Hunter

Véget érhet a fájdalmas fogtömések kora

A szintetikus anyag képes a kisebb lyukak fájdalommentes betömésére, mitöbb az eljárás nem csupán kellemesebbé teszi a beavatkozást, de kevesebb károsodást is jelent a sérült fogra nézve.

Egy szintetikus fogzománcnak köszönhetően a fogorvosok elrakhatják fúróikat, és talán a páciensek is kevésbé szorongva üldögélnek majd a várótermekben. A lyukak képződéséért egy szájbaktérium a felelős, ami savat termelve elkezdi fogyasztani a fog számára védelmet nyújtó zománcrétegét. A bőrrel vagy a csontokkal ellentétben a fogzománc sérülés esetén nem regenerálja önmagát. Az esetek többségében a rések túl kicsik voltak a fogtömő anyagok számára, hogy megfelelően megkössenek, ezért a fogorvosoknak fúróval ki kellett tágítaniuk a sérült részt, ami azonban a fog egészséges területének egy részét is eltüntette.


Az új anyag használata előtti és utáni állapot egy fogon

Az új eljárást a tokiói FAP Fogászati Intézet csapata dolgozta ki Kazue Yamagishi vezérletével. A csapat rájött, hogy egy, a természetes fogzománcot is felépítő hidroxi-apatit kristályokból készített finom massza képes mindössze 15 perc alatt kijavítani a kisebb lyukakat. A massza hosszú kristályokkal tölti ki a lyukakat, ami végül hozzáragad a fog saját szerkezetéhez. Az eddig alkalmazott fogászati anyagok mesterséges mivoltuk miatt teljesen eltérnek a fog anyagától mind összetételükben, mind szerkezetükben, ezért a tapadásuk sem teljesen tökéletes, az érintkezési pontoknál fogszuvasodás léphet fel.


Az új anyag leghatékonyabban a zománcréteg sérülésének korai szakaszában alkalmazható, használata azonban különleges odafigyelést igényel, mivel a kristály növekedése érdekében egy erősen savas elegyről van szó, ami igen fájdalmas lehet, ha a fogínyhez ér.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #67
    Fogalmam sincs, miért kellene ilyen drágának lennie. Ózont előállítani filléres dolog. Szerintem most az újdonság varázsát használja ki néhány fogorvos. Néhány ismerősöm igénybe vette már ezt, és egy szóval sem mondták, hogy olyan drágán csinálták volna meg nekik. (Persze lehet, hogy egy teljes "fogregenerálás" összességében már nem olcsó dolog. Mondjuk egy aranytömés - lásd alább - sem sokkal olcsóbb...)

    Fertőtlenítések: úgy hallottam, semmelyik sem 100%-ig megbízható, és igen komoly problémák forrása lehet egy rosszul fertőtlenített fog. (Nem csak helyi problémákat okozhat, emiatt nagyon nehéz lehet diagnosztizálni.) Az ózon mindent megöl.

    Tömés vs. "fogregenerálás": ma nem létezik olyan tömőanyag, ami minden problémától mentes lenne. (Talán az arany a legjobb, feltéve, hogy nincs - akár rejtett - intolerancia iránta, de az sem olcsó mulatság.) Tehát, nem kérdés, mi a cél.
  • dez #66
    ("Csak" 80 éve tudják, hogy káros.)
  • valaé valaé ná #65
    Rendben nem én döntöm el, de számos fertőtlenítő eljárás létezik ami nem ennyire drága, viszont kipróbált.
    Ez az eljárás túlságosan új, én nem vagyok meggyőződve a hatásosságáról és az ártalmatlanságáról.
    Valahogy azt veszem ki a szavaidból, hogy ezt tökéletes eljárásnak tartod. Pedig nincs olyan.
    Felelőtlenség csodaszerként beharangozni, amikor inkább marketingszagú az egész.
  • Tetsuo #64
    Az EUban tilos (lesz?) a zamalgám tömés!
  • dez #63
    Használják arra is, amit nobook írt. (Gyökérkezelésnél kötelezővé tenném, mert a hagyományos fertőtlenítő eljárások nem 100%-osak, és az ott maradó anaerob bacik erős mérgeket termelnek. Ez persze jól el van hallgatva, így 'nem is kell vele foglalkozni'.) Azt meg ne te döntsd el, hogy pl. én hajlandó vagyok-e inkább egy fogat megmenteni, mint pl. a PC-re költeni.
  • valaé valaé ná #62
    Ha kihagyod az ózont, akkor is meg lehet csinálni, csak olcsóbban :-)
    De az ózonterápia nem ez, amit leírtál. Ott gyakorlatilag még nem lukas fogakat kezelnek sok alkalommal, hogy egészségesebb legyen.
    A magyar szájhigéniés és anyagi körülmények között teljesen irreális. Majd 50 év múlva talán.
  • valaé valaé ná #61
    Az másfajta tű volt :-).
    Idegtű amit gyökérkezeléshez használnak.
    És sajnos valóban bele tud törni, ha megszorul.
    Az injeckció fájdalmas lehet, ha eltalál egy kisebb ideget, vagy túl gyorsan adják és feszül.
  • nobook #60
    Az ózonterápia nem parasztvakítás! Ennek köszönhetem, hogy egy fogam megmenekült az enyészettől. Ugyebár a mai modern fogászat minden alkalommal a fog egy részét elfúrja, ezáltal szép lassan az ember elveszti a fogát. Az én egyik fogamnak már csak a szélei voltak meg. Nem igazán lehetett már honnan fúrni. Korona vagy húzás, vagy vmi más csodálatos módszerrel persze lehet élni, de azért én mégis csak inkább a saját fogamhoz ragaszkodtam. Az ózon kezelés semmi mást nem csinál csak fertőtlenit, emiatt nem kell fúrni. Raknak bele egy ideiglenes tömést ami mindenféle csuda anyagokat tartalmaz (kalcium, fluor, passz?). Ez egy pár hónapig benne figyel. Ez alatt a fog belső anyaga regenerálódik. Majd újabb ózonizálás, és végül a tömés. Annyi még fontos, hogy csak a rágófelületen keletkező lyukak kezelhetőek íly módon. Nekem dúrván 30e pénzbe került ez az egy fogam. Ez elég friss tapasztalat kb. fél éve történt, de azóta tökéletes. Hogy meddig fog tartani azt nem tudom, de azért az semmikép sem igaz, hogy az ózonfogászat parasztvakítás.
  • RelakS #59
    Legalább kihúzza (úgyis több már a tömés, mint a fog), és a fennmaradó hely kárára ki lehet igazítani az elöl lévő szénabogját...
  • Tetsuo #58
    Nekem volt olyan h az injekció jobban fájt mint a fúrás. Gyanítom megszaladt a tű egy kicsit..
    Hallottam (Téten) egy kislánynak beletörték a fogába a tűt, de nem szóltak neki; később a győri kórházban operálták ki..