Hunter

A számítógépvezérlés fényes jövője

Fényérzékeny szálakból szőtt anyagok a számítógépek képernyőibe történő beágyazásával hamarosan lehetővé válhat a gép lézer pointerekkel vagy más fényforrások nyomon követésével való irányítása, jelentették be a kutatók.

A Massachusettsi Technológiai Intézet kutatója, Yoel Fink és csapata a száloptikai iparágból kölcsönözte azt a technikát, mellyel hosszú, fényérzékeny fonalakat állítottak elő. A csapat egy pár centiméteres vastagságú rúddal kezdte, ami alapvetően egy műanyag tokba foglalt, fémvezetékekkel bélelt félvezető mag. Ezután a rudat 300 Celsius-fok fölé hevítették, majd egy több száz méteres, kevesebb mint egy milliméter széles szállá húzták szét.

A művelet nehézségét a különböző anya­gok a rúd nyúj­tása közbeni össze­ta­pa­dá­sá­nak elérése adta. "Volt jó pár bale­setünk, ami nem kis fel­for­du­lás­sal járt" - mondta Fink, azonban amint a csa­pat meg­ta­lál­ta azokat az anya­gokat, amik azo­nos hő­fo­kon olvadtak és ugyanabba az irányba folytak, minden tö­ké­le­te­sen működött. A műanyagot, félvezetőket és féme­ket tartal­mazó szálak jelen­legi eljá­rásai jóval össze­tet­tebbek, a külön­böző anyagokat külön lépésekben egyesítik.

A Fink csapata által előállított szálak reagálnak a fényre, mert a félvezető maggal találkozó fotonok elektromos töltéseket mozdítanak ki, ezáltal befolyásolva a szál fémvezetékeinek feszültségét. Az áram változásai a szálakban pontosan behatárolják hol érte a fényforrás a felületet. A szálakból készült rácsok beültetése a számítógépek monitorjaiba egy új típusú interfészt eredményeznek, hangoztatta Fink. "Egy mechanikus egér helyett egy fénysugárral is kommunikálhatunk a számítógéppel, mivel a képernyő pontosan tudja hova mutatunk" - tette hozzá.

A szálak átszabhatók úgy, hogy egy bizonyos színű fényre reagáljanak, amennyiben egy rést hagynak a félvezető réteg és a polimerbevonat között. Ez egyfajta szűrőként működik, ami csupán egyetlen fény hullámhosszt enged át. A kutatók egy közel 30 négyzetcentiméteres szövetté fonták össze a szálakat, de meggyőződésük, hogy a technika alkalmazásával sokkal nagyobb fényérzékeny struktúrák előállítása is lehetséges. Azon is gondolkoznak, hogy a szálszerkezetekbe tranzisztorok beépítésével számítási erővel ruházzák fel alkotásukat. "Igen izgalmas jövőt jósolunk a technikának" - mondta Fink.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hungi #8
    még a végén újrafeltalálják a fénypisztolyt?
  • [HUN]PAStheLoD #7
    mint régen a szuper nintendóhoz is járt műanyag puska :DD
  • Xantia #6
    Egyetlen haszna van: Quake-hez lehet fénypisztolyt is használni. Rulezzz.
  • HUmanEmber41st #5
    A jó kis optikai egeret még sokáig nem váltja fel semmi szerintem. Ha azt vesszük, hogy még szinte mindenhol használják még a floppyt is..
  • Csatti #4
    Hosszútávon elfárad a kezed tőle arról nem is beszélve, hogy jó koszos is lesz a képernyő tőle, ráadásul elég pontatlan is, persze lehet használni stylust is de a kézfáradás akkor is marad.
  • janos666 #3
    Nekem a sima 'ujjal maszatolós' érintőképernyő jobban tetszik.
  • Keroo #2
    Felesleges? Kinek? Neked biztos....
  • Lacc #1
    Újabb felesleges technológia. De legalább nem unatkoznak :)