49
 • pipaxy
  #49
  Nyilán vannak érdekcsoportok melyek érdekeik érvényesítésére törekednek. Az is igaz, hogy egyetlen erőmű sem törekszik arra, hogy minnél kevesebb áramot adjon el, csökkentve ezzel bevételét. Amiben viszont nem értek egyet veled az az, hogy ezek az érdekcsoportok az emberiség megrontói lennének, hogy szándékosan tömegek életét alakítanák rosszabbá.
 • pipaxy
  #48
  Az 1000 forintos (jobb) energiatakarékosokat is rel. kevesen veszik, hát még az 5x drágábbat... Főleg ha még nem is elég jó.

  Az energiatakarékos lámpáknak azért van létjogosultsága a piacon, mert teljes élettartalma alatt (beruházási+üzemeltetési költség) kevesebb pénzbe kerül, mint egy izzólámpás világítás. Az aki ennek ellenére nem ezt használja az izzók helyett, az ablakon dobálja ki a pénzét, ezért pedig nem a fejlesztőket kell hibáztatni, avagy sürgetni.

  Az általam leírt hatásfok nem általam kitalált, hanem a cikkben szerepelt. De itt már írta is valaki, hogy olyan még nincs is.

  Nos, az a hatásfok amiről a cikk is ír, kizárólag a laboratóriumban létezik, kuriózumként. Ha betérnél egy világítástechnikai üzletbe és elolvasnád a LED-es lámpák adatlapját láthatnád, hogy azok hatásfoka alig nagyobb mint egy halogénes izzólámpának.
  Vagy olvasd el ezt a wikipediáról:

  „ LEDs used as a replacement for incandescent light bulbs and fluorescent lamps are known as solid-state lighting (SSL) - packaged as a cluster of white LEDs grouped together to form a light source (pictured). LEDs are moderately efficient: the average commercial SSL currently outputs 32 lumens per watt (lm/W), and new technologies promise to deliver up to 80 lm/W. “

  "jelentős előrehaladásnak lehetünk tanúi." - Majd ha az üzletekben is lehet látni, vonzó árakon...

  Szintén a wikipediáról:

  Első kék LED: 1990, Első (fényporos, tehát világítási célra) fehér LED: 1996.

  Ezt az folyamatot jól lehetett követni anno az elektronikai alkatrészeket forgalmazó boltokban. Először a kék led még nagyon drága volt, majd idővel olcsóbbá váltak és megjelent az új fehér színű led, majd az is egyre olcsóbbá vált, ma pedig már nem csak ilyen speciális boltokban lehet őket megkapni, hanem normál világítástechnikai üzletekben is, 60-as izzó helyett. Mi ez ha nem jelentős előrehaladás??? Nem lehet, hogy rossz üzletekbe járkálsz?
 • L3zl13
  #47
  Tényleg vannak lobbik, csak éppen azt kétlem, hogy az egész világ minden kutatóját el tudják szigetelni, le tudják fizetni.
  Főleg úgy, hogy a túloldalon is állnak gazdasági érdekek, hiszen aki először előáll egy ilyen olcsó/energiatakarékos technológiával, annak garantáltan meglesz a vevőköre is, lobbi ide vagy oda.
  A LED-ek olcsóbbá és hatékonyabbá tételéhez meg pont technológiai kutatásra van szükség szerintem, tehát az érdekelt gyártó cégek pont azt kutatják amire szerinted szükség van. -> Hol a probléma?
 • dez
  #46
  Ilyen-olyan lobbik meg tényszerűen vannak, és nagyon is fellépnek az érdekeik érvényesítésére. Csak az a kérdés, milyen messze ér a kezük. És ez már a korrupció, és más effélék területe, ami papíron nincs, vagy alig van, de a valóság kicsit más.
 • dez
  #45
  Az 1000 forintos (jobb) energiatakarékosokat is rel. kevesen veszik, hát még az 5x drágábbat... Főleg ha még nem is elég jó.

  Az általam leírt hatásfok nem általam kitalált, hanem a cikkben szerepelt. De itt már írta is valaki, hogy olyan még nincs is.

  "jelentős előrehaladásnak lehetünk tanúi." - Majd ha az üzletekben is lehet látni, vonzó árakon...
 • dez
  #44
  Ezek a pénzek a gyártó cégekhez mennek, ahol inkább max. csak technológiai fejlesztéseket végeznek. Az igazán előremutató kutatások nem ott folynak, hanem kutatóintézetekben. Úgy tudom, 1-1 gyártó cég nem támogathatja közvetlenül ezeket. (Versenytörvények, ilyesmi.)

