29
  • Tetsuo
    Vagy mexökünk. ;)
  • Laci73
    Lokko: a szabályos félgömb alakra gondolsz? Ez annak a következménye, hogy a becsapódáskor keletkező hőenergia az epicentrumtól kifelé minden irányban egyenletesen oszlik el (valahogy a szappanbuborékhoz hasonlóan: ott is ez adja a szabályos gömb-alakot)

Nagyot mondani pedig szoktam: szerény elmékhez illenek csupán a szerény megjegyzések. Persze ez vitatható, jól tudom - az az igazság szerepelni is szeretek, de majd megszokjátok.
  • Laci73
    Pepe: Ha így is volt, az még a bolygók és a Nap formálódásának idején történhetett: lényegében az egész Naprendszer spirálisan forgó, önmagába gócpontonként sűrűsödő gázelegy volt (a magból lett a Nap, ami később saját, hatalmas tömege alatt "belobbant", azaz fúzió indult meg benne, a kisebb gócpontok lettek a bolygók) - tehát ne úgy képzeld el, hogy kiszakadt valami szilárd anyag a Földből.

Kis-Bob: Már korábban is felvetették kutatók, hogy a Mars nagy víztartalmú bolygó, és a sarkokhoz hasonlóan a felszín (illetve a felszínhez közeli réteg) tartalmaz vízjeget (ugyanis jég nem csak vízből állhat) Kérdés csupán az: amit látunk jég az vízből van-e, illetve ha víz, akkor az honnét ered. A víz általában vulkanikus eredetű: vulkánok köpnek a légkörbe hatalmas mennyiségű vízgőzt a kéregben zajló kémiai folyamatok ereményeképpen (Földünk vízkészlete is innen ered). De szerintem ez a jég, amit a fotón látunk egy korábbi jégmeteorból származó, a becsapodáskor felolvadt, majd a felsznen újra megfagyott anyag.

A Mars biztos úticélja lesz az emberiségnek a jövőben, erre én biztosan számítok.
  • Kis-Bob
    Egyébként jóeséllyel lehet ott víz. Geológiai szempontból mindenképp megalapozott. Jól jöhet még a terraformáláshoz :)
  • Kis-Bob
    ez csak egy nagyon extrém elképzelés. igazi szakértők szerint balgaság. de az tény,h se ezt se az ellenkezőjét nem tudtak még bizonyítan. Én nem tartom valószínűnek.
  • Epikurosz
    "Tudjuk honnan érkezett a víz, jól kivehetők a térségben az általa kivált völgyek"

inkább így:

"Tudjuk honnan érkezett a víz, jól kivehetők a térségben az általa kiváJt völgyek"
  • benli
  • pepe003
    Állítólag a Mars is a Földből vált ki
  • Ratty
    Bár nem néztem utána, de nekem így első ránézésre úgy tűnik, hogy az a kráter régebbi lehet talán, de az tut h a pereme magasabb mint a körülötte lévő táj. Tehát ha volt ott folyékony víz, akkor valószínüleg nem folyt bele, hanem körülötte volt, és ott fagyott meg! A lényeg h szerintem az a kráter régebbi!
  • lokko
    én azért még arra kíváncsi lennék hogy a jégbe ütött kráternek így kell e kinéznie ...
  • atlagember
    "A Mars Express által lefényképezett jegyek többségét a NASA Mars Global Surveyor szondájának kamerája is rögzítette."

Szeretném látni ezeknek a jegyeknek a képét! A cikkben kétszer is hivatkoznak különböző jegyekre, de azt nem árulták el, hogy buszjegyről, vagy mozijegyről van-e szó?
  • Tetsuo
    :D
  • Xantia
    Vak is láthatja, hogy mennyi jég van a felszinen, hiszen jó vastagon felszórták homokkal, hogy ne csússzon.
  • Kalwa
    Nem kizárt
  • TeszteloPontHu
    Azt hiszem, atlagember a "jegy" szó másik jelentésére utalt. Értsd: humor. :)
  • benli
    Vannak még csodák? - csak az a kérdés kinek az
    - aki szeret találgatni? Én tudom, de ezen tudásom miatt lehet, hogy a zárt osztályon kellene élnem - mert a másságot nem szokták elfogadni, pedig az is egy lét forma.
  • lokko
    nagyot mondtál most pihenj kicsit ...
  • [HUN]PAStheLoD
    Érdekes feltevés .. kíváncsi vagyok mikor találnák még valamit .. és mikor találnak valami olyan érdekeset, amit azonnal meg kell nézni, ezért küldenek még egy rakat űrkacatot..
  • lokko
    mágneses légkör? :D buszjegyek ? :D
  • Laci73
    Lehetséges hogy egy jég(víztartalmú)meteor csapódott a felszínbe.
  • akyyy
    mingy jön a nagymenő a
    "mágneses légkör hiányával"
  • bah
    A sötét meg világos részek között van külömbség.Ha nézed a sötét részeket valóban kirajzolódnak a jégtáblák formái.
  • RpPRO
    'Oda kell mennünk és meg kell győződnünk róla.'

Hajra.
  • Rafaelo
    ott laknak a kicsi zöldszarok :)
  • atlagember
    A cikk szerint: ...töredezett jégtáblákhoz hasonló jegyekkel tarkított területek láthatók.
    Én nem látok sehol sem jegyeket? De biztos az ufók szórták el, miután leszáltak a buszról. Ez pedig egyértelmű bizonyítéka az értelmes életnek.
  • SuD
    és ha embereket találnának? :D
  • atlagember
    Jé, beszorultak a repülő csészealjak! (1. kép)
  • bitubo
    jah vagy oriás emberevö férgek,esetleg bogarak
  • Killgore
    Kiváncsi vagyok, hogy mik derülnek még ki, legközelebb majd föld alatti marslakó kolóniát találnak :D