Hunter

Infrahang vagy szellemjárás?

Rejtélyes körülmények között elalvó gyertyák, furcsa érzések és borzongás. A felsorolt jelenségeket nem feltétlenül a kísértetjárta házak szellemei okozhatják, sokkal inkább egy rendkívül alacsony frekvenciájú hang, ami az emberi fül számára nem hallható.

Brit tudósok egy irányított kísérletben bebizonyították, hogy az infrahangnak nevezett basszus hang bizarr hatások egész sorát idézi elő az emberekben, beleértve az aggodalmat, rendkívüli szomorúságot és dermedtséget, alátámasztva azokat a nézeteket, mely szerint van kapcsolat az infrahang és a különös érzések között.

"Normál esetben nem halljuk" - mondta Dr. Richard Lord, az angliai Nemzeti Fizikai Laboratórium akusztikai tudósa. Lord és kollégái, akik az infrahangot egy hét méteres csővel állították elő és hatásait egy koncert 750 résztvevőin tesztelték. Persze az infrahang természetes jelenségként is létrejöhet. "Egyes tudósok felvetették, miszerint ez a hangszint jelen van több állítólagos szellemjárta helyen, különös érzeteket keltve az odalátogató emberekben, amit ők egy szellemnek tulajdonítanak. Felfedezéseink ezeket az elképzeléseket támasztják alá" - magyarázta Richard Wiseman professzor, a dél-angliai Hertfordshire Egyetem pszichológusa.


Egy szellemfénykép; infrahang hatás okozná a furcsa érzéseket?

Az első irányított infrahang kísérletben Lord és Wiseman egy londoni koncertteremben négy zenészt játszatott, némelyiket megfűszerezve egy kis infrahanggal, majd megkérték a közönséget, hogy írják le a zenével kapcsolatos reakcióikat. A közönség nem tudta mely zeneszámok tartalmaztak infrahangot, azonban 22 százalékuk szokatlanabb élményről számolt be, amikor az jelen volt a zenében. A "szokatlan élmény" alatt nyugtalanságot vagy szomorúságot, borzongást, idegesítő undort vagy félelmet éreztek.

"Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az alacsony frekvenciájú hang képes kellemetlen érzeteket kelteni az emberekben még akkor is, ha tudatosan nem érzékelik az infrahangot" - tette hozzá Wiseman, aki a Brit Tudományos Társaság konferenciáján jelentette be felfedezését.

Az infrahangot létrehozhatják viharok, szelek, bizonyos időjárási körülmények, és egyes földrengéstípusok. Az állatok, mint például az elefánt, szintén alkalmazzák az infrahangot a kommunikációhoz vagy fegyverként az ellenség elijesztéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csgery #20
    Végül is ez igaz. ÉS ha megnézitek, miért van lekapcsolva a villany? Csak a kamera (fényképezőgép felől) jön a fény.
  • babajaga #19
    "Egy szellemfénykép"

    Szellemfénykép az anyád kínja. Bárki előállíthatja ha nagy mennyiségű cigarettafüstöt egy elemlámpával megvilágít. A férfi háta mögött a konyhabútorokon látszik a fény.Az a köríves erős fény jellemző az elemlámpákra.Érteni kell a fotózáshoz nem feltételezgetni.
  • Lanyaworks #18
    az oké, hogy furcsa érzést vált ki, ha infrahangot "hallasz", nade az a szellem ott a képen hogyan alakult ki? egy megoldás már elhangzott (cigifüst), de azt pl. az infrahang hogyan csinálta oda? érdekes fizikai jelenség lehet (hanggal fényt állítani elő)
  • SirBubu #16
    és hol voltak a fények, vaddisznók és elefántok: a nyúl mögött?
  • mireez #12
    na, ez egy értelmes hír, ezt nevezem! le a sok láma szellemkedővel:)))

    Most már a sok hülyének nem kell fosnia a szellemektől:)
  • poach #8
    Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy elefánt.....
  • zippofcy #7
    Bezzeg ha en fingok meg a szomszed is hallja. Nem igazsag.
  • Bonewerkz #6
    a szellemjaras temakorben sok minden mas is jelen van, es ezek a hm... tudosok kiragadtak 1 jelensegcsoportot, amit meg tudnak magyarazni, csak eppen az infrahang nem magyarazza meg az elalvo gyertyakat (legfeljebb a gyertya furcsa lobogasat, de ha mar elalszik, akkor az infrahang nyomasa akkora, hogy betornek az ablakok osszedol a haz, es a szervezet is megsinyli...) a spontan telekinezist, poltergeist effekteket, es azt, hogy miert kotodik gyakran bizonyos szemelyekhez (talan tudobajos, es infrahangon horog:D)
  • Aspyrin #5
    Elbasztátok ! Az éjszakai elefánt volt ! :-D
  • awender #2
    Pedig nem, hanem egy elefánt.