  De van itt más is: alig tudják kielégíteni az igényeket (ennek okát is meg lehetne nézni), a gyártósorokat sem akarják állandóan váltogatni.
 • pipaxy
  #43
  Az hogy egy LED alapú lámpa 4-5x drágább, mint egy energiatakarékos égő, miért „baj”? A LEDek élettartalma kb. 100 000 óra, szemben az energiatakarékos max. 10 000 órájával, szóval ettől még megérné LEDes fényforrást venni. A probléma azonban ott van, hogy az általad leírtakkal ellentétben a jelenleg kapható LED-ek hatásfoka messze elmarad az energiatakarékos égőétől. Így nem gazdaságos vele világítani.

  http://en.wikipedia.org/wiki/LED#Blue_and_white_LEDs

  itt pedig lehet olvasni a legújabb fejlesztési eredményekről is, mert van lobbi vagy nincs, jelentős előrehaladásnak lehetünk tanúi.
 • L3zl13
  #42
  Szvsz a LED-ekbe már most is rengeteg pénzt költenek.
  Pl most jönnek a LED-es háttérvilágítású TFT-k. A TFT panel gyártó cégek szerintem eszméletlen összegeket öltek ebbe.
  Közlekedési lámpákban is kezdik alkalmazni. Annak a kifejlesztésére is biztos elég sokat költöttek, és beltéri világításként való alkalmazást is kutatják több helyen.
  Nem vagyok benne biztos, hogy érdemes volna még ennél is sokkal több pénzt beleölni.
  Szvsz egy bizonyos szint felett a többlet pénz befektetése már nem hoz arányos gyorsulást a fejlődésben.
 • Balumann
  #41
  Mi vettünk a piacon egy 12 ledes kis lámpát. Én meglepődtem hogy hogy tud ilyen állati erősen világítani és ilyne kevés energiát fogyasztani. Kirándulásra is magammal vittem, éjszaka mentünk ilyen erdős részen, és nagyon messzire lehetett tisztán látni vele. És ellentétbe az ilyen kis elemlámpákkal ilyen kékesfehér kellemes színe is van. :) Ja meg könnyű is!
 • dez
  #40
  Pl. ott, hogy nem támogatják olyan nagyon a kutatásokat, amik még nagyobb fényerejű, még takarékosabb, és sokkal olcsóbb LED-ek kifejlesztéséhez vezetnének.

  Most 4-5x drágább 100W elérése LED-ből, mint energiatakarékos égőkből. Pedig már azok sem túl olcsók. Így ma még inkább csak érdekesség.
 • L3zl13
  #39
  "A LED-es egők gyenge fényt adnak ma még, és ahhoz képest elég drágák. Az energiatakarákos égők több fényt tudnak adni, csak épp nem annyira hatékonyak, mint a LED-esek"
  Jah, akkor az energialobbi hibája, hogy nem világítanak eléggé a LED-ek?
  Ha pedig jól értelmeztem a korábbi hozzászólásokat a LED-es megoldásokkal kapcsolatban, 100W-os izzónak megfelelő fényt ugyanúgy kb 20W-ból tudna kihozni, mint az energiatakarékos izzók. Tehát nem is jobb a teljesítménye jelenleg. Akkor hol is van az összeesküvés?
 • dez
  #38
  égő=lámpa
 • dez
  #37
  Miért? Talán mert nem szeretnének erőműveket bezárni, és milliárdokkal megrövidülni. :)
  A LED-es egők gyenge fényt adnak ma még, és ahhoz képest elég drágák. Az energiatakarákos égők több fényt tudnak adni, csak épp nem annyira hatékonyak, mint a LED-esek, és azok sem túl olcsók. Ezek inkább csak arra elegendők, hogy lassabban nőjön az energiafogyasztás, de számottevően csökkenteni nem tudják.
 • pipaxy
  #36
  Minden fényforrás jellemezhető egy bizonyos színvisszaadási indexel, Ennek maximális értéke 100, amellyel csakis a hőmérsékleti sugárzók rendelkezhetnek, mivel csak ezek színképe folytonos.

  Ha a 3 alapszínű LED-et összefogunk, attól még annak színképe nem lesz folytonos, emiatt nem lesz olyan kellemes fénye, mint egy izzólámpának.

  A fehér LEDek valójában szinte kivétel nélkül kék fényt hoznak létre, majd ezt a fénycsövekben is használt fényporhoz hasonló anyag alakítja át fehér fénnyé. A fénypor hatásfoka miatt lesz eredőben egy fehér LED hatásfoka rosszabb, mint a monocróm társaié.
 • L3zl13
  #35
  "A 'monokróm' (zöld, sárga, piros és kék) ledek energiafelhasználása sokkal kedvezőbb"

  Akkor az ilyen sokledes világító cuccoknál nem volna egyszerűbb RGB-ből kikeverni a fehér színt?
 • pipaxy
  #34
  Úgy is csak 103 van nekik.
 • Gabest
  #33
  Lehet hogy reaktorban számolnak, így nekünk is négy van a wikipedia szerint :D

  http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_by_country
 • pipaxy
  #32
  Na, majd az energialobbi tesz róla, hogy inkább többet világítsunk, mint hogy ennyit spóroljunk...

