Hunter

A NASA ellenszegül a gravitációnak

A törvények azért vannak, hogy legyen mit megszegni. Legalábbis a NASA úgy tűnik, így gondolja. Közel kétévnyi várakozás után az űrhivatal Marshall Űrrepülő Központja úgy határozott bemutatja azt a szerkezetet, ami a remények szerint ellent mond a gravitáció törvényeinek. A szerkezet szívében olyan hatás megy végbe, ami gyökeresen megváltoztathatja kapcsolatunkat a természet legalapvetőbb erőivel. Forradalomról beszélnek, nem fejlődésről. Az űrhajók forradalma csak egy csepp a tengerben. Visszatérve a Földre, a belsőégésű motor veszélyeztetett fajjá válhat, melyeket gravitációs meghajtású autók, repülők, liftek váltanak fel.

A gravitációnak ellenszegülés álma hosszú múltra tekint vissza. Ikarusztól kezdve az út sikertelen kísérletekkel van kikövezve, hogy megszabadítsuk lábunk a természet legrendíthetetlenebbnek tűnő törvényétől. A NASA projektje mögött rejtőző csapat azonban azt állítja, erőfeszítéseik a valódi tudományon alapulnak, a NASA pedig 600000 dollárt fizetett, hogy a gépet az ohio-i Superconductive Components Inc. (SCI) külön számukra megépítse. Az SCI high-tech kerámiákra és szupravezető anyagokra specializálódott. A forradalmaknak általában akadnak véráldozatai is, ez sem kivétel. Számos fizikus szerint a projekt elpocsékolt idő volt, az egyetlen dolog, ami nagyot nyom a latban, a NASA szavahihetősége.

A történet elég szolidan kezdődik, egy jó nevű tudományos magazin oldalain. Ott 1992-ben egy orosz fizikus, Jevgenyij Podkletnov közzétette kísérlete eredményét, melyben azt állította felfedezett egy "gravitáció-pajzs" effektust. A cikk szerint Podklentovnak sikerült 2 százalékkal csökkenteni a gravitáció erejét egy kis objektumon, valójában a súlyát csökkentve. 2% nem hangzik soknak, mégis megrengette a tudósokat, hiszen a gravitáció törvénye szent és sérthetetlen. Az orosz írása elég ködös volt, mivel félt, hogy elszipkázzák az ötletét, így senkit sem engedett be laboratóriumába, ennek hatására munkaadója, a finn Tampere Egyetem kiadta az útját. Egy évtizeddel a cikk megjelenése után Podkletnov elmondta, számos ember ismételte meg az általa elért eredményeket, ám senki sem tudott tiszta eredményeket felmutatni. Ezek egyike volt Ron Koczor, a Marshall kutatója, aki két évet töltött Podkletnov kísérletének tanulmányozásával, míg végül feladta.

Az orosz azonban ragaszkodott hozzá, hogy a hatás igen is létrejön, ha megvannak a pontos kísérleti feltételek, Koczor végül úgy döntött profikra bízza a dolgot, 1999-ben meggyőzte a NASA-t, aki megbízta az SCI-t Podkletnov eredeti berendezésének lemásolásával. A részletek vázlatosak ugyan, az alapötlet azonban elég egyszerű. Egy koronggal kezdődik, körülbelül 15 centiméter átmérőjű és fél centi vastag, melyet az orosz titkos receptje alapján szupravezető anyagból készítettek. A korongot -233 Celsius fokra hűtötték és mágneses mezővel lebegtették. Ezután egy elektromos mezővel forgásra késztették. Percenkénti 5000 fordulatnál, ha egy tárgyat helyezünk fölé, az elkezd veszíteni a súlyából. Valamiért ellenszegül a gravitációs erőnek, a trükk a pontosság, ami még az SCI szakértelmével sem könnyű, ám a cég alelnöke James R. Gaines szerint bár egy éves késésben vannak, már nagyon közel járnak ahhoz, hogy a szerkezetet átadhassák a NASA-nak. Gaines technikusai nem gravitációs szakértők, egyszerűen csak megépítették a gépet az előírások szerint, innentől a NASA felelőssége a tesztelés, amit nagy várakozás kísér. A NASA érdeklődése nem elméleti, hiszen még zéró-gravitációs környezetben is fel kell gyorsítani valahogy az űrhajót olyan hatalmas sebességre, hogy az elérje a csillagokat, melyre a hagyományos rakéta technológia képtelen. A Podkletnov hatás szerint hatékonyan csökkenthetnék az űrhajó tömegét, ezáltal csökkentve a gyorsuláshoz szükséges energiát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FtranX #51
    Ez nem konzervativitás kérdése. A tudományos társadalom legfurcsább elméletet is elfogadja, ha kísérletileg sikerül bebizonyítani!
  • Deus Ex #45
    Utánnanézek.. kis türelmet..;-)
  • Deus Ex #43
    Üdv.

