Hunter

Nem léphetnek be a magyarok az X-díj versenyébe

Nem felszínesen kezelt, súlyos döntés volt, melyben az X-díj tisztviselői múlt héten kizártak egy magyar csoportot, akik megpróbálták a gravitáció erejét kihasználni az űrturizmust elősegíteni szándékozó versengésben.

Az X-díj Alapítvány hivatalosan is értesítette a budapesti Gravity Control Technologies-t, hogy a versenybe való beszállásra beadott pályázatot nem fogadták el. Az 1999-ben alapított GCT egy magánkézben levő űrrepülési kutatócég a szupravezetés és a null-pont energiamező fizika terén végez kutatásokat abban a reményben, hogy 100 százalékos hajtóanyag nélküli meghajtási technológiához jut.

Az X-díj egy 10 millió dolláros díj, mely az űrturizmus iparágát kívánja életre kelteni egy verseny keretében, a vállalkozók és a rakéta szakértők közreműködésével. Az összeget az az első magánkézben lévő csapat nyeri el, aki először juttat 3 embert 100 kilométeres magasságba és vissza, saját tervezésű, építésű és kilövésű űrjárművén, két héten belül kétszer.


A GCT célja, hogy bebizonyítsa egy rejtett energia tartalék létezését, mely az univerzum minden pontján megtalálható a kvantum fizika elvei szerint. Ez a tengernyi energia különbözik a mikrohullámú kozmikus háttérsugárzástól, általában elektromágneses kvantum-vákuumként hivatkoznak rá. Egy nullpontos energia/szupravezető alapú meghajtó rendszer alkalmazásával a GCT állítása szerint ténylegesen ki lehetne tárni az űrutazás kapuját. Az X-díj Alapítvány GCT-nek írott levelében azonban mellé beszélés nélkül megindokolja miért zárta be a kaput a magyar cég előtt.

"Az újszerű és kipróbálatlan technológia fényében, melyet önök javasolnak, a Bizottság számára kétségek merültek fel a technológia hitelességében. Az Alapítvány minden lehetséges technológia használatára buzdít a versengésben. Mindazonáltal az elmúlt években számos olyan technológiai állítással ostromoltak minket, melyek valótlannak bizonyultak" - magyarázta levelében Ken Davidian az alapítvány operációs igazgatója. "Örömmel vesszük jelentkezésük megismétlését, amint bizonyítékkal szolgálnak tervezett technológiájuk életképességéről. Szeretnénk biztatni a GCT-t kutatásaik folytatására, és kérem tájékoztassanak, amint fejlesztéseik igazolást nyernek" - folytatja a levél.

"Alapelvünk, hogy függőben lévő alkalmazásokról nem tárgyalunk, csak akkor vitatjuk meg azokat, amikor már jóváhagyásra kerültek. Nem fogadtuk el a jelentkezésüket, azonban nem zárkóztunk el a lehetőségtől, hogy a későbbiekben visszatérjünk a dologra" - nyilatkozott Gregg Maryniak, az alapítvány vezérigazgatója a SPACE.com kérdésére.


Jelenleg hét ország 24 csapata van bejegyezve a 10 millió dolláros díjért folyó versenybe. Rozsnyay Viktor, a GCT alapítója elmondta a SPACE.com-nak, hogy nem lepte meg a döntés és az, hogy visszakapta az 1000 dolláros nevezési díjat.
"Mivel a GCT a gravitáció befolyásolásával működő meghajtó rendszer kifejlesztésén dolgozik, ami a jelenleg elfogadott és életképes technikákhoz képest 180 fokos fordulatot jelent, valószínűnek tartottuk, hogy elutasítják nevezésünket. Minden más résztvevő a rakéta technológia változatait fejleszti, melyek között több rendkívül szellemes konstrukció is akad" - mondta Rozsnyay, aki hozzátette, hogy a rakéta elv már több mint fél évszázada létezik, emellett pedig kipróbált és bizonyított eljárás. "A gravitáció befolyásolás másrészről nem az, sőt a hagyományos tudomány szerint nem is létezik."

A GCT elsődleges kutatási céljai között szerepel egy működő, kereskedelmi méreteknek megfelelő űrturista jármű bevezetése. A gép több mint ezer ember szállítását teheti lehetővé 8 órás repülések keretében. Az előzetes specifikációk egy háromfedélzetes gépre utalnak, melyet az ékes angolsággal megfogalmazott "Hull Wide Propulsion Assembly" technológiával látnak el. 1004 utas, 25 utaskísérő és egy háromfős legénység számára lenne hely a fedélzeten. A megfelelő finanszírozás mellet a GCT egy kezdeti prototípus repülését 2012-re tartaná lehetségesnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #146
    van nekünk fantáziánk ne aggódj, úgy hogy még azt is el tudjuk képzelni hogy ez a GCT szélhámos köcsögök gyülekezete és még csak túl nagy képzelőerőre sincs szükségünk ehhez...
  • gyulavagyok #145
    Az a baj hogy nagyon földhözragadt már mindenki.
    Nem tud senki a legegyszerűbb dolgokra gondolni.
    Tényleg bennünk van a kérdésekre a válasz.
    Gondolják csak végig miért működik az emberi szervezet.
    Hogy lehet akkumulátor és gázolaj nélkül is elektromos áram az emberben!!
  • gyulavagyok #144
    Én csak antigravitációs hajtóműnek nevezem azt a (szerkezetet), amely
    megtudja fordítani a polaritást.
    Azt hiszem hallott már mindenki a tömegvonzásról. pld. TESCO he he .
    Ha kifordulsz önmagadból eltaszítasz mindent magadtól még a Föld nevü
    égitestet is el lehet.
    +meg+ és -meg- és start. Ilyen egyszerű. KÉRDÉSEKET A [email protected] RA.
  • Deus Ex #143
    Morgen.