  Ugyan miért? Most is vásárolhatsz olyan fényforrásokat, amelyek az itt olvasható LEDekhez hasonló fényhasznosítással rendelkeznek.
 • pipaxy
  #31
  "A világ legnagyobb energiafogyasztója, az Egyesült Államok esetében 133 atomerőmű mentesülne 2025-re"

  Az USA-ban összesen van 66 atomerőmű.
 • Dzson
  #30
  Én azon röhögök, hogy a fizetett reklámcikkhez - X-Micro, nem mertek fórumot csatolni. :)
 • szivar
  #29
  Ez itt a reklám helye - mert megérdemli az árai alapján:Permanent. Itt is a ledes velágítás van terítéken ezen linkben. Viszonylag barátságosak az árak.

  Jelen pillanatban talán ha hangulatvilágításnak ha elmennek a ledek. Peldának kedvéért a százas égő vagy hasonszőrű (fényerejű) kompakt fénycső >1000 lumen fényárammal bír, a ledes meg ~150-el. Igaz hogy a fogyasztása papíron csak 3W ezen utóbbinak... Jah, semmi akadája a ledek számának növelésének, de akkor valószínűleg el lehet felejteni a hagyományos égőfoglalatot. Továbbá a fehér ledek hatásfoka még nem az igazi. A 'monokróm' (zöld, sárga, piros és kék) ledek energiafelhasználása sokkal kedvezőbb, kevesebb delej megy el a lakás fűtésére :D. Dijjóhéjjban ennyi.
 • szgege
  #28
  Császtok!
  Szóval nagy teljesítményt nem kell várni.
  Létezik többféle verzió,van amelyik zárt ill. nyitott. Conradban semmit se vegyetek kurva dárga.
  Manapság egy ilyen ledes spotot a középkategóriás takarákos izzók árán van,olyan 1000 - 1500 Ft között. Akit édekel privátban megírom mennyiért tudok.:D
  Létezik 18-20-22 meg 38 ledes.Van már többféle gyártó is. Luxeon nem rossz,de az dekoratív világítás főként és (úgy 2 éve)még mindig nem vitték le az áraikat,egy rabló banda. 18-22 ledesek olyan 20W spotnak felelnek meg a 38 ledess meg a 30-40 W körül lehet ,inkább 30W. Zseblámpába nagyon jó,meg kocsiba kisebb lámpáknak(hasznos),meg olvasó lámpába és hangulat fénynek. Egyetlen baja a színe,ami mondjuk hogy eléggé tiszta,de ha a normál izzót szeretnéd helyettesíteni,akkor bajban vagy,mert a színe nem olyan a fehérnek és fél sötétben(alkonyatkor) semmit se ér,csak teljes sötétben. :D
 • wanek
  #27
  "Nakamura professzor több mint 10 évvel ezelőtt került a világ figyelmének középpontjába a fénykibocsátó félvezetők feltalálásával, melyekből megalkotta a kék, zöld és fehér fénykibocsátó diódákat, valamint a kék lézer diódát." - ez egy nagyon félreértelmezhető mondat. Úgy hangzik, mintha a LED-eket 10 éve találták volna fel, holott ez nem igaz. Elég csak pl. a '70-es évek LED-es quartz óráira gondolni, stb.
 • dez
  #26
  Pár nap múlva töltök majd fel, akkor kapom vissza a kamerámat.
 • luxeon
  #25
  "Egy 60 Wattos izzónak megfelelő, LED-ekkel előállított fény mindössze 4 Watt energiát igényel."

  Hát ez jól hangzik, de még nem igaz.
  A legdurvább Luxeon K2 LED is 130 lumen 1.5 amperen (kb. 4W), egy 60-as izzó 700 lm korul van, a 100-as 1300 lm korul. (lm=fényáram mértékegység (teljes kibocsátott fénymennyiség)). Tehát 22W-nyi fogyasztáson tud 60-as izzónyi fényt produkálni. Hozzá kell tenni, hogy hideg fényt tudnak az erős LEDek, a melegfehér Luxeon is csak 25 lm. körül van.

  Az Osramnak van 400 lumenes led chip tömbje Luxeon Star méretben, de 50 euro kb, tehát vicces, ráadásul egy kiállításon láttam Németországban, 6 ilyen ledből építettek reflektort és a hűtőbordájával egy ökröt agyonütöttem volna.

