Franczy

Újgenerációs 3D-s televíziózás a láthatáron

A németországi Heinrich Hertz Intézet (HHI) kutatói a napokban bejelentették, hogy jelenleg olyan új technológiák kifejlesztésén fáradoznak, melyek alkalmazásával minden eddiginél nagyobb felbontású televíziózás lesz majd megvalósítható, mely azonban nemcsak élesebb képével, hanem háromdimenziós hatásával és a nézőpont megváltoztatás lehetőségével kecsegteti majd a televíziónézők millióit.

A fejlesztők elmondása szerint az Interactive Virtual View Video (IVVV) névre hallgató új televíziós rendszer esetében nem az eddig már számos más fejlesztőcsapat által használt 3D-s grafikus engine-eket kívánják majd használni, hanem fotorealisztikus képeket. Az egyelőre még elég futurisztikusan hangzó elképzelésben minden bizonnyal van valami, hiszen a fejlesztőcsapat az IVVV terveivel talán nem véletlenül nyerte el az idei IBC konferencia elnöki díját.

Christoph Fehn, a Heinrich Hertz Intézet fejlesztőcsapatának az egyik tagja elmondta, hogy az IVVV első kísérleti verziójában három nagyfelbontású, dekóderrel ellátott kamerát használnak, melyeket a német kutatók Hyperboxnak neveznek. Ezek a Hyperboxok egy negyedik dobozba küldik át az általuk felvett audiovizuális adatokat, ahol aztán a panorámaszerű képek és a háromdimenziós hangok elkészülnek. A kísérleti eszköz által szolgáltatott képi- és hanganyagot egyelőre csak egy fejre szerelhető sisakkal lehet élvezni, de a fejlesztők szerint hamarosan elkészülhet majd egy olyan rendszer is, melyben három nagyfelbontású projektor lesz felelős a kép létrehozásáért. A kutatók egyébként ezt a rendszert a tervezőasztalon elektronikus mozinak nevezték el.

Az intézet kutatói elárulták, hogy jelenleg több párhuzamosan futó projekten is dolgoznak, és az egyik ilyen projekt azzal kísérletezik, hogy a kétdimenziós képekből hogyan lehetne kinyerni mélységi adatokat. A kutatók szerint a jövőben például a sportesemények helyszínein több kamerát használnak majd, mely kamerák képét a megfelelő eljárással valós időben (real-time) úgymond összeadják majd, és a képeken szereplő objektumok felismerését is megoldják majd egy speciális objektumfelismerő rendszer segítségével. Az otthonukban televíziót néző embereknek pedig a rendszernek köszönhetően olyan érzetük támad, mintha meg tudnák fogni a háromdimenziós képeken szereplő objektumokat. A kérdés már csak az, hogy vajon mikor lesz ebből az új technológiából valóság?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #14
    Elsa Econo 4D Monitor? :)
  • Joe #11
    Egyenlőre még a HDTV sem terjedt el. Ráadásul egy jobb hagyományos TV ára is valahol 500.000 és 1.500.000 között van. A TV valahol beragadt és nem fejlődik tovább. A PC-re kapcsolt kivetítőnek lenne egy jó esélye leváltani a kőkorszaki szakit, de ezeket sajnos főleg előadások segítésére használják, ezért aranyban mérik az árát.
  • TV #10
    Hmm. Három projektor :) Darabonként pár mila egy olyan. Gondolom ezek pedig a drágábbakból valók.
    Lehet nem kéne vacakolni sisakokkal meg kivetítőkkel. Egyenest az agyba kéne nyomni a jelet :)
  • CSOCSO #7
    hm majd errer milyen jo lesz kikötni a ps2t vagy a GC-t:)
  • Mike #6
    jaja. eloszor legyen megfizetheto egy plazma. ne 4 milio, hanem mondjuk fel.
  • tomcool #4
    csak a lényeg maradt le :-) szóval az ilyen filmeket egy ilyen TV rendszeren nézhetnénk otthon!
  • tomcool #3
    azért nem bánnám ha pár év múlva az olyan látványvilágú filmeket mint pl. a Jurassic Park sorozat, Star Wars , stb.... Az lenne ám a Kánaán!!!!
  • tomcool #2
    Hát ez nagyon jól hangzik, de ha lesz is belőle valami, sajna mi még egy jóideig nem tudjuk majd megfizetni (pl: plasma tv, stb...) :-(