227
 • Epikurosz
  #227
  Szerintem meg ki vagy borulva. Biztos megvan az oka. Nyomós oka.
  Kívánom, hogy 2008. hozzon számodra türelmet, bölcsességet. Ezek híján a legnemesebb célokat sem lehet teljesíteni. Az időről annyi mindent tudsz.
 • arrakistor
  #226
  szerintem az emberi lény mint olyan egy életképtelen, mutáns faj , amely evolúciós léptékben nagyon hamar ki fog pusztulni. egy csótányszerű, csótányméretű , de okos , intelligens lény sokkal életképesebb volna ami a naprendszerünkben való túlélést elősegítheti hosszabb távon. kicsi méret, nagy tűrőképesség (kevesebb oxigén , víz és tápanyag kell neki) testéhez képest jóval szívósabb , csak meg kéne tanulnia elég okosnak lenni hogy eljusson más bolygókra..

  éppen ezért szerintem mi emberek a csótányok által kitenyésztett organikus számítógép nagyon sokadik verziója vagyunk, amelyik segíti őket eljutattni más bolygókra (marsra, ióra, európára, ganymesedre, titánra, vénuszra, holdra) hogy ott is kolóniát alkothassanak...
 • feketeribizli
  #225
  Az emberi civilizáció véges, hisz ugyanazért fog elpusztulni mint dolly bárány, vagyis, hogy a fény amely étette elfogyott, Mivel a napfény véges, igy az ember is, amely abból keletkezett. Hiába utazunk át másik univerzumba, ott is elfogy az életünk fényei, de arról nem mi tehetünk, igy még van remény, hogy uj napot gyujtsunk fel ahonnét potólható lenne a fény.
 • Epikurosz
  #224
  Almár Iván realista
 • Bankrupt #223
  Milyed érdekes! Pont ez az ember mondta a múltkor a spektrumon, hogy milyen veszélyes az űr, és az idegenekkel való találkozás!
 • Epikurosz
  #222
  Így van, és sztem mindennek eljő az ideje, szép lassan.

  Raptorokról mondták a Jurassic parkban,de tökéletesen ránkillik, hogy "Az élet utat tör magának."

  Az ember olyan mint egy fertőző baktérium, újabb és újabb élettereket fog meghódítani. Reszkess, Univerzum! :-)
 • haxoror
  #221
  Az emberiségnek vágya hogy terjeszkedjen, hogy benépesítse az univerzumot ezt pedig el kell vmikor kezdeni.
  A terjeszkedési vágy "ösztönlény" dolog de nem hülyeség, több elkülönült kolónián a faj túlélési esélyei a többszörösére nőnek és MINDEN fajnak elsődleges célja a túlélés, az emberé is az.
  Az első lépés kisebb nem-önellátó bázisok építése amik majd idővel (ha már hatékonyabb technológiáink lesznek) önellátó kolóniákká nőhetik ki magukat végül új társadalmak jöhetnek létre stb

  Nem gubózhatunk be csak a Földre mert az idő ellenünk dolgozik, elég egy kurva meteor és a kőbaltától kezdhetjük újra.
  Persze nem holnap kell meghódítani a világot de távlatilag ez a cél.
 • lokko
  #220
  nem a dilettánsokról van szó, a tudományt mindig is a tudósok fogják művelni, de az erőforrásokat nem tudják ehhez előállítani maguknak ... a társadalom erőforrásait a politika mozgatja, a politikát a hatalom, a hatalmat érdekek. Tehát a tudomány arra halad amerre az érdekek terelik, és ez nem feltétlenül rossz, mert így nem önmagáért való a megszerzett tudás ... egy marsutazás által megszerezhető tudás nem azzal egyenlő hogy mennyi információt gyűjthetnek ott össze az emberek, hanem arról szolgál rengeteg információval, hogy hogyan lehet odajutni, és hogy ez ér annyit, mint a bazomnagy távcsövek által megfigyelt kvazárok morfológiája ? na ez az amin nem lehet értelmesen vitatkozni.
 • pipaxy
  #219
  Az előző volt kb. hatodik hozzászólásom, ahol érveket hozok fel egy álláspont mellett. Ennyi neked meg elég is volt ahhoz, hogy következtetéseket vonj le személyemmel kapcsolatban. Nem érzed azonban úgy, hogy ilyen kevés információval nem tudod ezt helyesen megítélni? Tudnék érvelni a marsra szállás mellet is, ámde nem teszem, tegyék meg ezt azok, akik szerint annyira menni kellene.

