JohnnyCage

3 milliárd dolláros támogatás a nanotechnológiai kutatásokra

A nemzetek és óriáscégek vezető szerepért folyó küzdelmének köszönhetően a nanotechnológiai kutatásokra fordított támogatások az idei évben elérik a 3 milliárd dollárt.

A nanotechnológia, vagyis a 100 nanométernél kisebb alkatrészekből, komponensekből álló termékek előállításával foglalkozó tudományág az utóbbi években óriási fejlődésen ment keresztül, és ennek köszönhetően számos nanotechnológiai módszerekkel készülő eszköz már elérhető közelségbe is került.

A Lux Capital befektetési cég Nanotech Report 2003 elnevezésű jelentése szerint a nanotechnológiára fordított beruházások teljes összege 2003-ban eléri a 3 milliárd dollárt. Az Egyesült Államok kormánya az ezredforduló óta mintegy 2 milliárd dollárt fordított a nanotechnológiai kutatások finanszírozására a National Nanotech Initiative kezdeményezés keretében, de az Európai Unió is mintegy 1 milliárd dollárt kíván szánni a területre 2002 és 2006 között.

Az ázsiai országok az utóbbi időben szintén igen komolyan veszik a nanotechnológia kérdését. Japán a tavalyi évtől évi 750 millió dollárral kívánja támogatni a nanotechnológiai kutatási projekteket több, mint hatszorosára emelve ezzel a korábbi támogatás összegét, közölte a Lux Capital. Az ázsiai régió szerepe egyébként is kiemelt a kutatásokban, mivel 2010-re a világ fizikai kutatóinak fele ázsiai lesz, áll a társaság jelentésében.

A gazdasági társaságok 1999 óta mintegy 900 millió dollárt ruháztak a különféle nanotechnológia projektekbe, amelyből 386 millió dollár a tavalyi évben került kifizetésre. A néhányszor tíz nanométeres alkatrészek, illetve az ilyen apró komponensek kialakítására alkalmas gyártástechnológiák kutatásában mintegy 700 cég érdekelt világszerte.

A nanotechnológia méreteit elérve az anyagok teljesen másképp kezdenek viselkedni, mint azt ezidáig megszokhattuk, állítják a kutatók hozzátéve, hogy számos esetben épp ez a fajta eltérés jelent óriási előnyt a korábbi technológiákkal szemben. Olyan anyagok, amelyek nagyobb méretekben vezetik az elektromosságot, néhány atomnyi méretben szigetelőként viselkedhetnek, de a kutatók olyan különleges molekulaszerkezeteket, anyagokat is létrehozhatnak, amelyek speciális feladatok megoldására alkalmasak.

A nanotechnológia általános elterjedésére azonban még várni kell, mivel számos alapvető fontosságú kutatás még csak mostanában folyik. "A munka döntő része még előttünk áll, és az eredményességhez tudományos keretek között kell maradni. Ez az az ok, amiért a társaságok is egyetemi laboratóriumokkal közösen, illetve közösvállakozásokat alapítva, együttes erővel próbálnak minél jobb eredményt elérni" - áll a jelentésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #3
    ezzel a nanotechnológiával még lesznek gondok. Pl. ívóvízrendszerbe eresztve a minigépek hadát, egész városokat tudnak majd manipulálni.
  • gz_8 #2
    Fejleszteni, fejleszteni, fejleszteni! Anno az elektroncsövek is gyerekcipőben jártak, és nézd, mi lett belőlük!
    Kerékkötés in-dulj!