét, ami azért egy hajszálnyit odébb van a gyűjtögető-vadászó életmódot folytató ember korától. Ráadásul úgy néz ki, hogy Piri bá kissé eltévedt, és Dél-Amerikát sikerült feltérképeznie. (Gyanús hasonlóság a dél-amerikai tengeröblökkel, "a tavasz korán érkezik", stb.)

    Egyébként, mégis, honnan pékből gondoljátok, hogy a jégmentes Antarktisz fel lett térképezve az őskorban, és hogy ez a térkép fenn is maradt? Forrást kérek szépen! (Ha nem maradt fenn ilyen térkép, akkor mi bizonyítja, hogy létezett egyáltalán ilyen?)

    Egyébként jégmentes... Hogyan gondoljátok, amikor a Föld még úgy globálzusammen olyan meleg volt, hogy a sarkokon sem volt jég, akkor bármiféle élet lett volna egyáltalán, nemhogy ember... Ehhez tényleg nem kell más, mint józan paraszti ész. A sarkokat az év felében nem süti a nap, mégis hogy a fenébe gondoljátok, hogy az ott elolvad magától?

    Jégsapkavándorlás: Valóban, az vándorol. Most épp felmelegedő szakaszban vagyunk, alig 10ezer éve volt jégkorszak, most épp olvadnak a jégsapkák, meg globális felmelegedés van(aminek véleményem szerint az égvilágon semmi köze nincs az emberi tevékenységhez, a "túl fontosnak képzeljük magunkat" tipikus esete) majd 20-30ezer év múlva megint lesz egy. Előtte majd megint nőni fognak a jégsapkák. De ez azt nem jelenti, hogy a sarkkörök valaha, bármikor is jégmentesek voltak, vagy lesznek. Ok, míg a Föld felszíne ősleves jellegű volt, akkor még biztosan túl meleg volt az óceán a jégsapkaképződéshez, de ugye azt nem gondoljátok, hogy akkor létezett bármi földi, ami térképezni tudott? Mésrészt akkor még az Antarktiszi kőzetlemez sem épp arra volt...

    Ez a "taconic orogeny" meg ha jól látom Észak-Amerika hegységképződéséről szól, 550 _millió_ évvel ezelőtt. Valahogy rohadtul nem értem, hogy ennek mi köze az emberhez, térképezéshez, Antarktiszhoz.

    Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ti nem néztek rendesen utána a dolgoknak, aztán osztjátok a világba...
  • brueni
    #82
    kb annyi köze van hozzá, mint a te hozzászólásaidnak a betonpiramis témához...
    kár hogy nincs itt egy legyintős 'le vagy sz.rva' szmájli
  • Vieri85
    #81
    http://www.prep.mcneese.edu/engr/engr321/preis/piri_r~1.htm
  • valaé valaé ná
    #80
    :-D
    Mi köze van a linknek a témához ? Mellesleg angolul, ha kérhetném.
    Irjak én is egy cikket a Wikipédiába ?
    Vagy a Galaxis Utikalauzba ?
  • valaé valaé ná
    #79
    A kiinduló állítás az volt, hogy 8-10 ezer éve jégmentes volt az Antarktisz.
    Ez hülyeség. De 50 millió éve tényleg jégmentes volt, csak éppen akkor nem a sarkkörön tanyázott.
    Persze elvileg felolvadhatott a partszakasz egy része, de ez csupán elmélet ami ráadásul nem nagyon illik bele kronológiailag a képbe.
    Inkább fordítva történhetett, azaz megnövekedett a sarki jégsapkák mérete.
    Ez tette pl. lehetővé az indiánok megtelepedését az amerikai kontinensen kb akkoriban.
  • brueni
    #78
    http://wikipedia.qwika.de/en2de/Taconic_orogeny

    ha kicsit utánanéznél a dolgoknak...és nem azonnal ócsárolnál...ezt utálom, erről beszéltem...erről a nekem van igazam és mindenki más le van sz.rva... bübübü.. dumáról

    ...nem csak pangea volt...
  • Vieri85
    #77
    Nem tudom mire gondolsz, de a jégsapka vándorlás alatt nem arra kell gondolni, hogy full az egész elolvadt aztán vissza... csak egy része pl. a parton.
    Néz utána a Piri Reis féle térképeknek (ha csak rákeresen a Google-on a névre kidob egy halom anyagot)

    Egyébként a józan paraszti ész nem tudom hogy jön az ilyen dolgokhoz, hogy tudsz szemléletből átgondolni egy ilyen dolgot.
  • valaé valaé ná
    #76
    Szóval fel-le vándoroltak a jégsapkák. Aha.
    Azt hiszem nincs miről beszélni, ha valaki egyszerű földrajzi és geológiai ismeretekkel sem rendelkezik.
    De azért józan paraszti ésszel még fel lehetne fogni mekkora butaságot terjesztesz.