  Szóval efféle „atyai jótanácsok” helyett inkább az érvelésem hibáinak megmutatására próbálj szorítkozni.
 • dez
  #218
  Hm, túlzottan azonosulsz egy állásponttal. Talán nem ártana néha más nézőpontokból is nézelődni. (Ehhez persze meg kell ismerni őket.)
 • pipaxy
  #217
  Nézegetted te már egyáltalán a New Horizons oldalát? Nézd már milyen abszolút bizonyossággal írnak a Plútó utáni vizsgálatokról.

  „After passing Pluto and Charon, pending NASA approval of an extended mission…”
  „Plans for an extended mission include one to two encounters of Kuiper Belt Objects…”
  „Search for rings and additional satellites around Pluto PLUS... conduct similar investigations of one or more Kuiper Belt Objects…”

  Az utolsó a kedvencem, mintha kapnánk egy extrát a szondához.:)
 • pipaxy
  #216
  Érdekes az elgondolásod. Persze az én nézőpontomból messze nem helyes.

  Van az űrkutatás, a nevében is benne van, KUTATÁS, tudomány, melynek művelői vannak, akik kutatják, szaporítják ismereteinket a minket körülvevő irdatlan nagy világról. Na most igazán csak őt látják át teljes egészében ezt a tudományágat, ők tudják istenigazából aktuálisan hol is állunk most, milyen beruházásokra van szükség a kutatások továbbviteléhez, új ismeretek szerzéséhez. Ők értenek hozzá, nekik van kompetenciájuk az ügyben.

  Ezzel szemben, ahogy látom te ezt a tudományágat a dilettánsok hadának adnád át, akiknek javarészt az űrkutatás egyenlő a NASA-val, ismereteik forrása is kimerül a híradóra és néhány ismeretterjesztő ilyen-olyan kiadványra. Ők vannak a legtöbben, ezáltal övék a legtámogatottabb döntés, akkor azt is kell tenni???
 • Sanyix
  #215
  Nem értelmezés kérdése, ez így van, nem csak a plutot akarták vizsgálni. Amúgy az az üzemanyag lenne a legkevesebb, ha akarják feltöltik, sőt nem is kellene sok üzemanyag a lassításhoz, ha úgy indították volna. De jól felgyorsították, hogy simán elrepüljön a pluto mellett.
 • dez
  #214
  Az elejével nagyon egyetértek. Csak ugye az emberek eléggé befolyásolhatóak is tudnak lenni. (Mondjuk a racionálisnak tűnő dolgokban is, elég hamis, manipulált "inputot" adni nekik.)
 • lokko
  #213
  túlbecsülöd a racionalitás jelentőségét az ösztönös gondolkodásmódokkal szemben, hiba lenézni az emberek irracionálisnak tűnő ösztönös véleményét a dolgokról, mert sokszor csak nézőpont kérdése hogy kinek van igaza, pont ezért nincs senkinek igaza, így a támogatottabb döntés helyes döntés ... és ha az emberek többsége arra akar áldozni, hogy menjünk oda, és ne bazomnagy távcsöveket építsünk, akkor bizony menjünk oda ... mindezek mellett a általad ajánlott út sem racionális, csupán egy másik szubjektív fontossági sorrend, a helyessége éppúgy nem bizonytható mint a másik út helyessége.
 • dez
  #212
  Hát igen, ez a hír úgy is elhangozhat világszerte, hogy pl. "az amcsik már a Marson vannak!".
 • dez
  #211
  Nyilván, csak benépesíteni mondjuk a Marsot párszáz éven belül (pl. valahogy élhetővé kell tenni a hiányzó magnetoszféra hiánya ellenére, stb.) kicsit más, mint nagynehezen odajuttatni pár embert, aki ott van pár órát, és jöhet vissza - annyi pénzből, amit sok más fontos dologra is el lehetne költeni, mint ahogy pipaxy írta.
 • dez
  #210
  Szerintem ez inkább a hétköznapi ember tudatlansága. Hallja a hírekben, hogy "ott vagyunk a Marson", és már el is dönti, hogy az adott kormány milyen tökös, legközelebbi szavazásnál ezt is beszámítja, stb. A részletekkel nem foglalkozik.

