Hunter

Új hangszer a számítógépes zene szerel­meseinek

Egy új digitális hangszer csellószerű kezelői felülete háttérbe szoríthatja a számítógép billentyűzetének nyomkodását, és alkalmazásával a high-tech zenészek végre kiléphetnek a villódzó képernyők mögül.

A "String Thing" nevű eszközt az Interaction Design Institute Ivrea hallgatója, Benjamin Dove tervezte, aki reméli, hogy hangszerének lézerfényei és szokatlan hangzása gazdagabb élményt nyújt majd a hallgatóságnak. "Ez olyasvalami, ami mindenki szemszögéből nyújt valami érdekeset" - mondta Dove, aki régebben maga is csellón játszott. A számítógépes interfész egy állítható, üreges eszköz, melyhez négy, nagyjából párhuzamos, vékony fémcső csatlakozik. A hangképzés ezek végigsimításával vagy ütögetésével érhető el. Dove szerint a közönség számára is látható mozdulatok eltüntethetik a számítógépes zene gépiességét és vizuális sivárságát, már ami a zenész tevékenységét illeti.



A hangszer két jól látható részre különül el: a hosszú részen ujjaink mozgatásával a hangmagasságot tudjuk állítani, míg a másik kéz ujjaival a rövid részen olyan dolgok szabályozhatók, mint a hangerő és a tempó. Egy-egy lézermutató ragyog végig minden rúdon, melynek célja a pengető mozgásának közvetítése egy, a két rész között átnyúló hídon elhelyezett parányi webkamerának. Amikor a zenész megérinti a rudakat, az ujj megtöri a lézerfényt, ami így visszaverődik a kamerába.



A visszaverődött fényt egy külső számítógépen elhelyezkedő videofeldolgozó szoftver - ami szintén Dove fejlesztése - olvassa le, és egy MIDI átalakító segítségével hangokká alakítja azt. A fémrudak alatt egy elektromágnes helyezkedik el, melynek célja, hogy visszajelzést produkáljon az emberi érzékszervek számára. Amikor a zenész megnyom egy rudat, a fém kölcsönhatásba lép a mágneses mezővel és rezgés alakul ki a rúdban. Nagyobb nyomás nagyobb rezgést idéz elő, azt az érzetet keltve a zenészben mintha egy húros hangszeren játszana.



A String Thing alján elhelyezkedő kapcsolók különböző beállításokat tesznek lehetővé, és segítségükkel minden egyes rúd hangerejét szabályozhatjuk. Dove szerint a hangszer és az interfész elkészítése egyáltalán nem kerül sokba, és hozzátette, hogy alapvetően bármilyen képzettségű zenésznek bátran ajánlja a hangszert. Természetesen azok, akiknek van tapasztalatuk húros hangszereken, eleve előnyben vannak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #23
    Valaki nagyon ráállt a zenére.
  • Ferrer #22
    :)
  • wooten #21
    Hát ez egy sz#r! Utálom a számítógépes zenét!!!! Az nem is zene!!!
  • Aspyrin #20
    rohadt jól néz ki, de lehet, hogy egy kissé törékeny a kicsike
  • gordonmail #19
    én csak azért fogok venni, mert tesóm is zongorázik és vatterom mindig azzal piszkál h miért ülök mindig a gép elött..így nem mondhassa, ha meglát, hogy a számítógép billentyűzetét nyomkodom ;-)
  • [HUN]PAStheLoD #18
    ROTFL, jól néz ki, olyan scifis beütése van, kíváncsi vagyok mikor jelenik meg a zenekarokban ^.^
  • szacsi #17
    vagy miért nem mindjárt chapman stick...? (:
  • dh #16
    hehehhe, igaz, de mi a fenéért, cselló szerűt csinált, van kemény 4 húr, ami jó vastag, mint a basszusgitáron, meg a másik hogy eléggé lekorlátozza a zenei hangmagaságok szabadságát. Mondjuk hogyha csinált volna egy gitárt, amin mondjuk 6 húr van, az már izgibb lett volna, az szerintem sokkal okosabb lett volna........ de igaz a midi már eléggé régi kellene valami új, mert még mindig gagyi, és állandóan problémázik valamit.....
  • CsabiDuke #15
    LOL! a Leszámítva szó az azt jelenti hogy azon kívül a leg egyszerűbb, hogy az is elég egyszerű!! LOL
  • nenad #14
    izomVa'lasz rulz...
    :)