Hunter

Megtalálták Leonardo titkos műhelyét

Leonardo da Vinci egy rejtett műhelyére bukkantak egy régi apátságban, Firenze szívében, jelentették be az olasz Katonai Földrajzi Intézet kutatói a héten.

Az épület, mely egykor a Santissima Annuziata apátságé volt, jelenleg pedig a Katonai Földrajzi Intézetnek ad otthont, egyik részében elrejtett műhely freskókat és Leonardo több munkájára is példákat tartalmaz, valamint valószínűleg itt alkotta meg híres festményét, a Mona Lisát is, állítják felfedezés mögött álló kutatók, Alessandro del Meglio, Roberto Manescalchi és Maria Carchio. "Hosszú ideje keressük már ezt a műhelyt" - mondta Manescalchi. "Tudtuk, merre kell kutatnunk, csak rábukkanni volt nehéz."


A Santissima Annunziata apátság kerengője

Leonardo, a festő, mérnök, filozófus és természettudós 48 éves korában tért vissza Firenzébe. Korai éveit is itt töltötte, azonban később 17 évre Milánóba költözött, Ludovico Sforza herceg udvarába, ahonnan 1499-ben tért vissza. Visszatérése után a monostor termeit használta lakhelyéül és munkáihoz. "Különböző történelmi források, mint Giorgio Vasari művész és művészettörténész 'Művészek élete" című 16. századi könyve is leírja, hogy Leonardo a Santissima Annuziata monostorban tartózkodott" - magyarázta Manescalchi. "Abban az időben a Servi di Maria (Mária szolgái) rend szerzetesei több helyiséget is fenntartottak vendégszobaként jelentős személyek számára."

A kutatók a katonai intézményt a monostorral összekötő területen találták meg a szobákat. Manescalchi és munkatársai először egy lépcsősort fedeztek fel, ami az 1430-as évekre dátumozható vissza, valószínűleg Michelozzo di Bartolommeo, firenzei szobrász és építész munkája. A lépcső öt szobához vezet, amit Leonardo és tanítványai használtak. "A legnagyobb helyiségben két ablak van, ez valószínűleg Leonardo hálószobája volt. A lehető legjobb elhelyezést kapta, mivel ekkor már nagy hírnévre tett szert. Ehhez tartozott egy titkos szoba is, ahol kísérleteit végezhette. A fennmaradó szobákat műhelyként használta legalább öt vagy hat tanítványával közösen és valószínűleg egy szakács is alkalmazásában volt" - mondta Manescalchi.


A műhely alaprajza. A B volt Leonardo hálószobája, az A a titkos szobája, az E valószínűleg Francesco Melzinek, kedvenc tanítványának szobája, a D és C pedig más tanítványoké

A szállás elhelyezkedése teljesen ideális volt a reneszánsz zseninek. A monostor könyvtára 5000 kódexes gyűjteménnyel rendelkezett, ami lenyűgözte Leonardot. Ezen felül közel volt a Santa Maria Nuova kórház is, ahol anatómiai tanulmányaihoz több mint 30 holttestet boncolt fel. Feltehetően a monostorban találkozott Lisa Gherardinivel, az eredeti Mona Lisával, akit 1500 és 1504 között festett meg. Gherardini egy gazdag selyemkereskedő, Francesco del Giocondo felesége volt, a del Giocondo család pedig rendelkezett egy kápolnával a Santissima Annuziataban.


Leonardo, vagy egyik tanítványának freskója - az alsó képen pedig összehasonlításképpen a Codex Atlanticusban szereplő grafika

"Valószínűleg ebben a műhelyben kezdte festeni több más munkája mellett a Mona Lisát. Tudjuk, hogy a Santissima Annuziataban készítette el több festményét és a madarak repüléséről készült tanulmányát" - tette hozzá Manescalchi. A falak egyikén madarak képeit ábrázoló freskókra bukkantak, valamint egy maradványra, ami látszólag egy madonnát ábrázol egy angyallal. Bár a freskókat nem Leonardo, hanem valószínűleg a tanítványok festették, Manescalchi szerint az alkotások egyértelműen a mester saját tanulmányait tükrözik vissza. A számítógépes összehasonlítás szembetűnő hasonlóságokat mutatott a Leonardo által a Codex Atlanticusba rajzolt madarakkal és az Uffizi Képtárban található, egy Leonardónak tulajdonított festmény angyalával.

"Kétségtelen, hogy a kutatók Leonardo műhelyét találták meg" - nyilatkozott Alessandro Vezzosi, a Leonardo szülővárosában, a toszkánai Vinciben található Museo Ideale igazgatója. "Fontos felfedezésről van szó, mivel hatására új távlatok nyílhatnak Leonardo tanulmányainak és hipotéziseinek kutatásában."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)