  De van itt még egy dolog. Lehet, hogy azok oszthatják fel a területet maguknak (és esetleg juttatnak másoknak), akik személyesen teszik ott (pl. adott területen először, stb.) tiszteletüket...
 • GyuriX2572
  #209
  Ezt hittem az univerzum benépesítése régi álma az emberiségnek... megjósolni, hogy mikor szinte lehetetlen, nem tudhatjuk, hogy mit sikerül közben felfedezni és az mennyire fogja támogatni a célt.
 • pipaxy
  #208
  Abból a kis költségvetésből nem tudták megoldani, hogy annyi üzemanyagot vigyen magával amivel ott pályára állhatna, ezért húz el mellette.

  Ezek után bátran rámondhatjuk hogy a Plútó és a Kuiper öv vizsgálatára készült.

  Persze ez csak értelmezés kérdése, ez az enyém.
 • Sanyix
  #207
  A New Horizons-t nem csak a pluto vizsgálatára készítették, hanem a kuiper övi ojjektumok vizsgálatára IS, ezért húz el mellette.
 • pipaxy
  #206
  Dez-től épp azt akartam kérdezni, hogy akkor ez az általános „menjünk a Marsra” közhangulat azért van, mert az emberek aggódnak amerika (vagy amelyik nemzet a Marsra megy) kormányzatáért és szeretnék hogy már minnél hamarabb a kezükben legyen ez az ütőkártya? :)

  Szóval zsigerek és ösztön. Nade nem kellene ezen az ösztönlény szinten túllépni és használni a fejünket ha már megadatott nekünk a racionális gondolkodás képessége,amikor milliárdok elköltéséről van szó?
  A források végesek, rangsorolni kell.
 • lokko
  #205
  és az politikai ütőkártya ereje abból ered, hogy az emberek zsigerből arra vágynak, hogy menjünk oda, ez van az ösztöneinkben. Nézőpont kérdése csupán, hogy melyik fajta tudás ér többet.
 • dez
  #204
  Csak éppen, ha akár csak egy ember leteszi ott a lábát, el lehet mondani, hogy "már a Marson vagyunk" (akármilyen nehézségek, kockázatok árán, értelmetlen módon), és ez a politikában értékes lap.
 • pipaxy
  #203
  Abból a sokmilliárd dollárból amibe ez a marsi út belekerülne szondát lehetne küldeni minden egyes bolygóhoz, de nem ám olyat, mint ez a „csodás” New Horizons ami elhúz a Plútó mellett mint egy gyorsvonat. Mindnek lehetne leszállóegysége, és talán még visszatérő egysége is futná abból a rengeteg pénzből.
  Lehetne építeni egy hatalmas, 100 méter átmérőjű optikai teleszkópot, amely mellett a maiak kis „látcsöveknek” tűnnének. A tervek ki vannak dolgozva, forradalmasítaná a csillagászatot, ki tudja mennyi minden új dologra derülhetne fény általa - Csupán 1 milliárd dollár…
  És persze hosszasan lehetne sorolni az érdekesebbnél érdekesebb missziókat amelyek nem kaptak eddig támogatást.

