Hunter

Észlelték az univerzum első pillanatait

Tudósok új bizonyítékkal álltak elő, ami alátámasztja azt az elméletet, mely szerint a világegyetem születésekor egyetlen másodperc töredéke alatt szubatomiról csillagászati méretekre duzzadt.

A felfedezés a NASA WMAP műholdjának adatain alapul, ami 2001-ben kezdte meg működését, feladata az univerzum elméleti kiindulópontjaként elismert ősrobbanás által hátrahagyott sugárzás hőjének mérése. Ezt a sugárzást nevezzük mikrohullámú kozmikus háttérsugárzásnak, egyben ez az univerzum legősibb fénye is. A WMAP adatai alapján a kutatók először 2003-ban jelentették be, hogy sikerült összerakniuk egy rendkívül részletes pillanatképet az univerzum ősrobbástól számított körülbelül 400 000 éves állapotáról, melyből megállapították többek közt a korát, összetételét és fejlődését.

A korábbi adatok szerint az univerzum megközelítőleg 13,7 milliárd éves. Az is kiderült, hogy az ősrobbanást követő 200 millió évben a körülmények nem voltak megfelelőek a csillagok kialakulásához, illetve a tudósok kiszámították, hogy a világegyetem körülbelül 4%-a látható anyag, 23%-a sötét anyag, míg a fennmaradó közel 73% sötét energia - bár utóbbi kettőről senki sem tudja mi is az valójában.


A most vizsgált fény az univerzum születésétől számítva megközelítőleg mindössze 300 000 éves. Ez persze így is évezredeket jelent az első másodpercekhez képest, mégis akárcsak a régészeknek egy foszília, ez a mikrohullámú kozmikus háttérben lévő fényminta is utal a korábban történtekre.

A Princeton Egyetemen tartott sajtótájékoztatón bejelentett új WMAP megfigyelések elárulják milyen volt az univerzum az ősrobbanást követő első trilliomod másodpercben, a mikrohullámú háttérből ugyanis a kutatóknak sikerült kiszűrniük egy új jelet, a "polarizációs jelet". Ez a valaha észlelt leggyengébb kozmológiai jel, erősségét tekintve század része a három évvel ezelőtt elemzettnek, és hőfoka is körülbelül egymilliárdszor kisebb, mint a Nap sugárzási hője.

A kutatók ennek a polarizációs jelnek a megfigyeléseiből készítették el a korai univerzum térképét, ami lehetővé tette az ősrobbanás elmélet egyik részelméletének, a "felfúvódás" tesztelését. A felfúvódás elmélet szerint az univerzum rögtön az ősrobbanást követően egy gyors táguláson esett át. Az elméletet már a 2003. évi adatok is nagyban alátámasztották, ám ez még nem volt perdöntőnek nevezhető, nem úgy, mint a mostani megfigyelés.



Az újszülött univerzum részletes térképe. A vörös foltok a meleg, a kékek a hideg területeket jelölik. A fehér vonalak a legősibb fény polarizációs irányát jelzik

David Spergel, a WMAP egyik kutatója szerint a folyamat egyetlen másodperc trilliomod része alatt egy üveggolyónyi területet nagyobbra tágított, mint a látható univerzum. Az új megfigyelések szerint ez a tágulás nem volt egyenletes: egyes területeken a folyamat gyorsabban ment végbe, mint másokon. A sűrűségingadozások nagyobbak az 1-től 10 milliárd fényévig terjedő méreteken, mint 100 millió fényévnyi arányokon, ami egybevág az elmélet által megjósoltakkal. Ezek az ingadozások vezettek az anyag csomósodásához, lehetővé téve a galaxisok kialakulását.

