MTI

Csökken a napkollektorok ára Németországban

Németországban egyre olcsóbbak lesznek a napenergiát hasznosító berendezések: az elmúlt fél évben átlagosan 5 százalékkal csökkent a fotovoltaikus berendezések nagykereskedelmi ára.

Az ágazat szakmai szervezet szerint a folyamatos árcsökkenés annak köszönhető, hogy javul a berendezések hatékonysága, növekszik a verseny, s helyreállt az egyensúly a szilícium-ellátásban.

Bővül a gyártás is: Németország hat vezető napkollektor-gyártója például az idei év első négy hónapjában 80 százalékkal bővítette termelését az egy évvel korábbihoz képest. Németországban az elmúlt öt évben tíz új napkollektor-gyártó cég jött létre, hozzávetőleg 500 millió eurót fordítottak a beruházásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ttt ttt #8
    Sokat kell még olvasgatnod, mert amit leírtál az mind rossz, helyesen teddybear már leírta.
    De ez az ellenkező irányú áram, meg az átvételnek e módja annyira tetszett, hogy nem bírtam megállni hogy be ne írjak. Bocsi nem cseszegtetésnek szánom/tam, de mielőtt leírsz vmit, olvass utánna, mert ezzel másokat is megtéveszthetsz. (Bár tudom nem tilos)
  • uniu #7
    igy igaz.
  • teddybear #6
    Kevered a szezont a fazonnal. A napkollektor az amivel a tetőn a vizet melegítik, a napelem meg elektromosságot ad.
    A legtöbb villanyórában meg van egy visszaforgás-gátló mechanizmus, pont a csalások megnehezítése miatt. Különben a hónap második felében az élelmesebbje megfordítaná a villanyóra bekötését.

    Amúgy a napelemhez kell még egy transzverter, ami a váltó kettőhuszat előállítja a napelem egyenfeszéből, meg egy akku, a töltés-szabályzójával, ami a sötét időre tartalékolja az áramot. Ja és nem árt, ha a transzvertert hozzászinkronozni a hálózathoz, ha visszatöltésről van szó, mert különben sokáig fog égni az egész hóbelevanc.
  • xen #5
    Napkollektor az napelem másnéven. A kollektor az angol collector=gyűjtő szóból származik. Ha jól tudom akkor a napkollektor/elem által termelt áram ugyanúgy indukciót kelt a villanyótrában mint a szolgáltató által biztosított áram csak épp ellenkező irányban így visszafele forgatja az órát, szóval elvileg nem kell átvennie az áramot a szolgáltatónak csak kevesebbet kell fizetni.
  • klimakiraly #4
    Szia!

    Ha tényleg a napelemekről van szó akkor jó hír!
    (De akkor valaki írja át a címet!)
    Ha a napkollektorokról akkor nem hat meg nagyon így nyáron 30+ fokban. :-)

    K.K.
  • pilóta #3
    Mert itt napelemről van szó...
  • tomo #2
    a napkollektorhoz minek szilicium?űaz a napelemhez kell, nem?
  • pilóta #1
    Hurrá!
    Talán hamarosan megéri úgy építeni családi házakat, hogy szinte csak napenergiát használjon, illetve nullszaldósra jöjjön ki az energiafelhesználása. Persze ehhez az is kellene, hogy a feles áramot átvegye az áramszolgáltató, és az így termelt plusz pénz kifutná a napmentes időszak fogyasztását.
    Szép álom...