MTI

Ismét gravitációs hullámokat észleltek

Három hónappal az első, 2015 szeptemberi észlelés után, másodjára is gravitációs hullámokat észlelt a LIGO (lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatórium) livingstoni és hanfordi detektora: a 2015 karácsonyán mért jelenséget szintén kataklizmatikus esemény, két, a Nap tömegének sokszorosát kitevő fekete lyuk összeolvadása okozta.

Idén februárban hatalmas szenzációként robbant a hír, hogy először észleltek gravitációs hullámokat. A LIGO tudósainak két fekete lyuk összeolvadása révén sikerült közvetlenül megfigyelniük a jelenséget 2015. szeptember 14-én, egy Földtől 1,3 milliárd fényévnyire lévő galaxisban. A szakemberek szerint mindez nem egyszerűen tudományos érdekesség, vagy Einstein általános relativitáselméletének újabb kísérleti bizonyítéka: a gravitációshullám-detektorok teljesen új ablakot nyitnak a világegyetemre, amelyet eddig lényegében csak a Földhöz eljutó elektromágneses jelek - rádióhullámok, fény, röntgen- és gammasugárzás - révén vizsgálhattak a kutatók.

A LIGO által nyitott ablak látóterében újabb kataklizmatikus esemény jelent meg: ezúttal egy 14 és egy 8 naptömegnyi fekete lyuk olvadt össze. Az esemény 2015 karácsonyának második napján történt, és magyar idő szerint szerdán, 19 óra 15 perckor jelentette be a LIGO. A létrejött fekete lyuk tömege 21-szerese Napunkénak, az összeolvadás során "eltűnt" egy naptömegnyi anyagból származó energia pedig teljes egészében gravitációs hullámok formájában távozott. Az eseményt a LIGO livingstoni és hanfordi detektora egymástól függetlenül észlelte, akárcsak a februári, első felfedezés során.


"Nagy jelentőségű, hogy ezek a fekete lyukak sokkal kisebb tömegűek voltak, mint az első alkalommal észleltek" - idézi az mta.hu Gabriela Gonzálezt, a nemzetközi LIGO Tudományos Együttműködés szóvivőjét, a Louisana Állami Egyetem fizika és csillagászat professzorát. Az összeolvadás során egymás körül egyre gyorsabban keringő fekete lyukak rendszere a résztvevők tömegétől függően eltérő viselkedést mutat. Ahogy az összeolvadás végállapotához közelednek, folyamatosan változik a kibocsátott gravitációs hullámok frekvenciája, a detektorok pedig csak bizonyos frekvenciatartomány érzékelésére képesek.

Az előző, csaknem háromszor nagyobb össztömegű feketelyukpáros esetében a kibocsátott gravitációs hullámok nagyjából 0,2 másodpercig estek a detektorok érzékeny frekvenciasávjába, míg a 2015 decemberében észlelt esemény ennél körülbelül ötször nagyobb időablakot adott. A két detektor észlelésének időeltolódásából a csillagászok következtetni tudtak az égi esemény hozzávetőleges helyére, és azt is megállapították, hogy a két fekete lyuk a Földtől nagyjából 1,4 milliárd fényévnyire adott egymásnak végzetes randevút.

Ahhoz, hogy a gravitációshullám-detektorok obszervatóriumként működjenek, legalább három kell belőlük, egymástól viszonylag nagy távolságban. Ezért hamarosan beszáll a mérésekbe a LIGO-detektorok európai testvérprojektje, a Virgo. A három interferométer együttesen a jelek sokkal jobb égi lokalizálását teszi majd lehetővé. A szakemberek szerint az, hogy négy hónapon belül két észlelést is végeztek a LIGO-detektorok, azt jelzi, hogy azok a gravitációs hullámokat produkáló jelenségek, amelyek mai eszközeinkkel észlelhetők, nem lehetnek túl ritkák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #61
    Tetszett az előadás (a koncepció, a látvány [vetítő], helyesen megfogalmazott mondatok, érthető és kellemes beszéd [ami egyre ritkább a katedrán] stb.) de ez pont nekem, laikusnak való, semmi mélyvíz.
  • gforce9 #60
    A konferansz hangja nagyon szar, de utána az előadás már hallgatható minőségű. Hát aszem a lagzi lajcsi meg a barátok között kap-kapott állami támogatást... egy ilyen előadássorozat, meg nem érdemel meg a közpénzből egy elfogadható hangtechnikát. Szomorú.
  • Tetsuo #59
    A nagy fizikusok megbuktak hangtanból és elektroakusztikából. :-D
  • gforce9 #58
    Most találtam, annak akit érdekel:

