MTI

Bioetanol - a Mabio 92 milliárd forintos projektbe kezd

Az ország egyik legnagyobb bioetanol-projektje keretében a Magyar Bioenergetikai (Mabio) Zrt. 92 milliárd forint beruházással öt üzem építését kezdi meg jövőre különböző helyszíneken.

A két éves előkészítés után augusztusban megalapított, magyar tulajdonú projektcég a Bács-Kiskun megyei Bácsalmás, a Békés megyei Csabacsűd és a Komárom-Esztergom megyei Dunaalmás környékén alakít ki üzemeket. Ezeken kívül a társaság még két gyárat létesít, de ezek lehetséges helyszínei még elemzéseket igényelnek. A Mabio az egyenként mintegy 17 milliárd forint értékű gyáregységeivel 2010-re legalább 600 millió liter környezetbarát üzemanyag termelését tervezi. Ez a mennyiség az egész Európai Unió tavalyi bioetanol kibocsátásának kétharmadát teszi ki.

Az átlagosan 30 hektáron épülő termelő üzemek évente összesen 1,75 millió tonna kukoricát igényelnek alapanyagként, amelynek beszerzésére már megszülettek a beszállítói szerződések. A tervezett mennyiségű bioetanol-gyártásra öt évre kötötte meg a cég megállapodásait a helyi integrátorokkal. A Mabio bioetanol-programja a projekt kiteljesedésével 2 ezer új munkahelyet hoz létre. A cég az üzemek helyszínein mintegy egymilliárd forint értékben már megvásárolta a földeket. A teljes projekt megtérülését a cég vezetői 8 év alatt várják.

A Mabio Zrt. üzleti terve alapján 2008-ban üzemenként 75 millió euró forgalommal számol az aktuális tőzsdei árakat figyelembe véve. A cég beruházását banki hitelből és saját tőkéből kívánja finanszírozni, de tárgyalást kezdeményeznek állami támogatás megszerzése érdekében is. A beszállítók megkapják az Európai Uniótól a bioenergetikai célú mezőgazdasági ültetvényekre juttatott hektáronkénti 45 eurós szubvenciót.

Bevétel nem csupán a bioetanol értékesítéséből, hanem gyártási melléktermékek eladásából is származik. Az üzemenként keletkező 90 ezer tonna speciális melléktermék állati takarmányozásra, gyógyszeralapanyag-gyártásra, esetleg biomassza tüzelésű hőerőművek fűtő-alapanyag ellátására szolgál majd. Az MTI korábbi közlése szerint a benzinbe keverhető bioetanol előállítására az eddigi legnagyobb magyarországi projektet a svájci United BioFuels Holding jelentette be, amely a Duna Fejlesztesi Kft.-n keresztül 8 üzemben összesen évi 2 millió tonna kukoricát dolgozna fel.

További jelentős projekt a BKZ Beruházásfejlesztő Zrt. kezdeményezése. A SEKAB svéd Svensk Etanolkemi AB 75 százalékos tulajdonában lévő cég négy, összesen 1,5 millió tonna kapacitású, bioetanol gyártására alkalmas gyáregységet épít az országban. A svéd és a svájci projekt esetében is a Mabio üzemeivel nagyjából egy időben kezdődne meg a termelés.

Magyarországon a következő években várhatóan a bioetanol termelés fele élvezhet majd állami támogatást. Erre engednek következtetni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szavai, amely szerint a 2007-2013-as európai uniós költségvetési időszakban a kormány az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében évente 2-2,5 millió tonna bioenergetikai célú gabona feldolgozásával számol. A többnyire kukoricára alapozott majdani bioetanol-termelés az évente kukoricából keletkező felesleg lekötését eredményezheti.

Az országban keletkező kukoricafelesleget jól szemlélteti az a mennyiség, amit a gazdák túltermelés miatt kénytelenek évente intervencióra felajánlani. Július végén 5,065 millió tonnát tett ki az intervenciós kukoricakészlet. A magyar intervenciós készlet a búzával együtt az EU teljes intervenciós készletének 35-40 százalékát adja.

