Gyurkity Péter

Mesterséges gravitáción dolgoznak a japánok

Ez ugyanis a Holdon és a Marson is jól jöhet majd a későbbiekben.

A mikrogravitációs környezet több előnyt kínál az emberiség számára, nemrég arról írtunk, hogy egy brit cég már üzemek létrehozását tervezi. Káros hatásokból sincs azonban hiány, az emberi szervezetre veszélyt is jelenthetnek a hosszabb utazások, amit a mesterséges gravitáció biztosításával küszöbölhetnénk ki – ezt szeretné megvalósítani egy japán kutatócsapat.

A napokban a Kiotói Egyetem és a Kajima Construction szakemberei tették közzé elképzelésük főbb részleteit és célkitűzését, amelyben azt jelzik számunkra, hogy komolyan gondolkodnak a mesterséges gravitációt lehetővé tévő objektum kialakításán. Az anyagban egy méretes, 100 méter széles és akár 400 méter magas struktúra jelenik meg, amely a centrifugális erők felhasználásával hozná létre a számunkra ismerős környezetet, a Földön megszokott, kereken 1 G-t biztosítva a benne tartózkodóknak. Az érdekes építmény 20 másodperc alatt tenne meg egy teljes kört, ez pedig később a bolygóközi utazások során is felhasználható lenne.


A mikrogravitáció többek között csontjaink állapota kapcsán bizonyulhat veszélyesnek, a megfelelő gravitáció hosszú távú hiánya ugyanis hátrányosan befolyásolja azt. Még nem igazán tudjuk, hogy ez mennyiben lehet hatással a születés folyamatára, illetve hogy egy ilyen környezetben megszülető ember miként (és mennyiben) alkalmazkodna a Földön uralkodó viszonyokhoz, az azonban teljesen világos, hogy míg a Holdon az általunk megszokott szint 16,6 százalékával kell megbirkóznunk, a Marson ez 38 százalék, ami a hosszabb távú tartózkodást is megkérdőjelezi, így ezzel valamit kezdenünk kell.

Tekintettel arra, hogy az előrejelzések szerint az évszázad második felében indulhat majd igazán be a bolygóközi utazások periódusa, bőven van még idő a részletek kialakítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #5
    Nekem nem tiszta, hogy ez pl. a Marson hogyan oldja meg a 38% problémát...
  • Macropus Rufus #4
    sztem a gond a forgásban lesz. Valahol olvastam, hogy az emberi érzékszerveket nem olyan könnyű átverni ezen a téren, tehát a delikvens érezni fogja, hogy forog, ua. azt látja, hogy körülötte minden áll. Ebből hányás lesz, ahogy Ender is írta. Ami csak kötekedés a részemről: ez nem mesterséges tömegvonzás.
  • Agyturbinikusz #3
    A közös élmények, mint meghatározó téma a mai szociális fejlődés terén.
    Lehet majd találgatni, mi is volt eredetileg, sőt lehet egy orgia is belőle, hiszen nincs új a nap alatt.
  • Ender Wiggin #2
    mikor egyszerre hány minden bentlakó, az klassz lesz...
  • Agyturbinikusz #1
    Szerintem nem nehéz kitalálni, hiszen erről már a kezdetektől kísérleti adatok vannak.