Hunter

Megoldás a Kuiper-öv rejtélyére

A Southwest Research Institute és az Observatoire de la Cote d'Azur kutatói által készített új tanulmány magyarázatot ad a Neptunusz mögött meghúzódó objektumhalmaz egyik rejtélyes aspektusára. Ennek köszönhetően egyedülálló betekintést nyerhetünk abba a proto-planetáris korongba, amiből a Naprendszer bolygói kialakultak. A kutatás eredményei a Nature magazin november 27-i számában jelentek meg.

A Neptunusz pályáján túl húzódó Kuiper-öv jeges objektumok milliárdjait foglalja magában. 1992-ben fedezték fel és azóta közel 1000 objektumot katalogizáltak. Egyesek kifejezetten méretesek, a legnagyobb több mint 1000 kilométer átmérőjű.


A Kuiper-öv objektumainak mérete nem sokban különbözik a Plútótól, ezért sokak szerint a Plútó maga is csak egy nagyobb aszteroida, nem pedig bolygó

A szerkezet tanulmányozása során egy rejtély tárult a csillagászok elé. Mint a Naprendszer legtöbb bolygójáról, a hatalmas Kuiper-öv objektumokról is azt feltételezték, hogy kisebb egymáshoz tapadó objektumokból alakultak ki, valamint olyan feltételezések is felmerültek, mely szerint az objektumok egy nagy bolygó maradványai. Ahhoz hogy ezek az elméletek működjenek a Neptunusz mögötti távoli területeken a Kuiper-övnek több mint tízszer annyi anyagot kellene tartalmaznia, mint a Föld tömege. Mindazonáltal a területen végzett teleszkópos felmérések azt mutatják, hogy jelenleg ez a terület nem hogy tízszeres, de legfeljebb egy tizednyi Föld tömeggel rendelkezik, vagy még ennél is kevesebbel.


A Neptunusz "söpörte" volna ki a Naprendszert?"

A rejtvény megfejtéséhez a kutatók éveken át keresgélték azt a módszert, mellyel elméletben eltávolíthatják a Kuiper-öv anyagának 99 százalékát. Végül Dr. Harold Levinson és Dr. Alessandro Morbidelli arra a következtetésre jutottak, hogy a Kuiper-öv nem is vesztett különösebb tömeget.

"A tömegkiürülés problémája már jó ideje szálka a szemünkben" - mondta Levinson az SwRI Űrtanulmányi Osztályának tudósa. "Úgy tűnik, végre megvan a lehetséges válasz" Levinson és Morbidelli azt állítják, hogy a proto-planetáris korong pereme melyből az összes bolygó, aszteroida és üstökös kialakult, a Neptunusz jelenlegi elhelyezkedésénél, 30 csillagászati egységnél (AU) található és a terület, ami ma a Kuiper-övnek otthont ad egykor üres volt. Az öv összes objektuma, amit a Neptunuszon túl látunk, a Naphoz egészen közel alakult ki és a bolygóformálódás végső szakaszaival került egyre kijjebb.


A Kuiper-öv és az üstökösök milliárdjait tartalmazó Oort felhő elhelyezkedése a Naprendszer határán

A kutatók 20 éve tudják hogy az óriás bolygók pályája változott kialakulásuk ideje alatt. Különösen igaz ez az Uránuszra és a Neptunuszra, melyek a Nap közelében formálódtak és vándoroltak egyre távolabb a szülőcsillagtól. Levinson és Morbidelli bebizonyították, hogy a Neptunusz vándorlása során kifelé szoríthatta a megfigyelt Kuiper-öv objektumokat.

"Valójában nem oldottuk meg a tömegkiürülés problémáját, hanem kijátszottuk azt" - mondta Levinson. "Munkánk szerint a Neptunusz mögött meghúzódó űr valószínűleg mentes volt az objektumoktól."


Fantáziarajz a Naprendszer határán lévő Kuiper-övről

Mindazonáltal ebben a modellben a 30 AU-ig terjedő terület elég anyagot tartalmazott a Kuiper-öv objektumai kialakulásához. A mechanizmus, mellyel a Neptunusz kiszorította az övet az objektumok csak kis részét érintette. Ezek lettek azok az objektumok melyeket a csillagászok is látnak, a többit a Neptunusz kiszórta a Naprendszerből. Az új elmélet a külső Naprendszer számos szembetűnő jellemvonását megmagyarázza, beleértve a Kuiper-öv objektumok pályáinak jellegzetességeit és a Neptunusz elhelyezkedését.

