Hunter

Nem halt ki a gőzhajtás

Egy forradalmian új gőzmotor, vagy ahogy feltalálói jellemzik "egy vízalatti sugárhajtómű" hamarosan minden eddiginél hatékonyabban, tisztábban és biztonságosabban hajthatja a vízi járműveket, mint a hagyományos csónakmotorok.

A Pursuit Marine Drive nagynyomású gőz energiáját használja tolóerőként. Elöl vizet szív be egy beömlőnyíláson át, amit nagy sebességgel hátul lövell ki. A gőz egy gyűrű alakú fúvókán át jut nagy sebességgel egy kúp alakú kamrába, ahol vízzel keveredik. A gőz sűrűsödésével lökéshullámok alakulnak ki, melyek nagy erővel tolják ki hátul a vizet.

A hajtóművet egy ausztrál mérnök, Alan Burns találta fel, a kifejlesztését egy brit cég, a Pursuit Dynamics végezte el Roystonban. A múlt héten bemutatott mindössze 20 centiméter hosszú változat egy teszttartályban nem kevesebb, mint 30 lóerőt adott le, ami már egy motorcsónaknak becsületére is válna, a cég szerint azonban egy nagyobb méretű hajtómű 300 lóerőt is képes kipréselni magából.

Az elgondolás egyik fontos eleme, hogy a motorba áramló víz egy nyíláson át levegőt szív be a gőzsugár előtt. A légbuborékok megváltoztatják a gőz vízzel való keveredésének módját, ami jelentősen megnöveli a szerkezet hatékonyságát.


A beáramló vizet légbuborékokkal dúsítják és gőzzel keverik, ami nagy nyomással áramlik ki

A számítógépes szimulációk bemutatták ugyan a hajtómű működését, a Pursuit Dynamics azonban titokban tartja a részleteket. "Mi tudjuk a válaszokat" - mondta Mike Todman, a cég főmérnöke, aki korábban a Rolls-Royce tengeri hajtómű részlegének technikai vezetője volt. A válaszok azonban nem kerülnek napvilágra addig, amíg a szabadalmat el nem fogadják.

A hajtómű számára a gőzt egy gázolajat vagy benzint égető kis kazán termeli. Ha a hajtómű segédüzemként működik egy hajón, akkor a kazán üzemanyag helyett felhasználhatja a hagyományos motorok által leadott hőt is. A kazán rozsdaálló anyagokból készül, melyet a nagy sebességgel kiáramló gőz megtisztít az esetlegesen lerakódó üledékektől. Mivel nincsenek mozgó alkatrészei és hajócsavarja, így előállítása olcsónak mondható. Elég nagy a teljesítménye, ezért nem okoz gondot számára, ha hínár vagy egy elkóborolt kötél kerül a beömlő nyílásba. A hajtóműből kiáramló víz mindössze 3-4 fokkal melegebb, mint amit beszívott, így nem áll fent a forrázás veszélye és mivel olajt sem ereszt, mint a hagyományos motorok, ezáltal a környezetre sem káros.

A gőzhajtómű, mint nagy erejű pumpa is alkalmazható. Vizet, szennyvizet vagy olajt juttathat egyik helyről a másikra. A Pursuit Dynamics nem szándékozik gyártással foglalkozni, ehelyett licenszelni szeretnék más gyártó cégeknek az év végén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #10
    biztos ezt is kurblizni kell majd :))
  • gz8 #9
    Somez: látom, te se tanultál fizikát :))
    Az elv megegyezik a közönséges Otto-motoros autókban megtalálható porlasztóval, amikor a nagy sebességgel áramló levegő felszívja a benzint, és apró cseppecskékre bontja (lásd még egyebek közt: konfúzor, Pitot-cső). Itt még megspékelték az eszmét gőzzel, pontosabban ebben az analógiában a gőz a víznek, a víz pedig a benzinnek felel meg. A gőzt pedig - idézem a cikkből - "A hajtómű számára a gőzt egy gázolajat vagy benzint égető kis kazán termeli".
    Mi lenne, ha egyszer el is olvasnál valamit, aztán azután kérdeznél? :-ppp
  • Pöty #7
    Végre valami értelmes találmányról szóló hír! :) Ezt is megéltük!
  • Vik1984 #6
    Ajánlanám Lem: Summa technologia c. művét
  • Bonewerkz #5
    atomtengeralattjaro gozhajtassal... es meg a propeller se zorog... stealth tengeralattjaro, voros oktober befigyel:)) gondolom ez is a hadseregtol szivargott elo...
  • Gabest #4
    Ha jól tudom még egy atomerőműben is vizet forralnak, a gőz meghajtást nem kell félteni a kihalástól.
  • gz8 #3
    Ha már ott tartunk, akkor tengeri tehenek, azaz két szó.
    Más: ha kiigazítasz valakit, akkor előbb gondold végig, mit írsz le, mert a motorcsónakok propellerlapátjai sebeket ejtenek a szegény dugongok hátán, nem pedig hegeket. A heg a beforradt seb...
  • Zedas #1
    Királyság.
    Egyből azok a szerencsétlen vízitehenek jutottak eszembe akiknek a trendi motorcsónakos köcsögök kicsipkézték a hátát a rotorjaikkal.
    Mire kipusztulnak, talán ez is elterjed :(