Hunter

Lézer chipek és petaflop számítógépek

Másodpercenként 25 gigabitnyi információ átpréselésére képes lézeres kommunikációs chipeket mutatott be a japán NEC.

A rekord sebességű adatátvitelt optikai szálakon érik el. Ez sokszorosa a mai szuperszámítógépeknél alkalmazott tisztán elektronikus kapcsolódásnak, előrevetítve a petaflop szuperszámítógépek érkezését. A lézeres kommunikációs chipek elektronikus jeleket alakítanak optikaiakká, a hangsúly azonban az adatok közvetítéséhez alkalmazott szálakon van.

A NEC egy úgynevezett VCSEL (lézert kibocsátó vertikális üregfelszín) félvezető lézer diódát használt, ami elektromos áram hatására lézerimpulzusokat termel. A cég kutatási részlege gallium arzenid és indium gallium arzenid keverékéből állította elő a diódákat, indiumra cserélve a hagyományos alumínium komponenst, ezáltal fokozta a VCSEL eszközök hatékonyságát. Ezzel a lépéssel tovább gyorsult a lézerimpulzusok átvitele az optikai szálakon.

Az új VCSEL chipekből példátlan erejű szuperszámítógépek építhetők, az NEC szerint technikájuk döntő fontosságú lesz az első petaflop osztályú szuperszámítógép kifejlesztésében. Ez a gép elvileg ezertrillió matematikai számításra lesz képes másodpercenként és az NEC 2010-re jósolja az elkészültét. A japán cég nem titkolt szándéka, hogy visszaszerezze a szuperszámítógépek fejlesztésében az Earth Simulatorral 2002 és 2004 között elért vezető pozícióját. Ez a gép a japán Tenger-Földtudományi és Technikai Ügynökség yokohamai központjában működik. A japánoknak jó esélyük van erre, ismervén a jelenlegi, elektronikus adatátvitelen alapuló szuperszámítógépek korlátait, melyek "csupán" néhány teraflopos sebességen üzemelnek. Sok olyan szuperszámítógép is akad, ami a boltokban általunk is megvásárolható processzorok ezreit összekötve végzi számításait. A jelenlegi csúcs darab, az IBM BlueGene-je a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban azonban így is nem kevesebb, mint 360 teraflopra képes.

A sebesség mellett azonban van egy másik fontos tényező, ami meghatározza egy szuper­számítógép élet­képes­ségét, ez pedig a költség­oldal. Azzal szinte mindenki egyetért, hogy a VCSEL chipekből elké­pesztő telje­sítményű számító­gépeket lehet majd építeni, az azonban már kérdéses, hogy ki lesz az, aki megen­gedhet magá­nak egy ilyen gépet. Min­dez annak fényé­ben érde­kes, hogy a VCSEL chipek elvi­leg olcsóbbak lesznek, mint a hozzá hason­ló optikai tech­nikák, pél­dául az indium-foszfid léze­rek. A szakér­tők szerint olcsóbb lenne a számtalan elektronikus kapcso­lat egyet­len "adatcsőben" egye­sítése, vagy több optikai jel egy kábelben történő továbbítása, azaz az úgyne­vezett hullámhossz elosztásos multiplexelés.

Az ár mellett felmerült az a kérdés is, hogy hogyan látnak el árammal, illetve hűtéssel egy megfelelő memória mennyiséggel rendelkező petaméretű rendszert. Azonban mindezek ellenére az NEC magabiztosan tekint a jövőbe a petaflop szuperszámítógépeket illetően. A cég szóvivője szerint egy ilyen géppel a teljes emberi test szimulálhatóvá válna a génektől egészen a sejteken át az összes szervünkig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RaKmaTakaTa #59
    És valóban, még mindig a kettes számrendszer fogjai vagyunk a számítástechnikában, ami egyszerű, de kétlem hogy mesterséges inteligencia építésére alkalmas lenne...
    Kiváncsi leszek mikor térünk át többszintű adatkezelésre és tárolásra (értsd: kettes számrendszertől nagyobb számrendszer használatára a számtech-ben). Az már más kérdés, hogy például egy hármas vagy négyes számrendszeren alapuló logikai kapu megépítése eléggé bonyolultnak/lehetetlennek hangzik. :(