A Gabonaszövetség adatai szerint kukoricát az idén tavasszal 1,24 millió hektáron vetettek, amelyről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 8 millió tonna termésre számít. Tavaly 1,2 millió hektárról 9 millió kukoricát takarítottak be Magyarországon. A belföldi kukoricaigény évente mintegy 4,5 millió tonna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #9
    Na ez az amiben én nem vagyok biztos. Merthogy a cikk sehol se említi a tulajdonost, a google meg nem találja a Mabio zrt-t. Kicsit sem gyanús egy sokmilliárdos cég, aminek nincs weboldala. Meg ami tuti, hogy a feldolgozást államilag támogatják, ami meg már van hazai előállítású bioüzemanyag (gy.k. étolaj) azt meg tiltják. Érdekes...
  • AMD64 #8
    Na de a 92 milliárdot nem az állam adja hanem magánbefektetők.Nem értem hogy hogy jönnek ide az állattartók.
  • Komolytalan #7
    Tönkretették a hazai állattenyésztést, így nem tudják hová tenni a kukoricát. Megoldás: bioethanol gyártás, cirka 92 milliárdos beruházással (érdemes megnézni ki a tulaja a Mabionak). Csak viszonyításképpen: a szőlőtermesztők 1 milliárdos támogatást kértek ahhoz, hogy EUs színvonalra hozzák a termelést. És ez országosan nem sz.ros 2000 munkahely (46MFt beruházás/munkahely, gratu, költséghatékony), hanem 100000 család - igaz csak kiegészítő - keresete volt. Volt, mivel a szőlőültetvények jelentős részét is kivágatták a gazdákkal: Index cikk . Az állattenyésztők se igen kértek volna 92 milliárdot.
  • Xantia #6
    Az is izgalmas, hogy nem kell az olajnál árának olcsóbban előállítanod, elegendő, ha a jövedéki adót nem fizeted ki.
  • Xantia #5
    Diesel bármivel elmegy ami folyik és robban: étolaj, fáradt olaj, etanol, benzin, kenőolaj.
    Azért kell folynia, mert az adagoló másképpen nem tudja továbbítani.
    A gond inkább az, hogy az adagolót mennyire veszi igénybe, illetve égés során mennyi és milyen anyagok rakodnak le a hengerfalra és kipufogóba. És hát persze izgalmas, hogy mennyire szennyez így. Az utóbbiak miatt az autógyártók nem is javasolhatják, csak a speciális termékeket.
  • BlackVoid #4
    Etolajat viszont elvileg nem tankolhatsz, pedig sokkal olcsobb mint a gazolaj (nincs rajt jovedeki ado).
  • 0Speed0 #3
    Ok értem..akkor a benzinesek...de ez maradni is fog itt nálunk ennyinél(3%) mert amíg a MOL egyedüli monopóliumként árulja az üzemanyagát,van annyi befolyásuk hogy nehogy már a saját hasznukat csökkentsék...környezetvédelem ide környezetvédelem oda...amíg nem lesznek szigorú szabályok itt nemhiába az EU más országaiba fognak szállítani töbséggel
  • pilóta #2
    Szerintem inkább ne töltsön senki a Diesel kocsijába bioetanolt. Már legalábbis ha nem épp tönkretenni akarja. A Diesel autók gázolajjal mennek, meg esetleg bioolajjal. Az Etanolt a benzinesek szeressék. Nem hogy szabad, de egyenesen kötelező tankolni, 3% most is van benne, bármelyik benzinkútnál tankolsz is...
  • 0Speed0 #1
    Na már csak egy két rendeleten kéne enyhíteni hogy akárki büntetlenül tölthesse a Diesel kocsijába..mert úgy tudom hogy ez itt nálunk nem megengedett...De javítsatok ki ha tévednék