    Talán az Indexen olvastam egy cikket erről a társaságról. Azt állították, hogy szobahőmérsékleten működő szupravezetőt fejlesztettek ki. Ha ez így volna, akkor miért nem adják ezt el? Az abból származó néhány milliárd dollár talán valamit segítene az űrhajóépítésben is.
    Az rendben van, hogy egyes találmányok megelőzik a korukat, de itt az emberiség egyik végső problémájának a megoldásáról van szó. Nem tudom elhinni, hogy ha valaki valóban képes efféle szerkezeteket készíteni, akkor arra nem talál támogatót. Az a csoport, aki elsőként birtokába jut ilyesféle eszközöknek beláthatatlan előnyökre tesz szert. Evvel szemben senki sem tud semmiféle eszközt felmutatni, csak a legendák terjengenek. Kimondtátok a kulcsszót: valós eredmények. Na ilyet nem láttunk eddig.

    Einstein, Newton, Tesla és a többiek.. mindannyian az alapokat rakták le, olyan szintű eredménye volt a munkájuknak, amit még egy ember is átláthat. Hogy szabadon idézzek, akkoriban egyetlen baltasuhintással is nagyot lehetett tarolni a természettudományok feltérképezetlen rengetegében. Viszont ma már egyészen pici előrehaladáshoz is rengeteg munkát kell befektetni. Továbbra is kérdezem, ha olyan egyszerű egy lelkes kis csapattal otthon a garázsban megmagyarázhatatlan jelenségeket produkáló szerkezeteket építeni, akkor a jelenségeket miért nem tapasztalták eddig akárcsak véletlenül is az úgymond komoly tudományos intézetekben zajló kutatások során?

    Teljesen rendben van, hogy ott készült az első gőzgép, stb, mivel akkoriban nemigen készülhetett még máshol, és azok az eszközök nem mutattak túl egy szűk csoport teljesítőképességén. És mégegy fontos dolog: ezeket kihozták a sufniból, és működtek. Mérhetően, megismételhetően működtek, és nem csak szájhagyomány terjedt róluk.

    További kellemest.
  • Inquisitor #141
    :)
    Helyesbítek, akkor majdnem fej-fej mellett haladt az elmélet és a gyakorlat, na de most rosszabak az esélyek.
    Meg picit egyszerűbb az elektotechnika alapjainak megértése, mint a komplex quantummechanikának. :)
  • Inquisitor #139
    A szükséges elméleti fizikai ismeretek nélkül próbálnak meg sufniban, garázsban és laboratoriumnak csúfolt egérlyukakban házibarkácsolni Energiakicsatoló meg Gravitációs eszközöket.
    Valószínűleg ennek megfelelő szinvonallal és sikerrel.
    Bár annak idején így készült az első gőzgép, robbanómotor, rádió és repülőgép is. :)
  • TheZsenyka #134
    Na most a poén az, hogy ha sikerül megcsinálniuk - tételezzük fel - akkor nem tíz millát fognak vele keresni...
  • Cat #133
    http://index.hu/tech/tudomany/gct0628/
  • Poki #131
    na én ebből egy mukkot sem értek most :)
    Nem tudnátok valami szótárat mellékelni?

    Tisztázni kéne a következőket, hogy mások is megértsék, akik sose foglalkoztak behatóan a fizika ezen ágával.
    Mi az pontosabban: kvantumos jelleg, kvantálás(gondolom ez itt nem a mintavételezés), Higgs-tér, valamint jó lenne tudni azt is mi a gravitáció stb.

    Mondjuk Vállalkozó és NEXUS6 jól érti ezeket, de ide betéved valaki oszt nem ért egy mukkot sem. :)
    Nem azt akarom, hogy mindent magyarázzatok el, csak azt, hogy azt "paraszti" nyelven amiről éppen írogattok. :)
  • NEXUS6 #129
    A gravitációs erőre egy mondat erejéig visszatérve. Mivel elég lusta ember vagyok, most amúgy sincs kedvem 5 évig egyetemre járni (igy a doktori elött :), ha gondolod csak egy szóval felelj, igennel v nemmel: most akkor meghatározták már a graviton, vagy bármely a gravitációs erővel kapcsolatba hozható részecske tulajdonságait vagy sem?