A csillagászat egyik fő kérdése, honnan származnak a csillagok és a galaxisok? A WMAP adatai szerint a válasz a kvantumingadozásokban rejlik, a galaxisok pedig hatalmas kvantum mechanizmusok. Az új felfedezések egyben közelebb vihetnek az emberiség egyik ősi, az eredetünket firtató kérdésének megválaszolásához, véli Brian Greene, a Columbia Egyetem fizikusa. A WMAP bár közvetlen válasszal nem szolgál, adatai azonban egy lépéssel közelebb visznek hozzá, azáltal hogy pontos, számszerű rálátást biztosítanak a világegyetem legelső másodpercére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sz4bolcs #180
    "étvágyat ézezhet, bár az inkább "magadévá tétel" kitalálhatod magadnak az étvágyat."
    -vágy az vágy. :) Amúgy nem mondasz újat, mert az össze többi vágy is így lett "kitalálva". = hamis énképzet.
  • plamex #179
    Én meg ebben hiszek:

    " Vagyok aki vagyok!" , " Én ölök és elevenítek, én sebesítek és én gyógyítok, és nincs, a ki kezemből megszabadítson."
  • Indestructible #178
    étvágyat ézezhet, bár az inkább "magadévá tétel" kitalálhatod magadnak az étvágyat.

    isten magát találta ki, aztán a saját képére teremtett

    volt egy halmaz a nagy vibrálásban, a "maradékok összege" ami azt "mondta" magára én... a többit ismeritek, és így persze hogy teljhatalma lehet, igazábol egy isten egy máker :)
  • sz4bolcs #177
    Tehát nem érez étvágyat sem? Semilyen vágyat?
    Ha nem, akkor nem él - nem született meg soha.
    Amúgy ha lélegzik, megvan a hozzá társuló érzete, amivel a tudata azonosulhat. Ha nem lélegzik, nem él. Lehetetlen, hogy valaki aki született, nincs meg a hozzá kapcsolódó érzete valamilyen formában.

    Az lehetséges, hogy érzeteivel ne azonosítsa magát, de ehhez először is szüksége van az érzetre.

    Amúgy épp erről szerettem volna írni. Meditációval megtapasztalható, hogy minden nem keletkező nem múló. Erről viszont nem lehet többet mondani, mert ez a tapasztalat gondolat, és érzék, felett áll, így mindenkinek magának kellene megtapasztalnia.

    Nekem akkor jött ez a tapasztalat, miután rájöttem, hogy mennyire hiábavalóság nem-kielégítő dolgokba kapaszkodni. És rászántam magam, hogy ezen a gondolaton is túllépjek.
  • plamex #176
    szerintem életképtelen lenne. Láttál te már gyereket közelről ?
  • plamex #175
    abban hiszel amiben akarsz ...
  • Indestructible #174
    jaja, addig a mig a szemedre füledre tapintásodra hagyatkozol, persze eddig azt tetted min 20 éve már, nem fogod megérteni..

    kiváncsi lennék vajon egy olyan csecsemö, aki ezek nélkül az érzékek nélkül születik, de mégis lélegzik tehát él, vajon kitalálna e magának egy világot, felébredne e az agya, én tudata, kreálna e társakat, kreálna e világot, hány személyiség héjja alakulna, hányszor felejtené el magát stb, csinálna e magának megfejthetetlen rejtvényeket csak hogy ne unatkozzon, persze ehhez tudni kéne inger nélkül születhet e bármilyen gondolat, vagy kell e a gondolathoz agy, test. azaz isten megszülethet e, csak a kvantumflukuációkból. hiszen egy ilyen finom szerkezet mint mi, mi sem vagyunk más, mint szerveződése a két maximum állapot variácóinak vagy skálának vagy mittomén
  • Indestructible #173
    Nekem az a MMORPG + Matrix elméletet jön be, megspékelve a reinkarnációs elmélettekkel, szerintem bőven volt már ideje akár a földön is kialakulnia egy extra fejledt civilizációnak, mi pedig egy kiképző a tanfolyamon veszünk részt mint friss belépők, muterunk lusta hogy megszüljön felneveljen minket, lombikban vagyunk rácsatolva a mátrixra, ha elég tapasztalatot gyüjtöttünk vagy meghekkeljük a rendszert, vagy arra érdemesek hogy beléphessünk "isten országába" a "menyországba" tehát kiéltük minden "lehuzó" sötétebb bugyrait a lelkünknek akkor üdvözülve leszünk odaát...
  • kukacos #172
    Lásd #81-es válaszom.
  • plamex #171
    haverkodnak ...
    vagy haverkodnak ?