62
-
Balasnyikov #62 lol milyen régi topic... :D -
#60 Erre mondta azt valaki nagyon helyesen hogy a számítógép sosem lesz olyan könnyen kezelhető mint egy mosógép mivel nem specializált, hanem sokrétű feladatkörre tervezték. -
#58 hogyhogy túl sok ideje? a az űrkutatás úgy fejlődne mint a számítástechnnika...
hangyafasznyiak az eredmények -
#56 Ez lehet sőt talán az is hogy az űrutazás korunk hérón gömbje. Korunk rómájának nincs szüksége rá és sok-sok nemzedék kell még mire valaki újra felfedezi majd. -
Anteris #55 nehéz beismerni, hogy zsákutcába jutott az űrközlekedés. Azért kellenek ezek a vidám ötletek, hogy addig se legyen feltéve a nagy kérdés. -
#54 El fogok jutni. :P De hogy ebből az űrliftből nem lesz semmi az hóttuti! -
#52 az egész vállalkozás annyira elrugaszkodott a valóságtól hogy már az agrav is valószínűbb -
#50 ez nem túl valószínű és még ha megépülne akkor se nagyon lenne jó személyszállításra szvsz valami agrav cuccban kéne gondolkodni. -
#47 de fog, mert ha csak egy egesz kicsit elmozdul, marpedig elmozdul, akkor indukalodni is fog -
Cat #44 ha annyira néphülyítő áltudomány lenne akkor itt csak oldalakon át fikázás lenne, de nekem nem igy tünik -
Cat #41 ja, és hogy viszed a cuccost fel a holdra :> -
Cat #40 magas hegyen magas épületben is vannak hatalmas viharok - a 8 kilométer magas himalája is csak évente pár hónapban mászható -
JTBM #39 Az űrfelvonó egyetlen problémája a megfelelő kábel legyártása, a többit már ma is meg tudnánk oldani. A fülke hajtását egyszerű elektromos hajtással fogják megoldani, a táp lentről jön majd. A fenti állomásra ható visszahúzó erőt pedig egy az állomás fölé egy kábelen kinyújtott ellentömeggel fogják megoldani, ami miután a geostac pálya felett van, kifele fogja húzni az állomást.
A légköri viharok és az azok okozta kilengéseg csillapítása a 2. legnagyobb kihívás, ezt magas hegyen épült magas épülettel lehet csökkenteni. Szerintem a kábelre végig fognak szerelni stabilizáló egységeket, amiket fel-le csúsztatva eletromotorok segítségével lehet a kilengéseket csökkenteni.
De az egész kulcs a kábel, ami még nincsen meg. A jó ebben az egészben, hogy mire meglesz a kábel, addigra meglesz a rengeteg még szükséges technológia is.
A jelentősége az egésznek, amit nem látok a cikkben, az, hogy ha ez megépül, akkor lehet tényleg kolonizálni a naprendszert. Rakétákkal és űrrepülőgépekkel nem lehet. -
#38 Inkább a holdra kéne felhúzni egy kilövőbázist, az 1/6 gravitáció mellett egyszerűbb lenne fellőni rakétákat. -
Gabest #35 Lassuljon is csak le egy kicsit, kevés már ez a 24 óra a mai világban. -
#34 csak egy ideig siet elore, mivel a madzag a geostacionaris palya alatt felgyorsul(mint minden mas az urben) igy aztan, ha az urallomast nem lassitanak le, (nem kuldenek egy kicsit magasabb palyara) akkor a zsineg magaval huzna, es annak ellenere, hogy geostacioner magassagon lene, feltekeredne a foldre, ahogy rolika baratunk mar felvazolta az elobb... viszont ha kicsit 'hatrebb' helyezkedik el a foldi allomashoz kepest, akkor a kotel egy spiralgalaxis karjahoz hasonlo alakban meghajolva koti ossze a kettot, es igy mar azonos szogsebesseggel is mozog a ketto -
Epikurosz #33 Hülyeség ez az egész.
Szerintem egy ilyen hurka még lelassítja a föld forgását, és megszűnik a nap-éjszaka ciklus. -
Gabest #31 Mivel eddig senki nem jött rá a megoldásra, ezért most elárulom. A kábel egyik végét a forgástengelyhez, másikat a holdhoz kötik, így majd nem kell gyorsítani, ahhoz hogy fennmaradjon :P -
Amero #27 Ez egy képtelen hülyeség.
