MTI

Bioetanol - infrastruktúrafejlesztésre kellene támogatás

Az országszerte bioetanol-üzemek létesítését tervező cégek legfőképpen a gyáraik működését lehetővé tevő infrastruktúra kialakításához vennének igénybe állami támogatást.

Erről a piac legnagyobb beruházói nyilatkoztak az MTI-nek. A Magyar Bioenergetikai (Mabio) Zrt. öt üzemet, a SEKAB Bioenergia Magyarország Zrt. pedig négyet építene az elkövetkező években Magyarországon. Mindkét cég első gyáregységeit 2008 közepétől kívánja beindítani, jelenleg a projektek engedélyezési fázisban vannak.

Az elmúlt időszakban kormányzati forrásokból több fórumon elhangzott, hogy a bioüzemanyagok elterjedését a kormány a jövő évtől segíteni kívánja, ám egyelőre még egyeztetés folyik a támogatás formájáról. Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szerint a kormány hét év alatt mintegy 100 milliárd forintot szán bioüzemanyagokkal összefüggő projektek társfinanszírozására.

Marozsi Imre, Mabio Zrt. elnöke és Henger Károly, a SEKAB Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese egyetért abban, hogy beruházásaiknál az infrastrukturális fejlesztéseket kellene az államnak elsősorban segítenie. A szükséges bekötő utak kiépítése, a villamosenergia-hálózatra való kapcsolódás, és egyéb infrastrukturális költségek mindkét cég esetében a projekt értékének 20 százalékára rúgnak.

A Mabio összesen 92 milliárd forint értékben, a SEKAB pedig 103 milliárd forint értékben tervezi fejlesztéseit. Marozsi Imre a teljes beruházási érték 10-15 százalékát tartja elképzelhetőnek állami támogatásként. Henger Károly jelezte: az állami támogatástól függ, hogy üzletük mikor térül meg. Eszerint a SEKAB legkorábban 8 év alatt várja a beruházás megtérülését, állami segítség nélkül pedig 2012-ben.

A Mabio első üzeme a Komárom-Esztergom megyei Dunaalmás környékén indul be, míg a SEKAB Marcaliban és Gönyűben, a helyi ipari parkokban létesít üzemeket. Mindkét társaság 2010-re legalább 600 millió liter bioetanol előállításával számol.

A Mabio magyar tulajdonú társaság, a SEKAB Bioenergia Magyarország Zrt.-t 75 százalékban a svéd Svensk Etanolkemi AB, 25 százalékban pedig egy ciprusi cég birtokolja. A két cégen gyárain kívül kívül további 18 helyen terveznek különböző cégek kisebb-nagyobb bioetanol-üzemeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyo1212 #6
    "a SEKAB legkorábban 8 év alatt várja a beruházás megtérülését, állami segítség nélkül pedig 2012-ben"


    Mi van?
    Állami támogatással később térül meg a beruházás?
  • ttt ttt #5
    Igen, ezeket az üzemeket jó lenne oda telepíteni, ahol megterem a nyersanyag. Sajnos a vidékfejlesztés soha sem volt igaz, csak kamu szöveg párttól függetlenül. Azért bízok benne, hogy ez meg fog változni. Nem élhet mindenki Pesten vagy annak a környékén.
  • L3zl13 #4
    Ebben az ágazatban nagy jövő van szerintem és még a környezetet is kiméli, úgyhogy szurkolok, hogy megérjék amíg elkezd hasznot termelni.
  • sennatti #3
    "Eszerint a SEKAB legkorábban 8 év alatt várja a beruházás megtérülését, állami segítség nélkül pedig 2012-ben."
    Tehát ha segít az állam akkor 2014-ben térül meg. Ha nem, akkor 2 évvel korábban.
    Akkor azzal kéne segíteni, hogy ne segítsünk neki!
    :)
  • szombi #2
    Vagy Zalába, Csonkahegyhátra...
  • tealc #1
    De ilyen üzemeket miért nem hoznak Békés megyébe?!