  Mindezeket felcserélni egy emberes Mars misszióra, azért hogy elmondhassuk magunkról, igen, ilyen messze jutottunk a technikai fejlődésben hogy ezt is megcsinálhattuk, vagy ahogy te mondod, hogy „gyakorlatban is megtapasztalhassuk” – szerintem nem jó ötlet.
 • lokko
  #202
  de egyáltalán nem biztos hogy minket a puszta tudás kell a helyről, számunkra az intaraktív tudás a fontos, a gyakorlati tapasztalás, ahhoz meg ot kell lenni.
 • Epikurosz
  #201
  Á, ez nem igaz. Egy misszió keretében akár 6 modult is el lehetne indítani a Mars felé, amelyekből aztán csak kettő szállna le, vagy három. Sőt, a most indítandó szondákat már eleve úgy kellene tervezni, hogy adott esetben az ott leszálló űrhajósoknak valamilyen módon hasznára váljon, pld. mint tartalékáramforrás. A misszió végén a tartalék modulok (űrhajók) pedig más szerepet kaphatnának, pld. mint automatikus szondák a Jupiter, Szaturnusz stb. felé. Semmi nem veszne el.
  Mindössze, egységes, hosszútávú koncepcióra lenne szükség, csakhát ilyen nincs, és ez nagy hiba.
 • Kornan
  #200
  Csak az a gond,hogy minden kg fellőhető teher kincset ér.Nem biztos,hogy megengedhetnek maguknak redundáns megoldásokat,ugyanakkor a biztonság is nagyon fontos szempont a Columbia óta.Jó kérdés melyik a fontosabb inkább kevesebb felszerelés,amiből amúgy is nagyon kevés van vagy a tartalék rendszerek.
 • pipaxy
  #199
  Annyira én ezt nem is bánom. Egy marsutazás árából számos szondás missziót, programot lehetne finanszírozni. Ezek pedig sokkal szélesebb körben gazdagítanák ismereteinket.
 • Sanyix
  #198
  Kivitelezhető lenne már most is, megfelelő mennyiségű pénzzel és összefogással, de az utóbbi sztem nem fog összejönni soha :(
 • Epikurosz
  #197
  "A leszállóegységet is meg kell tervezni,bármi gubanc és ott ragadhatnak."

  Ezért írkálom én, hogy redundáns megoldások kellenek, mindenből legalább kettő, hogy vész esetén lehessen átszállni, meg ilyenek.
 • tothzozo
  #196
  Szerintem az első problémát maga az ember jelenti.
  Nem az űrben hanem itt a földön.
  Ahoz, hogy az emberek(egy része) elhagya a földet
  világméretű összefogás (globalizáció) szükséges.
  Ez pedig nem megvalósítható. (szerintem)
  De ha még sikerülne is, a mi unokáink is azért dolgoznának, hogy az ő unkokáiknak sikerüljön.
  Tehát ez egy globális többgenerációs probléma.
 • [NST]Cifu
  #195
  Ja, hát akkor a tv-ben marhaságokat mondanak és mindig itt mondják a tutit. Semmi baj akkor ezentúl ha hallok valami fontosat a tv-be akkor majd lehet idejövök és megkérdezem, hogy tényleg úgy van-e. Remélem nem gáz.

  Cseppett sem. :Ð

  Egyébként meg tényleg nem kell mindent elhinni, amit a TV-ben mondanak, sok dokumentumfilm van tele marhaságokkal. A kedvenc vesszőparipám e téren az, amikor az NG-n a X-35 esetén mellényt verve dicsőitik magukat, hogy a világon első esetben lépte át függőlegesen fel- és leszálni képes repülőgép a hanghatárt. "Csak" arról feledkeznek meg, hogy ezt már megtette a Dassault Mirage IIIV. 1966-ban, illetve a Jak-41M 1992-ben...

  De ha engem kérdezel szerintem az a marhaság, hogy bármilyen e földön létező szélsőséges helyet vagy körülményt összehasonlítasz egy marsutazáshoz. Teljesen külön dolog. Egy marskompon utazó ember elszakad az anyabolygótól 40 000000 km-re. Ráadásul nem kevés időt kell eltöltenie ebben a teljesen "elszigetelt" állapotban, mindentől távol amit valaha is ismert.

  Mi a különbség, ha mondjuk 1000 méterrel a tenger alatt, örök sötétségben dolgozol búvárruhában, és egy acélcsőbe bezárva élsz? Tényleg, miért is merül fel, hogy ezt egy űrutazáshoz hasonlítsam...?

  Azt mondta az ipse, hogy egy hónapon túl elkerülhetetlen a deresszió.

