Hunter

Zajos átalakítást kapott a Stirling-motor

A Kalifornia Egyetem és a Northrop Grumman Űrtechnika tudósai egy újszerű módszert fejlesztettek ki az űrutazások elektromos energiájának hanghullámok segítségével történő létrehozására. A kutatás arra enged következtetni, hogy az úgynevezett utazóhullámú termoakusztikus elektromos generátor az univerzum legtávolabbi zugaiba merészkedő űrhajók energiaellátására is alkalmas lesz.

Scott Backhaus a Northrop Grumman tudósa és munkatársai, Emanuel Tward és Mike Petach elmondása szerint az utazóhullámú hajtómű és lineáris generátor rendszer hasonlít a jelenlegi termoelektromos generátorokhoz, mivel az elektromosság előállításához a radioaktív üzemanyag bomlásának hőjét használja, azonban ezt több mint kétszeres hatékonysággal teszi. Az új konstrukció előrelépés a jelenleg az űrjárművek fedélzetén alkalmazott termoelektromos eszközök terén, melyek a hőforrás csupán 7 százalékát alakítják elektromossággá. Az utazóhullámú hajtómű ezzel szemben 18 százalékos hatékonyságra képes.


A Stirling motor akár egy laptop tápjának hőjével is működhet

Ez a hajtómű Robert Stirling 19. századi találmányának, a Stirling-motornak egy modern adoptációja, ami hasonlít egy gőzgéphez, azonban a dugattyúk meghajtásához gőz helyett hőt használ.

Az utazóhullámú hajtómű a működéshez hélium gázt küld át egy regenerátornak nevezett, 322 rozsdamentes acélból készült drótháló-korong halmazon. A regenerátor egy hőforráshoz és egy hűtőbordához kapcsolódik, ami a hélium tágulását és összehúzódását idézi elő. Ez a tágulás és összehúzódás erős hanghullámokat kelt, nagyjából ugyanúgy, mint amikor a villám hőtágulással létrehozza a mennydörgést. Ezek az oszcilláló hanghullámok hajtják meg a lineáris generátor dugattyúit, ami elektromosságot hoz létre. Mivel a héliumgázt leszámítva az eszköz egyetlen mozgó alkatrésze egy dugattyú, így az eszköz rendelkezik azzal a magas megbízhatósági tényezővel, amit a nagy távolságokba küldött űrszondák igényelnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tiberius B #22
  Ezek itt miről vitatkoztak tavaly??? Mer hogy nem tom az tuti.
 • Epikurosz #21
  robusztus = nagydarab, böszme nagy, behemót, bazi nagy
 • pimplike #20
  "Későbbiekben,pl.hasadási reaktorokkal ahol magasabb a hőmérséklet (nagyobb a hőm.különbség) bizonyára lényegesen nagyobb hatásfok is elérhető."

  Nagyobb hőmérsékletkülönbséggel nagyobb energiát kapunk, de a hatásfok ugyanaz marad. kb.
 • HUmanEmber41st #19
  Ha meg nincs vákuum (így 2 u betűvel !!!)akkor máris súrlódik a dugattyúnk ...
 • Molnar_T #18
  Nemma, nemtok gepelni: vlaamivelyen=valamilyen
 • Molnar_T #17
  Nem, az urben jobbara nem terjed. De egy zart rendszerben, amit kitoltenek vlaamivelyen kozeggel, hogy terjedjen benne a hang, valoszinuleg terjedni fog.
 • Dömper Ármánd #16
  Kiváló! A világűr és a hullámterjedés kapcsolatát boncolgató esszéd, első ránézésre tökéletesen fedi a valóságot. Csupán egy kérdésem van, hogy jön ez ide?
 • asdasdasd #15
  Urben nem terjed a hang
 • dez #14
  Hát igen, a dugattyú nem épp a leghosszabb életű mozgó alkatrész, úgyhogy kicsit furcsa a cikk ezzel kapcsolatos kijelentése.

  Bár nemrég felfedeztek valami nagyon jó anyagot erre. Tulajdonképpen épp ez tette lehetővé az ilyen motorok gyakorlati életben valóban használható megvalósítását.
 • HUmanEmber41st #13
  Akármilyen anyagból csinálják, ha nem nulla a súrlódás akkor elkopik, és vége a dalnak...meg a szondának is...mozgó alkatrész=biztos hibaforrás