• pipaxy
    #48
    Az 1000 forintos (jobb) energiatakarékosokat is rel. kevesen veszik, hát még az 5x drágábbat... Főleg ha még nem is elég jó.

    Az energiatakarékos lámpáknak azért van létjogosultsága a piacon, mert teljes élettartalma alatt (beruházási+üzemeltetési költség) kevesebb pénzbe kerül, mint egy izzólámpás világítás. Az aki ennek ellenére nem ezt használja az izzók helyett, az ablakon dobálja ki a pénzét, ezért pedig nem a fejlesztőket kell hibáztatni, avagy sürgetni.

    Az általam leírt hatásfok nem általam kitalált, hanem a cikkben szerepelt. De itt már írta is valaki, hogy olyan még nincs is.

    Nos, az a hatásfok amiről a cikk is ír, kizárólag a laboratóriumban létezik, kuriózumként. Ha betérnél egy világítástechnikai üzletbe és elolvasnád a LED-es lámpák adatlapját láthatnád, hogy azok hatásfoka alig nagyobb mint egy halogénes izzólámpának.
    Vagy olvasd el ezt a wikipediáról:

    „ LEDs used as a replacement for incandescent light bulbs and fluorescent lamps are known as solid-state lighting (SSL) - packaged as a cluster of white LEDs grouped together to form a light source (pictured). LEDs are moderately efficient: the average commercial SSL currently outputs 32 lumens per watt (lm/W), and new technologies promise to deliver up to 80 lm/W. “

    "jelentős előrehaladásnak lehetünk tanúi." - Majd ha az üzletekben is lehet látni, vonzó árakon...

    Szintén a wikipediáról:

    Első kék LED: 1990, Első (fényporos, tehát világítási célra) fehér LED: 1996.

    Ezt az folyamatot jól lehetett követni anno az elektronikai alkatrészeket forgalmazó boltokban. Először a kék led még nagyon drága volt, majd idővel olcsóbbá váltak és megjelent az új fehér színű led, majd az is egyre olcsóbbá vált, ma pedig már nem csak ilyen speciális boltokban lehet őket megkapni, hanem normál világítástechnikai üzletekben is, 60-as izzó helyett. Mi ez ha nem jelentős előrehaladás??? Nem lehet, hogy rossz üzletekbe járkálsz?