  A többi gyártó meg nem játszik nagyon, az E27 izzó méretű ledes lámpák is csak hangulatnak jók. Persze, ha csak a lakásvilágításról beszélünk és csak központi csillárban gondolkodunk :))))

  A luxeon K2 is iszonyatosan melegszik, de legalább 185 fok chiphőmérsékletig
  bírja (elméleti maximum persze). Persze jól ki kell hűteni ezt is, ha hosszú élettartamot akar az ember. Tehár macerásabb a dolog még, mint becsavarni egy izzót, de fejlődik.

  MIre kommersz lesz a LED, úgyis el lehet már ezt az idióta E27 monstrum foglaltot felejteni :))).
 • Sir Quno Jedi
  #24
  Anno a kompkat fénycsövek is horror árakon indultak, emléxem apám még közel 10ezer forintos áron szerezte őket anno, mint kuriózumot, most meg utánadhajítják. Ez is lesz olcsóbb, ahogy terjed. AZ ár a beépített tápegység miatt (is) magas, az meg már egyre olcsóbban állítható elő.
 • Epikurosz
  #23
  Íme egy normál foglalatú LED lámpa:

  25 dollár, nem is sok.
 • Epikurosz
  #22
  Apropó: Minden tiszteletem Nakamurának, nem is tudtam, hogy ő találta fel a LED-et.
  Én is szívesen alkalmazom a LED-eket: van zseblámpám, fejlámpám, kulcstartós kis lámpácskám, sőt egy nagy E27-es lámpám is, benne kb. 120 LED-del. Mondjuk ennek sem különösen erős a fénye, igaz nem Luxeon LED-ek, és kínai. Kb. annyi fényt ad, mint egy 60 wattos izzó.Ja, és van abból a bizonyos GU10-esből is, 12 lerd-del, a conradtól. Elég gagyi, a monitor háttérvilágításaként használgatom. 12 LED annyi fényt ad, mint egy 5-10 wattos izzó.

  A LED-ek kismértékű elterjedése nem összeesküvés miatt van. (Ez sem, bang!)
  Normál LED-ek csak hangulat- ill. szpotmegvilágításra alkalmasak. A melegfehér LED-ek (Luxeon) meg túl drágák, egy asztali lámpa ára, amint írták már itt, >10.000 Ft.
  Úgyhogy, egyelőre nem tömegcikk, a spórolással, hosszú élettartammal együtt sem.
 • Epikurosz
  #21
  Luxeon LED-ekből?
 • L3zl13
  #20
  De lehetne.
  Sőt, pár gyártó már be is jelentett LED-es háttérvilágítású kijelzőt.
  Előnye nem csak az energiatakarékosság, hanem a jobb szin visszaadás is.
 • fawcet
  #19
  Képeket tudsz mutatni arról? Nekem is tetszene ha gyenge fény világítana a billentyűzetemre sötét este.
 • dez
  #18
  off: most raktam össze egy háttérvilágítási panelt (megrendelésre), amin 100db nagyfényerejű fehér LED van. Van egy fénye... :)
 • Roli
  #17
  dez: " Na, majd az energialobbi tesz róla, hogy inkább többet világítsunk, mint hogy ennyit spóroljunk... "

  Tudod már miért olyan drága?

  Fejlámpát vehetsz 1500ft-ért ( nyíregyházi piac ) 15 LED-es fehér fényű LED-ek ( egy LED ára 150ft műszaki boltban ) na szóval nekem 7 LED-es van és éjjel a Tisza parton akkora fénye volt, mint egy 40-es izzónak 3 AAA elemről... ja egész éjjel ment és még most sem gyengült a fénye pedig 3 hete tettem bele az elemeket.

  Nagyobb LED-eket lehet gyártani, a fénye elég erős. 1 db LED képes helyettesíteni egy zseblámpa izzót, persze egy halogén izzót nem. Legalábbis azok a LED-ek amiket eddig vettem. Meg lenne a technika de megint nem engedik, a pénz ami az energiából befolyik fontosabb a környezetnél. Sztem az energiatakarékos izzókat is azért tették megfizethetővé mert az nem jelent olyan mértékű megtakarítást, mintha LED-del dolgoznánk
 • janus391
  #16
  úgy úgy
 • vgez
  #15
  GU10 foglalat típus általában 230V on használják
 • janus391
  #14
  GU 10-es foglalatú ledes spot de túl sok fény azért ne várj tőle
 • dez
  #13
  Az a vezérlés része. Attól az még LCD, vagy OLED.
 • PLaci #12
  TFT?
 • quentit
  #11
  GU10?
  Mi az, és mennyibe kerül?
 • szgege
  #10
  Hmm, GU10-est lehet már kapni olcsón. Ha érdekel szólok ,hogy mennyibe kerül.:)