"A Neptunusz vándorlásának egyik nagy kérdése, hogy miért ott állt meg ahol" - mondta Morbidelli. "Új modellünk ezt is megmagyarázza. A Neptunusz addig vándorolt, míg bele nem ütközött a proto-planetáris korong peremébe, ez volt az a pont, ahol váratlanul megállt."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #26
    nyilván mivel közel vannak egymáshoz, a bolygóképzödés közben azonos hatások érték őket, ezért a tulajdonságaik is hasonlóak (méret, forgás stb.)
  • Bonewerkz #25
    es a Mars miert forog hasonlo (szinte azonos) sebesseggel a tengelye korul, mint a Fold? annyira nem hiszem, hogy befolyasolja egymast a ketto..
  • Alien_AM #20
    Ez nem lehet igaz: "A Neptunusz "söpörte" volna ki a Naprendszert?" cimu abrat nezzetek meg, mi az ott kozepen Nap akar lenni? mar elnezest kerek, a masik az uranusz a neptunusz a pluto egyforma nagysagunak laccik a kepen ez mar felhaborito de ha megnezzuk jobban a textura is egy sima feher szar pedig szamtalan texturat lehet letolteni ami valodi akkor mer kell ijennel hazugsaban eltetni az embereket?
  • bandia #19
    Tényleg! NMemrég hallottam valami bolygóról (kb1éve) hogy csak most látták meg, vagy valami ilyesmi. Tudja valaki mi volt az?? 10. bolygó?:))) Még a saját naprendszerünket sem ismerjük, vicces:)
  • Relax #15
    En ugy tudom hogy a nagybolygok azert tavolodtak el a naptol, mert a tomegukbol fakado centripetalis ero nagyobb volt mint a kozponti csillaguk es sajat tomeguk gravitacioja... amint elertek azt a hatart ahol az erok kiegyenlitodtek, megallt a tavolodasi folyamat...

    A naprendszerek kialakulasa sokban hasonlit a galaxisok kialakulasara. Mivel a csillagkozi por, gazok, stb, eloszlasa nem homogen /szerencsere/ egy galaxis kialakulasanal, ezert kisebb nagyobb anyagcsomok jonnek letre, amik a gravitacio hatasara elkezdenek "tomorulni". A forgasi folyamat viszonylag koran elindul ahogy egy ilyen anyagfelho huzzodik ossze. A kozeppontjaban, lassan de egyre gyorsabb sebeseggel tapad ossze az anyag, ami folytatodik egeszen addig mig eleri a kritikus tomeget / ez a kritikus ertek anyagfuggo, tehat minden csillagnal mas...hiszen nem mindegy mllyen mennyidegben vannak jelen a kulonbozo gazok, por, jeg, stb/ Amint az anyagcsomo elerte ezt a kritikus erteket, a gravitacio miatt egymasra preselodo retegek alatt beindulnak a termonuklearis folyamatok, vagyis megszuletetik a csillag...
    Ha az adott naprendszerben nagyobb mennyisegben volt jelen az anyag mint ami a kozponti csillag kialakulasahoz kellett, tovabba a csillagot korulvevo korongban mar jelen vannak az anyagcsomok, akkor kialakulhatnak a kisebb nagyobb bolygok amiknek a vegleges palyajat tomeguk foglya meghatarozni...
  • Cat #13
    azért az nem annyira gázos, a mars-jupiter közötti övön számtalan alkalommal áthaladtak már, és a cikk szerint a kuiper öv össztömege nem teszi ki a Föld tizedét sem, ergo ekkora területen szétszorodva nagyon kis esélye van hogy beleütközik bármi
  • [HUN]PAStheLoD #9
    hát ezzel fején találtad a szöget! nem véletlenül vannak ott !! :DDD
  • papabear #8
    Igen, mert ez egy rendszer. Általában egy rendszerben az a jó, hogy le lehet írni matematikai függvényekkel. :o)
    Amúgy meg mi van a 10. bolygóval, melyről sejtik, hogy létezik, de még nem találták meg. A Sumérok pedig már tudtak róla...
  • Bonewerkz #7
    egyebkent itt a naprendszerben a palyak aranyaival is furcsa dolgok vannak... most nem tudok pontos aranyparokat mondani, de a 9 bolygo keringesi idejeiben, es naptavolsagaiban matematikai torvenyeket fedeztek fel, mintha nem veletlenul lennenek ott a bolygok, ahol vannak...
  • Gabest #5
    azért rendes gyerek ez a neptunusz