31
  • bistabacsi
    vajon halak lesznek e benne mert itt a Földön mar nagyonkevesvan es azis mar genezet
  • Kis-Bob
    Már alig várom, hogy belekukkantsak az adatokba :D szaftos lesz, az biztos.
  • HUmanEmber41st
    Khm khm ..volt múltkorjában egy napszél-gyűjtögető-ejtőernyőnemkinyitós szonda is..azt is a földön rakták össze fordítva...hiába no..nem lehet minden tökéletes..
    Ha lenne az ilyen űrberendezés-tervezőknek annyi esze, hogy a terveket kitennék a netre, sok önjelölt tervezőmérnök kivesézné oda-vissza. Valakik biztos kiszűrnék az ilyen szarvashibákat is..
  • [NST]Cifu
    Ebben van valami.... kicsit belelovaltam már magam a témába... :)
  • Cat #27
    itt nem a kinyiláson van a hangsuly, hanem hogy visszacsapódik
    tényleg nagyon láma dolog erre nem gondolni
  • [NST]Cifu
    Mire? Hogy kinyillik-e egy olyan szerkezet, amely több millió km-et tett meg a világűrben, kitéve a fellövéskor fellépő rázkódásnak, gyorsulásnak, az út közben a napszélnek, és a szonda napsütötte ill. árnyékos oldala közötti többszáz fokos hőkülönbségnek, stb.?

Ja, bocs. Biztos igazad van... Vagy nem...
  • Duzsuki
    Azért modtam hogy bénák mert erre itt a földön is rá lehetett volna jönni.
  • HUmanEmber41st
    Tényleg először itt a Földön kellene rendet rakni, aztán lehetne szó más bolygókról is..
  • Megamanó
    Tök izgi, mint a sci-fi kben, kár, h én vszínűleg már nem érhetem meg
  • Ahhoj
    szerintem nem gondolta komolyan, legalább is gyanús nekem az a smily a végén ;)
  • Thrawn
    Ugyebár Galvani és Volta békacombos kísérletei is játszadozások voltak mai szemmel nézve. Mégis, nézd meg, hová vezettek. Elektromosság az élet minden területén. Még a Te számítógépedben is, ami lehetővé teszi, hogy ostobaságokat írogass ide.
  • bah
    Mert ott több hely van :)
    Meg gondolom nem lakovárosokként funkcionálnak először hanem kutatóbázisként,ahol a tudósok megtermelik az élelmet,oxigént meg ami szükséges a túléléshez.Meg később talán űrközpontot is lehet oda telepíteni ahonnan könnyebb elérni a naprendszer külső bolygóit.De ezt persze csak akkor érdemes ha a marson van könnyen előállítható üzemanyag.Szerintem több száz év mire lakni mennek oda az emberek.
  • valaé valaé ná
    Az a helyzet, hogy kupolavárosokat itt a Földön is lehet építeni, akkor minek a Marsra menni ?
  • Fenjoy
    :)
  • TBali
    Köszönjük Epikurosz az értékes hozzászólást!
    :)
  • Epikurosz
    játszadozó gyerekek.
    fellőttök az általatok titánnak nevezett holdra egy szondát, amely csak cca. 2,5 órán át müxik.
    most meg jöttök ezzel a kinyitható üreges piromániás antennával...

ennél már az NDK-s kinyitható fedelű turmixgép és megbízhatóbb volt.
    ;-)
  • Kutuvoz
    Nem fognak mert... /Cifu #4. hozzászólása/
  • mondnick
    http://www.sg.hu/cikk.php?cid=35451 (Üvegházgázokkal a Mars lakhatóvá tételéért)

E szerint a cikk szerint egy évezredig is eltarthat a mars terraformálása, legalábis ezzel a módszerrel.
    Azt mondjuk nem tudom hogy fognak-e terraformálni ha a lakóhelyek nem lesznek közvetlen kapcsolatban a légkörrel.
  • [NST]Cifu
    Az első mondatban benne szerepel: a Mars Express nevetű űrszondába.
  • dikki*yysw
    Öö... sorry, de én most nem fogtam fel, ez a műszer pontosan mire is van szerelve? Egy, a Mars körül keringő szondára?
  • [NST]Cifu
    Nem a legkézenfekvőbb, hanem a legambiciózusabb (ám még reálisan megvalósítható) tervet említettem. Egy föld alatti városnál mindenképpen kedvezőbb hatással lenne a lakók számáre egy kupolaváros, ahol fel lehet nézni az égre, van kilátás, stb.

Mérnökileg persze tökéletesen igazad van.
  • Szalma
    (Kupolaváros egy túlnyomásos lufi. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb a talajba mélyíteni egy települést. Natív megoldás az UV és egyéb sugárzások ellen. Mechanikailag is elfogadhatóbb.)

Szeretettel:
    Szalma
  • Killgore
    Remélem newm szúrják el az egészet emiatt.
  • Macc
    Sztem mar az is fantasztikus, hogy fellonek egy ilyen vacakot, es valahot k*rva messze, ahova el se latunk celba er es mukodik...
  • Punkerwork
    "mivel nincs mágneses védőmezeje"
    hát majd csinálnak mint a Hegylakó 2-ben
  • [NST]Cifu
    Ha esetleg belegondolnál, hogy milyen körülmények között működő, kemény tömeg- és méretkorlátok közé beszorított eszközt kell megépíteni, talán megértenéd, hogy itt nem bénaságról van szó, hanem reális helyzetfelmérésről....
  • Keldor
    reménykedjünk!
  • [NST]Cifu
    Szvsz vízet találni fognak, de nem biztos, hogy könnyen kinyerhető formában...
    A "klasszikus" terraformálás a Mars esetében csaknem reménytelen, mivel nincs mágneses védőmezeje, szvsz maximum kupolavárosokban lehet gondolkodni.
  • kukac78
    Ez már csak ilyen... Megépítik sok-sok millió maniból, utána meg imádkoznak hogy működjön...
  • Duzsuki
    És ez még optimista jóslat.
    Hogyan lehetnek olyan bénák hogy, ilyen eszközt lőnek fel ami nem garantált hogy tökéletesen kinyilik.
  • Punkerwork
    szerintetek találnak ott hasznosítható vizet? vajon mennyi idő amíg amíg normális terraformálást ki tudnak találni? 50-100 év?