Hunter

Furcsa objektumra bukkant az Opportunity a Marson

A NASA Opportunity marsjárója egy érdekes objektumba botlott, ami feltehetően egy meteorit lehet. A Meridiani Plánum sík vidékén igencsak kiugró, fura kinézetű "kőzet" a robot Mini Hőkibocsátási Spektrométerének (Mini-TES) mérései szerint fémből van.

"Mi is nagyon kíváncsiak vagyunk mi lehet ez. A beérkezett Mini-TES adatok arra utalnak, hogy valójában fémet tartalmaz" - nyilatkozott Steve Squyres, a marsjáró küldetés vezető tudósa. "Arra kezdünk gyanakodni, hogy egy meteorit lehet a szóban forgó objektum, azonban ez még csak egy nagyon előzetes feltevés." Az Opportunity jelenleg a belépési hulladék - a robot a Marsra egy évvel ezelőtt történő landolásakor lehulló anyagok - vizsgálatával van elfoglalva. Nem túl távol a hulladék mezőtől árválkodott egymagában a homokos felszínen a furcsa, először kőzetnek tűnő objektum, ami rögtön kitűnt a kietlen tájból.

Klikk ide! Klikk ide!
A marsjáró hőpajzsának darabjai - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Squyres hangsúlyozta, még túl korai az objektum meteoritként való azonosítása. A marsjáró irányítóinak következő lépése az objektum óvatos megvizsgálása az Opportunity IDD robotkarjával, melynek csúcsán több tudományos műszer is található. Amint kinyújtják az objektum irányába, a kar a ráerősített eszközökkel nagy részletességgel tudja tanulmányozni szerkezetét. Az IDD-n egy mikroszkópos képfelvevő, egy Mössbauer spektrométer, egy alfa részecske röntgensugarú spektrométer és a kőzetcsiszoló eszköz helyezkedik el.

Klikk ide! Klikk ide!
A feltételezett meteorit - klikk a képekre a nagyobb változathoz

"Következő lépésként óvatosan szemügyre vesszük az IDD műszerekkel, melyek segítségével biztos következtetéseket vonhatunk le" - tette hozzá Squyres.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caine #66
    Golflabda.
    Marsi.
    Nem Anikó.
  • Emmegki #65
    Biztos a Pathfinder 97-ből, csak összeégették a marslakók nagyítóval.
  • pemga #64
    The chances of anything coming from Mars are a million to one. :)

    /H.G.Wells/
  • CeNTeR #63
    Most néztem meg újra a képet. És észrevettem hogy az amit ők meteoritnak vélnek, az csak egy LÉGYSZAR a lencsén. LoL
  • toyotakacsa01 #62
    Szerintem ez egy Marsi felhőkarcoló.
    A parányi marslakók pedig reszketve találgatják hogy mi lehetet a feléjük közeledő UMO(Unknown Moving Object). Egyesek azzal viccelődnek köztük hogy biztos a földlakók küldték.
  • fonak #61
    A sci-fi írók 35-55 éve még azt hitték, hoy mostanára kolonizáljuk a Marsot (minimum). Hát, eddig néhány játékautó volt a legkomolyabb, amit odajuttattunk. Viszont azok olyan technikát tartalmaznak, amit ezek az írók el sem tudtak képzelni, nem beszélve pl. az internetről.
  • Kelta #60
    de lehet az eltünt europai szonda :)) nem volt légzsákja .....
    vagy egy bazi régi nagy rágogumi...
    mars teknöc hátulrol...
  • Jimmyke #59
    Dehogy meteorit! Egy csapóajtó ami egy földalatti civilizáció rejtett birodalmát kívánja leplezni :)
  • SirLord #58
    jaja keressünk megoldást

    van 2 ötletem....
    ugye azért áz ez a felvétel(azontul hogy nem volt más amibe belekössenek) mert nincs nyoma a becsapodásnak(kráter)
    namármost...a filmekben van olyan, pl. a buzamezöknél, hogy a faszi áll nézi a learatott buzát..azt felülnézetben távolodik a kép, és kiderül hogy egy bazi nagy alakzatban áll, csak ö épp nem látja oldalrol a szép képet...
    szoval ha most lenne egy felülnézet az egészröl, kiderülne, hogy a medzsbox meg a kavics eg 2 km széles/hosszu kráterben áll, csak a sivatagban nem látni a széleit

    másik: ennek a szar kis gépnek kiállt egy drotja, azt abba beakadt a kavics és ott cipelte, azt egyszer lepottyant a földre, és a kisgép megnézte miért lett 5 kiloval könyebb és jé egy meteor

    persze lehet hogy egy elhasznált UFO WC papper...
  • CeNTeR #57
    A szomszédom üres telkén is van pont egy ilyen kavics darabka. Most akkor szólni kellene a Nasa-nak. Ja és asziszem fémből van mert ésőben csillog