Skoal

A zene gyógyítja az agyat?

A zene, különösképpen Mozarté, gyógyhatású lehet epilepsziás betegek esetén, állítják tudósok. Rövid részletek Mozart K448-as szonátájából csökkentették az epilepsziás rohamokat egyes pacienseknél. Most újabb kutatásokat szorgalmaznak, hogy kiderítsék, vajon más zenéknek is lehet-e ilyen pozitív hatása az agyunkra.


Az epilepsziás rohamokért az agy ezen kis részei a felelősek

John Jenkins professzor, aki nemzetközi kutatásokat végez a zenés terápia területén, kijelentette, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy más típusú zenék is kiválthatják agyunkból a 'Mozart-effektust'. Mint mondta Mozart zenéinek struktúrájához Bach egyes művei hasonlítanak a legjobban.

Azoknál a betegeknél, akik alig tízpercnyit hallgattak meg a zeneműből rögtön egy tesztet végeztek el. Ez a tízperces kezelés is javulást okozott a térbeli képességeikben, mint például papírvágás és hajtogatás. A patkányokon végzett tanulmányok is ezt bizonyítják. Azok a példányok, melyekkel a K448-as szonátát hallgattatták sokkal hamarabb kitaláltak egy útvesztőből, mint azok a társaik, melyek egyáltalán nem vagy csak minimális mértékben hallottak zenét.

Másfajta tesztekben gyerekeket vizsgáltak. Azok, akiket hat hónapig szintetizátoron tanítottak zenélni, többek között Mozart műveivel is foglalkoztak, sokkal jobban teljesítettek, mint azok a társaik, akik ezalatt az idő alatt a számítógépekkel ismerkedtek. Annak ellenére, hogy más kutatóknak nem sikerült hasonló eredményeket produkálni, Jenkis professzor bizakodó kutatásaival kapcsolatban és hiszi, hogy érdemes ebben az irányban folytatni a kutatásokat. Az eddigi tapasztalatok elegendőek ahhoz, hogy további kutatásokat végezzünk munkatársainkkal. Mozart hallgatása legalább tartogat némi reményt az epilepszia kezelésére - mondta. Vizsgálatok már kimutatták, hogy zenehallgatás közben agyunk különböző területein keletkeznek ingerek.

Az agyunk balféltekéje dolgozza fel a ritmust és a hangmagasságot, míg a jobbfélteke a hangszín és a dallam felismerésén fáradozik. Jenkins szerint zenehallgatás közben agyunk legfontosabb részeit stimuláljuk. Ennek ellenére elhatárolódik attól, hogy olyan kijelentéseket tegyünk kísérletei és eredményeivel kapcsolatban, hogy azok gyógyítanák az epilepsziát. Mint mondta, sokkal több munka, megfigyelés és kísérlet szükséges a Mozart-effektus megfejtéséhez. Egy másik társaság is előrukkolt egy saját és független tanulmánnyal a zene gyakran rejtett erejével kapcsolatban. Írásuk címe: A zene ereje. Ebben hasonló következtetéseket vonnak le a szerzők, mint Jenkins professzor. Valahogy én is osztom igazukat, a ZENE a végső tudatmódosító.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • netrunner #13
    Tudod mi volt a Quake1 audio? NIN, ha nem ismered, menj egy egy zeneboltba és vedd meg egyik albumukat....az az audio track közel nincs olyan durva mint egyes albumaik...
    Egyébként kinek mitől gyógyul az agya.. Én imádom a Metallicát is, a fent említett zenekart is, és még sok egyéb zenét is de Mozartot nem hallgatok. Bár elismerem műveit, de hülyét tudok kapni a fanatikus kasszikus-zene hallgatóktól: "csak ez az igazi, csak ez a jó, a többi zene egy kalap sz**", és valami oknál fogva úgy érzem, hogy le is nézik a magamfajtát. Pedig lehet, hogy más zenének is van akkora "komplexsége", mint Mozartnak, csak ezt nem hajlandók észrevenni.....
  • Lacc #5
    Kíváncsi vagytok, hogy hatna az epilepsziásokra, ha beraknék egy frankó Metal-os muzsikát. Max hangerőn!
  • silanor #4
    En ezt a hirt mar lattam volahol a TV-ben.
    Asszem a spectrumon