    Ööö.. szooval, én még mindíg azt szeretném kérdezni, hogy mi a gravitácioo..
  • Rive #37
    Ennyire nehéz felfogni, miről írok???

    Nem azt vonom kétségbe, hogy az USA mennyire nyomul!

    Azt próbálom elmagyarázni, hogy a nyomulásnak a jelenlegi _módszere_ világviszonylatban iszonyatosan veszélyes!
  • tomcs #35
    na eloszoris. tudom hogy nez ki a gravitacios erotorveny klasszikus megfogalmazasa, es ez a modell nem azert van mert baromsag hanem mert az altalunk ismert dolgokat _eleg jol_ leirja. maradjunk akkor a gorogoknel, ok ezt a jelenseget azzal magyaraztak hogy 1 targy azert esik le mert a fold elemhez tartozik, es minden oda tart ahol a termeszetes helye van. es abban a korban az a modell is tokeletesen megfelelt. es voltak olyan tudomanyos dolgok, amiket ennel sokkal elszalltabb jelensegekban fedeztek fel es vezettek le hasznalhato szintre. szvsz nem szabad kizarni hogy sikerult valamit kitalalniuk de a mai viszonyok, a sajto meg a kozvelemeny barmolasa miatt szkeptikusan kell fogadni, az ujsagokat ugyanis nem az erdekli hogy az igazat irjak hanem az hogy hasznuk legyen, 1 zsiros cikk ami rekordpeldanyszamot hozhat megeri megfontolni meg 1 pert meg 1 jo adag karteritest is.
  • awender #34
    A hir nem kacsa!

    NASA honlapjan angolul a hir:
    "American Institute of Aeronautics and Astronautics 1 A IAA 2001- 3364
    EXPLORATION OF ANOMALOUS GRAVITY EFFECTS BY MAGNETIZED
    HIGH- TC SUPERCONDUCTING OXIDES Glen A. Robertson"

    Link: http://www.grc.nasa.gov/WWW/bpp/pdf/Robertson-JPC.PDF
  • Pheel #33
    Az a vicces ebben az egészben, hogy ilyen erő, hogy gravitációs nem létezik, csak még nem találtak jobb és az emberi agy által befogadhatóbb modelt a tér-idő görbületekre. Szóval a gravitáció törvényét nem lehet megdönteni, mert nem is létezik valójában.
  • Pöty #30
    A meg nem értett tudósokról csak annyit, hogy a legtöbb magyar tudós is külföldre adja el a tudományát mert itthon le sem szarják. Pedig nem kis dolgokat találnak fel. Aki nem hisz az efféle tudományos eredményekben az meg művelődjön egy kicsit. Amit az iskolában tanulsz pl: Bór féle atommodell azt a XIX. század elején találták fel, de ugye ezt most tanulod. Azóta kicsit felgyorsult a tudományos élet és elég sok törvény megbukott!! A mai tudományos szemlélet kicsit más mint ami a köztudatban benne van !
  • Inquisitor #28
    Hehehe. Akkor ezt az oldalt nézzétek meg:

    http://mpt.selfexpression.com/getinvolved/pdv.html

    Innen is a products az érdekesebb :)
    Azért kíváncsi vajok, ki akkora barom, hogy befektessen hozzájuk ...
    Már a cég neve se piskóta Gravity Controll !!!
  • mad mind #23
    Kedves tomcs az űrben is vannak gravitációs hatások, csak sokkal gyengébbek a távolságok miatt.