  A déli-sarkon található kutatóbázisokon cirka fél évig vannak teljesen elzárva a tél idején, amikor ugye szinte fel sem kel a nap, -50°C az átlaghőmérséklet, a leghidegebb időkben akár a -70, -80°C-ot is eléri, nyáron pedig "csak" -20°C van. És mégis emberek élnek és dolgoznak ott, a elzártsággal, depresszióval megküzdve...
 • Kornan
  #194
  Egy marsutazás jelenleg kivitelezhetetlen,ezért is tervezik 2030 és 40 között az indulást,addigra talán sikerül megoldani a problémákat.
  A lehető legkisebb terhet kell magukkal vinni,ráadásul ha bármi gond adódik csak magukra számíthatnak.A pszihológiai terhelés nem a legnagyobb gond az ellen valószínűleg megfelelő kiképzést kapnak és a föld legjobbjait fogják kiválogatni az útra,komoly vizsgálatoknak vetik őket alá.Inkább az orvostani hatások jelentik a legnagyobb gondot,folyamatosan kell ezdeniük ,mivel körülbelül 2 évet fognak súlytalanságban és alacsony gravitáción tölteni,és sugárzás védők ide vagy oda magasabb sugárzás éri őket,ha nem is halnak bele,nagy valószínűséggel rákosak lehetnek.A leszállóegységet is meg kell tervezni,bármi gubanc és ott ragadhatnak.Az,hogy menyibe fog kerülni arról ne is beszéljünk.Értelme nem sok van,hogy embereket küldünk oda inkább minél kifinomultabb robotokat kéne.Véleményem szerint ez inkább olyan presztízskérdés,hogy melyik kormány jut el oda előbb,és talán annyi értelme mégis van ,hogy gyorsítja a fejlődést,hiszen új,hatékonyabb technológiákat kell kidolgozni a sikeresség érdekében.
 • Epikurosz
  #193
  "Akashic Records"
  From Holistic Healing Definitions
  Definition:
  Some people believe that everything that has ever happened - every event, every thought, every action, every feeling since the beginning of time - has been accurately "recorded" in "Akasha," an astral light which exists beyond the range of our natural senses.
  Pronunciation: a-kaw-sheek rec-cords
  Also Known As: Akasha Chronicles, Akashic Library"

  Hűha!
 • Fenjoy
  #192
  Van ilyen neve Akasha Krónika:)
 • Epikurosz
  #191
  A fő importcikkem ez lenne: Geothermobacterium ferrireducens
 • Epikurosz
  #190
  Írtam ide egy hosszú fantasyt Epikurosz Marsi Királyságáról, de elveszett az éterben. Nem ismétlem meg, a lényege, hogy én lennék ott a király, és vízumhoz kötném a földiek beutazását. Cserekereskedelemet folytanék a Földdel, én adnék főleg vasat, cserébe kapnék gyarmatárut (fűszerek, selyem, gabona, arany stb.)
  Mivel a Marsnak két holdja van, ez komoly turisztikai bevételeket hozhatna. Dióhéjban ennyit.
 • CsőKujts
  #189
  Hát látod ezen is igen jót röhögtem. :) Thx!
  Amúgy egyetértek! :)
 • Epikurosz
  #188
  "állandóan rihegő röhögő ember vagyok és az ismerőseim közül ezért elég sokan irigyelnek is"

  Látod, ezért én is irigyellek, persze csak mértékkel, de gondoltam is, hogy ilyen ember vagy.

  Látod, te nem lennél alkalmas egy Mars-utazásra. Bummm!

  A Mars utazásra olyan emberek lennének alkalmasak, mint én például, akinek voltak depressziós életszakaszai, és megtanulta kezelni őket. Emellett, aszociális is vagyok (figyelem: nem antiszociális!), és kicsit mizantróp. Nos, helyben is vagyunk, ilyen emberek tették a legnagyobb földrajzi felfedezéseket, kezdve Vörös Erikkel, Vasco Gaman át Kolumbuszig, Scott kapitányig, Amundsenig stb.

  Szóval, minden amellett szól, hogy én mehetek a Marsra, te pedig nem. Hát akkor viszlát! :-)