    https://www.youtube.com/watch?v=2D5w2qEa280
  • Archenemy #57
    "Ha az atom oszthatatlansága hibás példa, mondom helyette a lapos Föld esetét, amely miatt még ölni is képesek voltak a papok, "

    Egyrészt a gömbölyű Földet "hirdették a papok", de leginkább semmit, mert nem oktattak csillagászatot vasárnaponként. Az, hogy a lapos Föld lett volna az uralkodó elmélet a középkorban, egy 19. századi mítosz (a vasszűzzel, első éjszaka jogával, erényövvel együtt - ezeknek mind az volt a lényege, hogy a középkort minél borzalmasabbnak mutassák be).

    https://en.wikipedia.org/wiki/Myth_of_the_flat_Earth

    Másrészt pláne nem öltek meg senkit emiatt. Az egyetlen tudós, akit megöltek, Giordano Bruno volt, és őt sem a csillagászati nézetei miatt (ő azt mondta, hogy más bolygókon is lehet élet), hanem a teológiai nézetei miatt (Mária nem volt szűz, Jézus egy varázsló volt, stb).

    Galilei meg szintén nem a gömbölyű/lapos föld miatt került összeütközésbe az Egyházzal, hanem a Földközéppontú/Napközéppontú világ miatt, de leginkább azért, mert kigúnyolta a pápát. Itt szintén erősen eltúlzottak a megpróbáltatásai, gyakorlatilag egész életében az egyház pénzén élt, az összes tanulmányát és kutatását ők finanszírozták, stb.
    forrás pl.:
    http://szkeptikus.blog.hu/2007/10/22/tevhitek_lexikona_az_inkvizicio_aldozata
  • VolJin #56
    Belehergelődött a basztatásba. :-D
    Bár az is lehet, hogy ez már sokszor lejátszott meccs, és a többiek ezért ugrottak.
  • Tetsuo #55
    #18, #19, #20-ban elkezdte a f@szságait, a reflexió hatására már gúnyosan kérdezett a #22-ben, a konkrétabb válaszok után már oktat! a #25-ben a "spirálgömbjével".
    Szóval így kezdődött...
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2016.06.20. 19:06:38
  • VolJin #54
    A papság a gömbföldet hirdette. Honnan vetted, hogy laposnak tartotta az egyház a Földet?
  • VolJin #53
    El. Az első öt komment valamelyikében kérdezett, erre elkezdtétek leugatni.
  • Irasidus #52
    "Ugyanakkor egyáltalán nem tartom tudománytalannak azt, hogy időről időre megkérdőjelezzünk különböző elméleteket, akár az einsteinit is, "

    Előképzettség nélkül? Próbáld meg a mondatodat behelyettesíten, mérnökre, műtőorvosra vagy éppen tűzoltóra. Mert ugye az egyetem, plusz PHD alatt semmi fontos nem történik, csak úgy brahiból jár oda az ember éveket. Várjál nem is, te azt hiszed, hogy fizika szakon pipázgatnak és ilyen szófosásokat tanulnak, hogy mi van ha, meg tegyük fel... Jaj. Maradjunk annyiban, ha nem vagy kutató, nem ezt tanultad, akkor nincs semmiféle alapod megkérdőjelezni. Ennyi.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.06.20. 09:16:54