JohnnyCage

Szuperszámítógép kutatja az univerzum titkait

Nagy-Britanniában a napokban mutatták be azt az új szuperszámítógépet, amelyet a tudósok a világegyetem titkainak és eredetének megfejtéséhez fognak felhasználni.

A 2 millió dolláros rendszer, amely a brit egyetemeken megtalálható legnagyobb szuperszámítógép lesz, Európában is a legnagyobb teljesítményű számítógépes rendszerek között szerepel majd. Az új gép nem kap egyszerű feladatot, a University of Durham (Durhami Egyetem) kutatói a világ legnagyobb kérdését próbálják majd megválaszolni segítségével: Hogyan született a világegyetem?

"Az új szuperszámítógép lehetővé fogja tenni számunkra, hogy végigkisérjük az univerzum fejlődésének folyamatát az Ősrobbanástól napjainkig" - mondta Carlos Frenk professzor, az egyetem egyik fizikusa. "A tudomány egyik legnagyobb kihívása elé néz: az univerzum keletkezésének folyamatát kell megértenie". Az új számítógépet a brit kereskedelmi és ipari államtitkár, Patricia Hewitt leplezte le kedd este.


Az elmúlt 40 év óriási fejlődése ellenére a csillagászoknak még rengeteg megismernivalójuk van a távoli űrrel kapcsolatban. A legtöbb szakember jelenleg az Ősrobbanást tartja a világegyetem legvalószínűbb keletkezési módjának, vagyis, hogy 15 milliárd évvel ezelőtt a világegyetem, ami akkor egy teniszlabda méretű golyót jelentett, óriási robbanással szétrepült, és "darabkái" azóta is szüntelenül távolodnak egymástól. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy honnan került oda az a bizonyos "teniszlabda", az hogyan keletkezett. Ezenkívül meddig távolodhatnak egymástól az univerzum "darabkái", hol van a határ, mert ugyebár valahol vége kell lennie az univerzumnak is. Ha viszont az univerzumnak is van határa, akkor mi van azon túl? Ezeket és hasonló a részleteket illetően a tudósok mindmáig ellentétes véleményen vannak.

A Durhami Egyetem szóvivője úgy véli, egy számítógép, amely másodpercenként 10 milliárd számítást képes elvégezni, segíthet megoldást találni a rejtélyekre. "A rendszer megfigyelések milliárdjait elemzi ki, mint például a csillagok, ködök, galaxisok, és rejtélyes fekete anyagok viselkedése világegyetemszerte, és kiszámítja, hogyan alakultak ki a galaxisok és naprendszerek, valamint hogyan fejlődtek" - mondta a szóvivő.


A szuperszámítógépet a SUN Microsystems készítette. A gép memóriája 11 ezer CD-ROM lemez tartalmának eltárolására képes. Az új szupergép üzembe helyezése alig néhány nappal azután fejeződött be, hogy kaliforniai tudósok állítólag bizonyítékot találtak földönkívüli baktériumok létezésére az atmoszféra legfelső régióiban. A felfedezés alátámasztani látszik azt a sokat vitatott feltevést, miszerint az élet az űrből érkezett a Földre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lacc #4
    Hát, bazze, hülye vagyok én ehhez, akkor ez már meg tud fejteni mindent, mer gyors?