Hunter

Ultrakönnyű óriásbolygót találtak

A Bakos Gáspár által tervezett HAT hálózat segítségével új bolygóra bukkantak a Harvard Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagászai. Az égitest érdekessége, hogy ellentmond a bolygók kialakulásáról alkotott elméletnek.

A felfedezéshez használt, kis automata távcsövekből álló HAT (Hungarian Automated Telescope) hálózat után HAT-P-1 jelzéssel ellátott bolygó egy kettős rendszer lakója, ami 450 fényévnyire, a Gyík csillagképben helyezkedik el. Bakos szerint egy teljesen új bolygó osztállyal találkoztak. A sugarát tekintve a Jupiter 1,38-szorosával büszkélkedő égitest a legnagyobb ismert bolygóvá lépett elő, a furcsaság nem is ebben, hanem a tömegében rejlik, ami viszont mindössze a fele a Jupiterének.

Mivel sűrűsége csupán egynegyede a vízének, olyan mint egy gigantikus parafagömb, ami - akárcsak naprendszerünkben a Szaturnusz -, lebegne egy fürdőkádban, már amennyiben sikerülne egy ekkora kádat találni, szemléltette magyarázatát a magyar csillagász. A HAT-P-1 azonban még a Szaturnusznál is könnyebb, sűrűsége a mi óriásbolygónkénak a harmada.


Fantáziarajz a HAT-P-1-ről és csillagáról

A HAT-P-1 4,5 nap alatt tesz meg egy kört csillaga körül, melytől a Föld-Nap távolság huszad részére kering. Amikor a bolygó elhalad a szülőcsillaga előtt, a csillag fénye 1,5 százalékkal csökken. A csillag maga hasonlít a Naphoz, azonban valamivel fiatalabb, a csillagászok számításai szerint 3,6 milliárd éves lehet. Egy kettős csillagrendszer, az ADS 16402 tagja, ami akár hagyományos távcsővel is felfedezhető az égbolton.

Bár a HAT-P-1 minden ismert Naprendszeren kívüli bolygónál furcsább, nem teljesen egyedi, legalábbis az alacsony sűrűség tekintetében nem. Az első exobolygó, a HD 209458b szintén 20 százalékkal nagyobbnak bizonyult, mint azt az elméletek engedték volna, a HAT-P-1 esetében ez az arány 24 százalék, ami annyit jelent, hogy valami még hiányzik a tudástárból, ami a bolygók kialakulását illeti.

Az elméletgyártók a HD 209458b esetében már jó néhány lehetőségen átrágták magukat a nagyobb méret magyarázatáért, eddig azonban nem sikerült elfogadható okot találniuk. Az egyetlen eshetőség, amivel ezek a bolygók a bolygó szerkezeti egyenletekből megállapítható méret fölé tudják pumpálni magukat, az egy plusz hőforrás a belsejükben. A szülőcsillag közelsége nem elegendő, mivel több más hasonló távolságban keringő bolygót vizsgáltak, de csupán a fent említett kettőnél tapasztalható a "rendellenes" méret.

A HAT-P-1-re további megfigyelések várnak, annak reményében, hogy talán mégis sikerül megfejteni a titkát.

A HAT hálózat hat teleszkópból tevődik össze, melyből négy Arizonában, a Smithsonian Whipple Csillagvizsgálójában, kettő pedig Hawaii szigetén található. A hálózat automatikusan végzi munkáját, a csillagok fényének változása alapján történő bolygókeresést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kukacos #34
    Nofene, Gazsi még a végén híres lesz... :)
  • L3zl13 #33
    Nem jól látod szerintem, mert nem biztos, hogy éles átmenet van a kettő között.
    Ugyanakkor a légkör és az űr közötti átmenet sem éles határvonal, hanem folyamatos, tehát az is kérdés gázbolygóknál hol húzzák meg ezt a határt.
    A mérési hiba valószinűleg nagyobb, mint a közetbolygóknál a légkör beszámításából vagy nem beszámításából adódó eltérés.
  • AgentKis #32
    Nekem az a fura, hogy az átmérőbe a kőzetbolygóknál nem számolják bele a légkört (már amelyiknek ugye van, pl.: Föld), míg a gázbolygóknál igen, holott valószínűleg azoknak is van folyékony és/vagy szilárd felszínük is, amit ugyan nem "látunk", a felhők takarásától, de mégiscsak inkább az a bolygó "felszíne". Vagy nem jól látom ezt a kérdést?
  • L3zl13 #31
    1. Úgy tudtam ennél már jóval nagyobb méretű exobolygókat is találtak. Akkor miért ez a legnagyobb? Úgy tudtam az óriásbolygók és a barna törpék között folyamatos az átmenet és már találtak is ilyen határeset óriás bolygókat.
    2. Vicces, hogy a Hungarian Automated Telescope hálózatban véletlenül sem található magyarországi, vagy akár európai berendezés.
  • brueni #30
  • Sanyix #29
    Ha áttetsző lenne nem tudna összeállni bolygóvá :)
  • brueni #28
    ha ennyire gázos a "lufi", akkor nem lehet, hogy egy kicsit áttetsző, és csak azér takar el 1,5 %-ot?
  • gErEth #27
    a csillagászatnak ilyen mértékű felfedezéseiben az a legjob, hogy mondhatsz bármit senki se fogja azt mondani hogy nincs igazad, mert csak neked vannak olyan eszközeid hogy egyáltalán megtaláld a bolygót :D
    jó olvastam hogy akár egy sima távcsővel is látható de aból aztán senki se mondja meg hogy mit lát :)
  • Garga Pitic #26
    Nem ilyen könnyen és nem közvetlenül, de meg lehet állapítani.
    Én kábé így raknám össze a számolást:
    -A csillag fényének színképelemzése megmutatja, milyen fajta csillag, ebből adódik az ő mérete és tömege.
    -A bolygó által okozott fényerőcsökkenés periódusideje = a keringési idő.
    -Ebből és a csillag tömegéből kiszámolható a bolygó távolsága a csillagtól.
    -Ha ez is megvan, a fényerőcsökkenés mértékéből már számolható a bolygó mérete.
    -A bolygó tömege a csillagára gyakorolt hatásból számítható, kicsit elrángatja keringés közben.
    Innen már tényleg 1xű :)
    Persze minden egyes mérés hibával jár, és ezek szépen gyarapodnak, mire megvan a sűrűség.
  • Sanyix #25
    Egy bolygó nem átlátszó, így teljesen árnyékol, bármekkora sűrűségű. A Sűrűséget a térfogatból, és a tömegéből számolják ki, a térfogatát ugye nagyjából lehet tudni ha megnézik a távcsövekkel, a tömegét meg a csillag ismeretében a bolygó pályaadataiból vissza lehet fejteni.