MTI

Görögország nem ellenzi az új atomerőművet

Görögországnak nincs kifogása, hogy Bulgáriában, Beleneben egy új atomerőmű épüljön. A görög miniszterelnök pénteken erősítette meg ezt, elfogadva országa nevében, hogy Bulgária jelenlegi egyetlen atomerőműve, a kozloduji első blokkjának bezárása kapcsán jelentkező (energiaellátási) problémát a maga elképzelése szerint rendezze.

Görögország a bulgáriai atomerőmű-építést korábban határozottan kifogásolta. A bulgár nukleáris fejlesztés kérdése azóta az EU és Bulgária között egyeztetésre került és Görögországnak nincs többé ellenvetése - írja a Novine bolgár hírszolgálat. Karamanlisz görög miniszterelnök Szófiában több együttműködési megállapodást írt alá, és a felek megállapíthatták, hogy a kereskedelmi kapcsolatok virágoznak. Tavaly Görögország 220 millió euró értékű beruházást hajtott végre északi szomszédjánál.

Korábbi jelentések szerint két cég adott be ajánlatot Bulgária második atomerőművének tervezésére és megépítésére, de mindkét vállalkozásban az orosz Gazprom is résztvevő. Az egyik pályázó az orosz Atomstroyexport, amely az Gazprombank , azaz a Gazprom pénzügyi csoportja ellenőrzése alatt áll, a másik versenyző a cseh Skoda JS jelzésű vállalkozási szövetség, amelynek gazdája a Gazprom OMZ nevű részlege. Az oroszok francia, a csehek amerikai reaktor-technológiát alkalmaznának.

A bolgár állami villamos művek által kiírt pályázat nyertese több milliárd eurós megbízásra számíthat. Az illetékes hatóságok közölték, hogy a két pályázat megfelelt az előírásoknak, munkáikat, dokumentációikat, amelyek szobányi papírt tartalmaznak, előzetes ajánlatként elfogadták. A jelentések szerint mindkettő két lehetőséget vázol: vagy egy teljesen új eszközökkel ellátott erőművet építenek, vagy a tervezett helyszínen, A Duna mentén fekvő Beleneben - Szófiától 250 kilométerre - már ott lévő berendezéseket hasznosítják.

Ide ugyanis már a korábbi terveknek megfelelően érkezett jelentős mennyiségű, közel egymilliárd dollárt érő erőművi berendezés, de az atomerőművi projektet később biztonsági kockázatokra hivatkozva leállították. Az ország régebbi, kozloduji erőművének két öreg blokkját - esetleg már az idén - leállítják, az ország megfelelő áramellátása indokolná az újabb atomerőművet. A két építési megoldás költségkülönbözete 2 milliárd dollárnyi is lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!