Hunter

Clarke nyitja meg az űrfelvonó konferenciát

Sir Arthur C. Clarke, a világhírű sci-fi író, felszólal a Második Éves Űrfelvonó Konferencián, melyet szeptember 12. és 15. között tartanak az Egyesült Államokban, Santa Fében. Az esemény társ-szponzora a Los Alamos Nemzeti Laboratórium és Tudományos Kutató Intézet (ISR).

Clarke, a "2001: Űrodüsszeia" és "A Paradicsom Szökőkútjai", valamint számos más regény szerzője Sri Lanka-i otthonából nyitja meg a konferenciát 13-án reggel 8 órakor élő műholdas kapcsolattal. Clarke számos regényében megjelenítette az űrfelvonót és sokáig uralta a sci-fi világot forradalmi űrutazó módszerével. A konferencia összehozza a világ első űrfelvonójának tudományos és műszaki kihívásai iránt érdekelődő egyéneket és intézeteket.

"A szén nanocsövek felfedezésével és rendkívüli szilárdsági tulajdonságaival eljönni látszik az űrfelvonó ideje" - nyilatkozott a konferencia szervezője, Bryan E. Laubscher. "A világűr olcsó elérhetőségének ígérete olyan fontos az emberiség számára, hogy készen állunk az előttünk tornyosuló kihívásokkal összecsapni. Az űrfelvonó lesz a valaha megkísérelt legnagyobb építőmérnöki projekt."

A konferencia 12-én este fogadással veszi kezdetét, majd 15-én zárul. Az eseménysorozatra a média képviselőit is szívesen látják. A konferencia előadói betekintést nyújtanak az űrfelvonó technikába, és a jövő űrtevékenységre gyakorolt hatására. Az előadók a technikai kihívások minden területét körvonalazzák, és a hallgatóság bevonásával megvitatják a lehetséges megoldásokat.


"A technikai megoldásokat kidolgozó csapat bevonja a kormányt és az ipart, a csapatmunka olyan új szintjét testesítve meg, melyre nem volt példa a NASA Apollo programja óta" - mondta Laubscher. "Elsőre kissé távolinak hangozhat, azonban az anyagtudományi előrelépésekkel, mint a nanocsövek és más új anyagok, elérni látszik az az állapot, ahol mindez már valódi tudománynak kezd látszani, valódi előrelépésnek az űrszállítmányozás számára. Los Alamos tapasztalatával közösen mind az űr-, mind az anyagtudományban remek lehetőségeink nyílnak."

Az űrfelvonó forradalmi módja a Földről az űrbe jutásnak, egy szalag, melynek egyik vége a Földhöz van rögzítve, egy mobil platformra az Egyenlítőnél, míg a másik vége az űrben van a geoszinkron pályán (35 800 kilométeres magasságon) túl. Az űrfelvonó műholdak, űrhajók, és az űrállomás darabjainak feljuttatását tenné lehetővé a szalaghoz rögzített elektromos liftek segítségével, kiszolgálva a kereskedelmi, tudományos és űrkutatási igényeket.

"A Transzkontinentális Vasútvonalhoz hasonlóan, - mely építése megkezdődik, amint az utolsó utakat is felderítették Kalifornia hegységeiben - remélem az űrfelvonó is elkészülhet, amint legyárthatóvá válik a 100 ezer kilométeres szalag" - mondta Laubscher. "Annak érdekében, hogy elkészüljünk a szükséges technikákkal, az űrfelvonóban érdekelt tudósoknak és mérnököknek el kell kezdeniük az építés és az üzemeltetés támasztotta kihívások azonosítását és megoldását. A konferencia ezen kihívások megvitatását és megoldását célozza."

A NASA Fejlett Elképzelések Intézete (NIAC) anyagi támogatásáról biztosította Dr. Bradley Edwardst, az ISR kutatási igazgatóját, hogy felmérje az űrfelvonó tervezésének és kivitelezésének megvalósíthatóságát. Az egykor a tudományos fantasztikum birodalmába száműzött űrfelvonó újra tudományos kutatás tárgyává vált. A szén nanocsövek felfedezése és a folyamatban lévő fejlesztések - melyek célja hogy felhasználható anyaggá formálják - jelentik az űrfelvonó életképességének kulcsát. A kutatók becslése szerint egy űrfelvonó, ami naponta 5 tonna rakományt juttathat alacsony földkörüli pályára, 15 éven belül válhat működőképessé. Erről az első pályáról a Holdra, Marsra, Vénuszra, vagy az aszteroidákra való eljutás költségei drasztikusan csökkenthetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balasnyikov #62
    lol milyen régi topic... :D
  • NF #60
    Erre mondta azt valaki nagyon helyesen hogy a számítógép sosem lesz olyan könnyen kezelhető mint egy mosógép mivel nem specializált, hanem sokrétű feladatkörre tervezték.
  • NF #58
    hogyhogy túl sok ideje? a az űrkutatás úgy fejlődne mint a számítástechnnika...
    hangyafasznyiak az eredmények
  • NF #56
    Ez lehet sőt talán az is hogy az űrutazás korunk hérón gömbje. Korunk rómájának nincs szüksége rá és sok-sok nemzedék kell még mire valaki újra felfedezi majd.
  • Anteris #55
    nehéz beismerni, hogy zsákutcába jutott az űrközlekedés. Azért kellenek ezek a vidám ötletek, hogy addig se legyen feltéve a nagy kérdés.
  • NF #54
    El fogok jutni. :P De hogy ebből az űrliftből nem lesz semmi az hóttuti!
  • NF #52
    az egész vállalkozás annyira elrugaszkodott a valóságtól hogy már az agrav is valószínűbb
  • NF #50
    ez nem túl valószínű és még ha megépülne akkor se nagyon lenne jó személyszállításra szvsz valami agrav cuccban kéne gondolkodni.
  • Bonewerkz #47
    de fog, mert ha csak egy egesz kicsit elmozdul, marpedig elmozdul, akkor indukalodni is fog
  • Cat #44
    ha annyira néphülyítő áltudomány lenne akkor itt csak oldalakon át fikázás lenne, de nekem nem igy tünik