    Mostanáig mérgelődtem, hogy a procigyártók és szoftverfejlesztők mikor térnek már át az olcsó, tömeges, többmagos, többprocis megoldásokra. Főleg az intel BX csipkészletének idejétől húztág az idegeimet a majdnem haszontalan órajel versennyel. Hát a gyártók/fejlesztők részéről ez a lépés sokkal tovább tartott, mint gondoltam... így elméletileg a kettes számrendszerről áttérés is messze a jövőbe mutat... :(
  • dez #58
    Mire gondolsz? A kvantumgépekre? Az még kísérleti fázisban van, hiányos a technológia. A logikai kapukon alapuló gépek esetén meg nincs egyszerűbb és nagyszerűbb a bináris számrendszernél.
  • messen #57
    Áve!

    Szerintem vicces, hogy a jelen kor nagy koponyái még mindig nem tudtak elszakadni a bináris számrendszertől. Pedig a technológia adott...

    Csürsz!
    Én
  • dez #56
    Ezek azért erősen csak becslések. Ilyen-olyan modelleken alapulóak. Nem is tudom, hogy jöhetett ki, mert ugye az agy nem ilyen direkt módon számol. (Egyébként Plutónium kedvéért flops.)
  • hehehehe #55
    jah igen az a mondat telleg eleg fura lett:) nah kb arra akartam utalni vele hogy nehany helyen irogatjak hogy az agy szamitasi teljesitmenye sok sok teraflop lenne ha lehetne igy merni, es egy ember altal irt MI-nek nem valszinu hogy eleg lenne az a kapacitas.bar fene tudja, ha csak gepben letezne kiesnenek rogton a mozgasert felelos reszek meg ilyenek...most igy utolag mar magam sem igazan ertem miert kezdtem el errol irni na mindegy:D neha kicsit szetszortnak erzem magam..:)
  • dez #54
    "ha lesz is sokkal nagyobb szamitasi teljesitmeny kell majd neki mint amennyit az emberi agy nyujtani tud."

    Ez a mondat nem teljesen világos előttem. :)

    "senki nemtud tokeletes programot irni(ilyen osszetettsegut)."

    Az agy sem tökéletes, mégis működik. Sőt bizonyos szintig a sérüléseket is kompenzálni tudja.

    Amúgy - a mai legelterjedtebb elképzelések szerint - az agy építőköveinek (neuronok) működése egyszerű (így egyszerű rutinokkal szimulálható), csak épp sok van belőlük, és nem ismert a pontos szerkezetük és funkciójuk a belőlük álló nagyobb egységeknek. Azaz nem a programozás a nehéz, hanem az ismeretek hiányosak. [Én kicsit máshogy gondolom.]
  • hehehehe #53
    nem lehet tudni hogy a tobb 1000 vagy megtobb algoritmusbol nem lehetne egy egeszet osszeallitani.amugy enis azon az allasponton vagyok hogy nincs meg program hozza.ha lesz is sokkal nagyobb szamitasi teljesitmeny kell majd neki mint amennyit az emberi agy nyujtani tud.senki nemtud tokeletes programot irni(ilyen osszetettsegut).
  • Tiberius B #52
    Nemtom, vmi megmagyarázhatatlan okból a relativitáselmélet nem annyira fura, mint a kettős természet, de lehet azért, mert nem lett még nekem rendesen és elfogadhatóan elmagyarázva: miért?, mikor?(?), hogyan?, bár ezek elég szubjektívek. Na mindegy, inkább hagyjuk.
    A világegyetem valójában furább, bár egyszerűbb, mint gondolnánk.
  • dez #51
    Mint mondta már valaki, még nincs is mit futtatni. Kezdemények vannak, félkész elméletek, de ezek is inkább csak részfunkciókra.
  • hehehehe #50
    erdekes lenne ha mukodne azon a gepen az MI. arra lennek legjobban kivancsi hogy vajon okosabb e nalunk...vagy ha nemis az legalabb logikusabban gondolkodik e...ertem ezalatt hogy tud egy maganal jobb MI-t tervezni...ami ugye megintcsak tervezne egy nala jobbat es el is ertunk a szingularitashoz:)