MTI

Együttműködés a megújuló energiaforrásokért

A megújuló energiaforrások hasznosítása területén Magyarországon jelentős hiányosságok tapasztalhatók.

A civil és szakmai érdekvédelmi szervezetek ezért Kiskunmajsán tartott tanácskozásukon arról döntöttek, hogy országos együttműködést hoznak létre - közölte a kezdeményező Magyar Megújuló Energia Szövetség (MMESZ) főtitkára pénteken az MTI-vel.

Terbe Zoltán tájékoztatott arról, hogy a magyarországi megújuló energiaforrások területén tevékenykedő szervezetek konzultációt tartottak pénteken. A résztvevők egyetértettek abban, hogy Magyarországon a megújuló energiaforrások hasznosítása területén jelentős hiányosságok tapasztalhatók. A szakterület érdekképviselete jelenleg szétforgácsolt, ezért nem hatékony.

Terbe elmondta: az együttműködéssel céljuk, hogy elősegítsék a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű hasznosítását, az ellátásbiztonság, a versenyképesség és a fenntarthatóság követelményeinek biztosítása érdekében. A főtitkár rámutatott: Magyarország jelentős késésben van az Európai Unió által előírt és a csatlakozási szerződésben elfogadott céltól, amely szerint a tagállamok 2010-ig minimálisan 12 százalékra növelik az alternatív energiahordozókkal megtermelt villamos energia részarányát a teljes energiafogyasztáson belül.

Elismerte azt, hogy a 3,6 százalékos "zöldáram" részarányt, amelyet Magyarország vállalt, már elérte, de ez szerinte kissé félrevezető, mert az erőművekben még nem energia-növényeket, hanem fát égetnek, amely egyre drágább. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mezőgazdaság problémájának megoldása érdekében a jelentős gabonatúltermelés miatt gyorsítani kell a bioetanol és biodizel üzemek építését.

A nyilvánosságra került kormányprogramból Terbe Zoltán hiányolta, hogy nem konzekvensen támogatja a megújuló energiaforrások alkalmazását. Ezen nem csak pénzügyi támogatást ért, hanem a jogi szabályozás megteremtését, amely szerinte kaotikusnak mondható.

Kitért arra, hogy a "zöld villamos energia" értékesítése bizonytalan, nem tudni, milyen áron veszik át az így termelt áramot, ezért a nagybefektetők egyelőre kivárnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tealc #1
    A biodízelről annyit lehet hallani, de mind mást mondd. Egyik azt, hogy nincs értelme, mert többe kerül megtermelni mint amenyit elvisz, másik meg ellenkezőjét stb.