Valhol láttam egy űrrepülőket kihajító hatalmas űrkatapult tervét, valószínű ennél is hasonló anyagokat akarnának felhasználni.
Szerintem más felé kéne kutakodni, Pl.: Szintén valahol láttam un. kilővőpályák építését, amiken légüres térben a mágneses vasútnál ismert technikákkal lehtne felgyorsitani az űrrepülőket, elméletben akár szökési sebességre is. Ennek az igen hosszú fedett kilövő pálya a hátránya, de egy hegy belsejébe is föl lehetne építeni. A kivezető nyilásnál már kevesebb oxigén lenne, ami szintén segítené a kilövést, kisebb lenne a súrlódás. Persze ez is sok technikai problémát felvet, de szerintem korán sem annyit mint amennyit ezek a baromságok. -
#26 a fold egy kicsit eloresiet a geostacioner urallomashoz kepest, igy a szalra hato erovektor egyik osszetevoje az urallomas gyorsitasara (palyan tartasara) forditodik
a problema az, hogy vajon a szal a sajat sulyanak (ami egy 100E km-es kotel eseteben nem keves...) sokszorosat kell, hogy megtartsa, es ki kell birnia az arapalykelto eroket is
a madzag egyebkent nem tekeredik korbe a fold korul, mert ha font problema van van, egyszeruen csak le lehet oldani, es az urbe repul az egesz... a problema ott adodik, amikor ez az egesz kirepul az urbe, nagyfeszultsegre toldodik (carbon szal, vezeto, a fold magneses tereben mozog) igy aztan eleg, ha csak megkozelit egy muholdat, az ivfeny megteszi a magaet.. -
rolika #25 háát, nemtom... ez olyan futurisztikus, nem is csodálom, hogy clarke apó nyitja meg! messze vagyunk még ettől...
és a biztonság? képzeljetek el egy balesetet, amikor ez a madzag kétszer körbetekeredik a föld körül... -
Cat #24 alulrol lézerrel megvilágítva pályán lehet fenn tartani, illetve gyorsítani lehet a felküldött cuccokat
kicsiben már müködik a dolog, a tárgy aljára egy lefelé álló parabolatányért raknak, amit alulrol becéloznak lézerrel -
Xboxman #20 Az lenne a legjobb ha a fenti bizbasz egy csörlővel felhúzni a droátra kapcsolt cuccot -
Xboxman #19 Mért nincs? -
moran #17 Tegyük fel, hogy megépül! Lesz akkora haszna, amekkora a befektetés? A világűr az emberiség tulajdona. Kérdem pl. etiópia hogy fog részesülni a sok jóból, ami kintről jön? Ki fogja megvédeni a földi 'kikötőt' a gonosz terroristktól? Vagy mindenkit és minden csomagot (nyilván több ezer tonna terméket) át fognak vizsgálni?
Egyébként a feljutáshoz szükséges energiát így is be kell fektetni. A különbség csak az, hogy elvileg így nincs korlátozva a feljutáshoz szükséges üzemanyag.
-
poach #16 Ez se kutya!
http://www.space.com/businesstechnology/technology/space_elevator_020327-1.html -
Xboxman #15 És hogy a rákba fog felmenni a dróáton a zanyag? -
#14 Hany emeletes a zur? -
Cat #10 ha figyelmesen elolvastad, pont az irja, hogy MÉG NINCS készen, csupán találtak egy anyagot, ami jelenleg ugy néz ki hogy kibirja - gyakorlati tapasztalat nulla -
#9 royman, ha még emlékszel arra az oldalra, kérlek oszd meg velünk, engem is érdekel... -
Cat #2 bocsánat, centrifugális erő ugye nem létezik, én a centripetális erő -1szereséről beszéltem :> -
Cat #1 az ürlift megvalósításának egyetlen akadálya, hogy nincs olyan anyag, ami elég könnyű, és elég erős lenne ahhoz, hogy a saját tömegét és az iszonyatos erejű centrifugális erőt kibirja, és ne szakadjon el
mivel ez az anyag továbbra sincs még készen, egyáltalán nem látom a jövőt optimistán, bár kétségtelen, hogy egyszerű és hatékony módja lenne az orbitális pályára állításnak