Hunter

Az univerzum az utolsó mentsvárunk

Stephen Hawking, generációjának legismertebb elméleti fizikusa szerint az emberiség fennmaradása a világűr gyarmatosításán múlik.

A brit tudós Hong Kongban tart előadássorozatot, és ezt megelőzően ismertette nézeteit egy sajtókonferencia keretei között. Véleménye szerint a Föld egyre veszélyesebb számunkra, egyre nő egy végzetes katasztrófa bekövetkeztének az esélye, ezért ki kell tudnunk lépni az univerzumba. 20 éven belül állandó bázist kellene létrehozni a Holdon, majd az elkövetkező 40 évben egy kolóniát a Marson. Fontos hogy az emberi faj megmentése érdekében képesek legyünk szétszóródni az űrben, és bár a Földhöz hasonló csodálatos világot a közeli naprendszerekben nem igen fogunk találni, bolygónk egyre több fenyegetésnek van kitéve.

Egyre érezhetőbb a globális felmelegedés hatása, újra egy nukleáris háború rémével kell együtt élünk, de lehetne még sorolni a veszélyeket a genetikailag megkonstruált vírusoktól a szupervulkánokon át egészen olyan problémákig, melyekről esetleg még tudomásunk sincs, fejtegette nézeteit a 64 éves, kerekesszékhez kötött tudós, aki egy számítógép segítségével kommunikál a külvilággal.


Hawking kutatásai jelentős lökést adtak a fekete lyukak és a világegyetem eredetének megismeréséhez, először vetve fel azt a lehetőséget, hogy a tér és az idő végtelen. A mostani nyilatkozata azonban sokkal inkább az 1996-ban elhunyt Carl Sagant, a földönkívüli intelligenciában hívő amerikai asztrofizikust idézi.

Tudóstársai szerint az űrbe való kilépés témájával Hawking túllépett szakterületén és alaposan elrugaszkodott a valóságtól. Az MIT szakértői, Alan Guth professzor és Joshua Winn nem látják be sem tudományos, sem technikai szempontból miért lenne nagyobb az esély a túlélésre a Marson vagy a Holdon, mint a Földön. Ugyanez a véleményük a kolonizálás megvalósíthatóságáról is, már ami a közelebbi jövőt, az elkövetkező 50 évet illeti.

Hogy mennyire evezett a fikció világába Hawking azt majd a jövő eldönti. Az azonban már biztos, hogy a neves tudós következő munkája egyértelműen a képzelet birodalmába fog elkalauzolni, mivel lányával, a regényíró és zsurnaliszta Lucy Hawkinggal egy gyerekeknek szóló könyvön dolgoznak, ami az univerzum csodáit meséli el az ifjú célközönségnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #227
    Szerintem meg ki vagy borulva. Biztos megvan az oka. Nyomós oka.
    Kívánom, hogy 2008. hozzon számodra türelmet, bölcsességet. Ezek híján a legnemesebb célokat sem lehet teljesíteni. Az időről annyi mindent tudsz.
  • arrakistor #226
    szerintem az emberi lény mint olyan egy életképtelen, mutáns faj , amely evolúciós léptékben nagyon hamar ki fog pusztulni. egy csótányszerű, csótányméretű , de okos , intelligens lény sokkal életképesebb volna ami a naprendszerünkben való túlélést elősegítheti hosszabb távon. kicsi méret, nagy tűrőképesség (kevesebb oxigén , víz és tápanyag kell neki) testéhez képest jóval szívósabb , csak meg kéne tanulnia elég okosnak lenni hogy eljusson más bolygókra..

    éppen ezért szerintem mi emberek a csótányok által kitenyésztett organikus számítógép nagyon sokadik verziója vagyunk, amelyik segíti őket eljutattni más bolygókra (marsra, ióra, európára, ganymesedre, titánra, vénuszra, holdra) hogy ott is kolóniát alkothassanak...
  • feketeribizli #225
    Az emberi civilizáció véges, hisz ugyanazért fog elpusztulni mint dolly bárány, vagyis, hogy a fény amely étette elfogyott, Mivel a napfény véges, igy az ember is, amely abból keletkezett. Hiába utazunk át másik univerzumba, ott is elfogy az életünk fényei, de arról nem mi tehetünk, igy még van remény, hogy uj napot gyujtsunk fel ahonnét potólható lenne a fény.
  • Epikurosz #224
    Almár Iván realista
  • Bankrupt #223
    Milyed érdekes! Pont ez az ember mondta a múltkor a spektrumon, hogy milyen veszélyes az űr, és az idegenekkel való találkozás!
  • Epikurosz #222
    Így van, és sztem mindennek eljő az ideje, szép lassan.

    Raptorokról mondták a Jurassic parkban,de tökéletesen ránkillik, hogy "Az élet utat tör magának."

    Az ember olyan mint egy fertőző baktérium, újabb és újabb élettereket fog meghódítani. Reszkess, Univerzum! :-)
  • haxoror #221
    Az emberiségnek vágya hogy terjeszkedjen, hogy benépesítse az univerzumot ezt pedig el kell vmikor kezdeni.
    A terjeszkedési vágy "ösztönlény" dolog de nem hülyeség, több elkülönült kolónián a faj túlélési esélyei a többszörösére nőnek és MINDEN fajnak elsődleges célja a túlélés, az emberé is az.
    Az első lépés kisebb nem-önellátó bázisok építése amik majd idővel (ha már hatékonyabb technológiáink lesznek) önellátó kolóniákká nőhetik ki magukat végül új társadalmak jöhetnek létre stb

    Nem gubózhatunk be csak a Földre mert az idő ellenünk dolgozik, elég egy kurva meteor és a kőbaltától kezdhetjük újra.
    Persze nem holnap kell meghódítani a világot de távlatilag ez a cél.
  • lokko #220
    nem a dilettánsokról van szó, a tudományt mindig is a tudósok fogják művelni, de az erőforrásokat nem tudják ehhez előállítani maguknak ... a társadalom erőforrásait a politika mozgatja, a politikát a hatalom, a hatalmat érdekek. Tehát a tudomány arra halad amerre az érdekek terelik, és ez nem feltétlenül rossz, mert így nem önmagáért való a megszerzett tudás ... egy marsutazás által megszerezhető tudás nem azzal egyenlő hogy mennyi információt gyűjthetnek ott össze az emberek, hanem arról szolgál rengeteg információval, hogy hogyan lehet odajutni, és hogy ez ér annyit, mint a bazomnagy távcsövek által megfigyelt kvazárok morfológiája ? na ez az amin nem lehet értelmesen vitatkozni.
  • pipaxy #219
    Az előző volt kb. hatodik hozzászólásom, ahol érveket hozok fel egy álláspont mellett. Ennyi neked meg elég is volt ahhoz, hogy következtetéseket vonj le személyemmel kapcsolatban. Nem érzed azonban úgy, hogy ilyen kevés információval nem tudod ezt helyesen megítélni? Tudnék érvelni a marsra szállás mellet is, ámde nem teszem, tegyék meg ezt azok, akik szerint annyira menni kellene.

    Szóval efféle „atyai jótanácsok” helyett inkább az érvelésem hibáinak megmutatására próbálj szorítkozni.
  • dez #218
    Hm, túlzottan azonosulsz egy állásponttal. Talán nem ártana néha más nézőpontokból is nézelődni. (Ehhez persze meg kell ismerni őket.)